SONDAJ Ce spun managerii despre mersul economiei în primul trimestru. Doar comercianţii sunt optimişti

SONDAJ Ce spun managerii despre mersul economiei în primul trimestru. Doar comercianţii sunt optimişti

În comerţul cu amănuntul, preţurile vor scădea şi în primul trimestru din 2016

Comercianţii vor scădea preţurile şi vor face angajări, constructorii vor face disponibilizări şi sunt pesimişti în legătură cu evoluţia afacerilor din primul trimestru, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Prestatorii de servicii şi industriaşii se aşteaptă ca afacerile să le meargă la fel ca perioadele anterioare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comerţ: preţurile continuă să scadă

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scăderea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -16%).

Construcţii: scade volumul producţiei

Potrivit estimărilor INS din luna ianuarie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

Industrie: creşte activitatea din cocserii şi rafinării

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -40%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Servicii: stabilitate pe toată linia

Conform estimărilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%), mai arată INS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările