Cinci paşi care te ajută să-ţi dezvolţi o cooperativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la brutării artizanale la sisteme de energie verde, societăţile cooperative se bucură de un nou început. O cooperativă este o afacere deţinută şi condusă de către membrii săi. Fie că aceşti membri sunt clienţii, angajaţii sau comunitatea locală, ei împart profiturile şi au drepturi egale.

O cooperativă poate fi constituită de un număr de cel puţin cinci membri cooperatori, cu scopul de a promova interesele economice, sociale şi culturale ale membrilor. Capitalul social al societăţii cooperative este variabil şi nu poate fi mai mic de 500 lei, potrivit Institutului de Economie Socială.

Dacă te gândeşti să începi o nouă cooperativă, The Ecologist recomandă cinci paşi simpli pentru succes.

Ideea  
Cooperativele sunt afaceri care urmăresc să-şi maximizeze profiturile, nu instituţii filantropice. Înainte de a te gândi la orice altceva, trebuie să decizi ce vei vinde, care este piaţa căreia te vei adresa şi dacă preţul stabilit va fi acceptat de clienţi.  

Membrii
Ceea ce oferă unicitate cooperativelor este că ele sunt deţinute şi conduse de oameni simpli. Este vorba despre membri care beneficiază de profiturile afacerii şi au responsabilitatea de a decide direcţia acesteia. Aşadar, odată ce ştii domeniul de activitate al afacerii, trebuie să alegi membrii echipei, indiferent că vorbim de rezidenţii locali care vor beneficia de pe urma noului produs vândut, de angajaţi sau chiar mici afaceri care lucrează împreună.

Conducerea
Odată ce ai decis care vor fi membrii echipei, următorul pas este stabilirea modului în care aceste persoane vor lucra împreună, cum vor lua decizii, cum vor comunica şi care este planul pentru viitor. Trebuie stabilit cum vor fi luate deciziile cheie; în cazul în care sunt doar câţiva membri, atunci aţi putea lua deciziile strategice împreună, dar mai mulţi membri presupune existenţa unui organ de conducere.

Banii
Indiferent de domeniul de activitate al cooperativei şi de membrii acesteia, este posibil ca aceasta să aibă nevoie de lichidităţi, înainte de a genera profit. Această investiţie poate veni din variate surse. Adesea, membrii vor investi în afacere o parte din propriile resurse financiare pentru a o pune pe picioare. Când banii sunt strânşi de la rezidenţii locali se pot colecta mici sume de la fiecare membru. Există cooperative care primesc împrumuturi pentru a porni afacerea.

Legea
Până la această etapă vei avea deja deschis un cont bancar, probabil şi un împrumut, drept urmare va trebui să adopţi o structură mai formală şi să înregistrezi afacerea sub o formă juridică. Oamenii se pot împotmoli la acest pas, din caza birocraţiei. Pentru a evita acest moment de blocaj, este indicat să apelezi la persoane specializate, care pot oferi consiliere profesională, de multe ori subvenţionată sau gratuită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite