Conducerea RADET demisionează, într-un „semnal de cod roşu“ legat de problemele financiare şi datoriile de 3,6 miliarde de lei către ELCEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET se află în mijlocul unui blocaj financiar cu ELCEN, producătorul de energie termică al Capitalei  FOTO Mediafax
RADET se află în mijlocul unui blocaj financiar cu ELCEN, producătorul de energie termică al Capitalei  FOTO Mediafax

Conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a anunţat, joi, că demisionează, din cauza comuncării deficitare cu Consiliul General şi Primăria Capitalei. Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al regiei a spus că aceste demisii trebuie luate ca „un semnal de cod roşu”.

El a adăugat că membrii Consiliului de Administraţie al RADET vor depune demisiile joi, la registratura Primăriei Capitalei, precizând că în 2019 ar fi trebuit să le expire mandatul.

Concomitent, directorul RADET, Valentin Viţalariu, a spus că şi-a prezentat intenţia de a nu mai rămâne la conducerea regiei după 1 septembrie.

Dumitraşcu a spus, într-o conferinţă de presă, că Primăria a semnat încă din 2008 un act prin care şi-a asumat o parte de peste 700 de milioane de lei din datoriile RADET, însă din această sumă a plătit doar circa 500 de milioane, iar pentru o parte de 259 de milioane de lei s-au tot adăugat penalităţi.

De asemenea, Dumitraşcu a acuzat că bugetul RADET nu este aprobat nici până acum. El a menţionat că singura soluţie pentru RADET este insolvenţa, iar într-o perioadă de trei ani datoriile ar putea fi reduse.

Gabriel Dumitraşcu a adăugat că celor din Consiliul de Administraţie al RADET li s-a cerut de la Primăria Capitalei să îşi dea demisia, precizând că solicitarea a venit de la viceprimarul Aurelian Bădulescu, în perioada cât primarul general Gabriela Firea a fost în concediu.

Viceprimarul Capitalei: Dacă au plecat ei, nu înseamnă că a plecat Sfânta Treime de pe Pământ

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, spune că nu a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie al RADET, ci aceasta este urmarea incapacităţii de a gestiona situaţia actuală a regiei. Bădulesacu a precizat că nu este niciun “buton roşu” la RADET şi dacă au plecat membrii Consiliului de Administraţie, nu înseamnă că “a plecat Sfânta Treime de pe Pământ”.

Aurelian Bădulescu a venit în sala în care a fost susţinută conferinţa de presă a conducerii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti şi a făcut declaraţii după ce membrii Consiliului de Administraţie al regiei au anunţat că demisionează, după ce viceprimarul le-a solicitat acest lucru, în perioada în care primarul general Gabriela Firea era în concediu.

“Nu am cerut nicio demisie, niciunui membru. Odată cu demisia Consiliului de Administraţie, nu cred că ar fi fost nevoie de asemenea completări din partea fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie. (…) Pe 28 iunie, actualul CGMB şi primarul şi-au luat mandatele, iar demisia actualului era una de onoare. I-am întrebat dacă iau în calcul depunerea mandatelor având în vedere situaţia RADET”, a spus Băduleascu.

Firea: Nu va fi o problemă cu apa caldă şi căldura

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi că demisiile membrilor Consiliului de Administraţie al RADET au fost înaintate din interese personale şi a dat asigurări că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă şi căldura în sezonul rece.

„Am discutat cu reprezentanţii RADET şi am rămas şi eu surprinsă că se ia această decizie — a ieşirii din mandat prin demisie—, dar mi s-a spus că de fapt s-a ales această metodă pentru ca aceşti domni directori şi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie să nu fie demişi de către noul Consiliu General pentru că nu ar mai putea face parte 5 ani de zile din alt CA. Consider că sunt nişte interese personale. Nu au aşteptat o discuţie cu primarul general din punct de vedere al abordării finalului de mandat. Mi s-a spus, de asemenea, că sunt oameni care au fost numiţi de PNL (...). Cred că fac un gest politic, adică să nu-şi asume situaţia grea a RADET. Bine că şi-o asumă primarul general, abia a venit în funcţie şi ei îşi iau tălpăşiţa şi pleacă“, a comentat edilul Capitalei demisiile anunţate de membrii Consiliului de Administraţie al RADET.

Ea a susţinut că un alt motiv pentru care membrii CA al RADET au demisionat ar fi faptul că va începe un audit la regie.

„Ani de zile ai luat salarii mari, ţi-ai cumpărat maşini, ai stat în confort ţi-ai organizat teambuilding-uri pe banii bucureştenilor şi acum când este greu şi când primarul general ajută şi deblochează şi semnează ordonanţă pentru rezolvarea situaţiei, exact acum pleci pentru că te temi să nu fi schimbat. Foarte bine că au plecat! Este foarte bine pentru bucureşteni că au plecat. Să vină alţi oameni competenţi şi responsabili şi care să nu răspundă la interese politice (...) . Săptămâna trecută eu i-am anunţat că va începe în foarte scurt timp un audit (...) şi probabil că această informaţie i-a făcut să plece“, a adăugat Firea.

Lanţul datoriilor

Reamintim, RADET şi ELCEN sunt în centru unui blocaj financiar care riscă să pună în pericol livrarea apei calde şi a căldurii pentru bucureştenii care au rămas în sistemul centralizat de încălzire.

RADET are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are mai departe mari datorii la rândul său. De altfel, ELCEN riscă să piardă CET Progresu din cauza unei datorii de 200 de milioane de lei pe care o are către Romgaz.

RADET a început să acumuleze datorii către ELCEN încă din anul 1996, ajungând în prezent la datorii totale de 3,6 miliarde. La rândul său, din cauza neîncasării banilor, Elcen a acumulat datorii totale de 1,74 miliarde lei, din care 822 milioane lei sunt către bugetul de stat, alte 540 milioane lei către furnizorii de combustibili, iar 383 milioane lei sunt creditele de rambursat.

ELCEN, controlat de Ministerul Energiei, este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET este o regie gestionată de Consiliul General al Capitalei şi asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. În cele şase sectoare ale Capitalei mai există în prezent 566.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite