Alro: România a îndeplinit deja ţinta de regenerabile pentru anul 2040

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi-a îndeplinit demult ţinta de energie regenerabilă pentru anul 2020 şi acum suntem la nivelul anului 2040, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, într-un interviu pentru Agerpres.ro.

Întrebat cine ar trebui să plătească scutirea pe care industria a primit-o la plata unor certificate verzi, în cuantum de 750 de milioane de euro timp de zece ani, Năstase a spus că producătorii din industria de regenerabile ar trebui să primească mai puţină subvenţie şi că nu populaţia ar trebui să compenseze diferenţa. 

„Până la urmă, despre ce vorbim? Despre o schemă de subvenţionare a energiilor regenerabile de 19,5 miliarde de euro, la nivel de 10 ani, şi vorbim de o exceptare a industriilor care sunt prevăzute în anexa ghidului, care poate merge până la 750 de milioane de euro în România. De la 19,5 miliarde de euro, se reduce subvenţia pentru regenerabile la 18,750 miliarde de euro. Nu este suficient? De ce trebuie să plătească alte categorii de consumatori aceşti bani? 

Putem face o împărţeală matematică simplă: dacă împărţim 19,5 miliarde de euro la 20 de milioane de locuitori, ne dă 35 de lei pe lună pe om, atâta plăteşte fiecare român subvenţii pentru regenerabile în 10 ani. Dacă împărţim 750 de milioane de euro, exceptarea, pentru consumatorii de pe listă, ajungem la un leu pe lună pe om. 

Deci acest leu trebuie scăzut din cei 35 de lei pe care îi dă fiecare român pentru regenerabile. În felul acesta, fiecare cetăţean al României, în loc să plătească 35 de lei lunar, va plăti 34 de lei lună de lună timp de zece ani şi va fi salvată şi industria. 

Din acest motiv am spus că nu trebuie să plătească consumatorul final“, a spus Năstase, potrivit sursei citate.

El a continuat, menţionând că România şi-a îndeplinit deja demult obiectivele şi acum suntem la nivelul anului 2040. „Deci cei cu regenerabile vor primi 34 de lei pe lună de la fiecare român, în loc de 35 de lei. E aşa de mare reducerea? În condiţiile în care noi ne-am depăşit deja cu mult obiectivele privind energia regenerabilă şi suntem la nivelul anului 2040. 

Şi continuăm! Săptămână de săptămână, sunt acreditate noi proiecte de regenerabile. Dacă e aşa de rău, de ce se mai fac aceste proiecte? 

De exemplu în Franţa subvenţiile pentru regenerabile sunt de 0,5 cenţi, adică 2,2 lei pe MWh şi nimeni nu se plânge că dă faliment. Iar în România e 35 de lei pe MWh şi la noi cei cu regenerabilele se vaită că sunt probleme. Cum să fie probleme? E acelaşi tip de industrie“, a spus el.

Hotărârea de Guvern este programată să intre în vigoare de la 1 august, iar oficialul Alro s-a declarat optimist cu privire la obţinerea acordului Comisiei Europene până atunci. „Comisia Europeană a spus că va începe la 1 iulie procesarea aplicaţiilor depuse de ţări, dar încurajează statele membre să trimită chiar şi înainte de 1 iulie notificarea schemelor pe care doresc să le implementeze. Germania a trimis pe 10 aprilie, a doua zi după aprobarea ghidului. Deci sunt şanse bune ca la 1 august să avem autorizarea de la Comisia Europeană“, a menţionat el.

Năstase a spus că în jur de 200-250 de companii se vor putea califica pentru a beneficia de ajutorul de stat, iar industria textilă s-ar putea încadra la primul palier. În schimb, în domeniul metalurgiei şi industriei cimentului, ar putea exista provocări tehnice. „Aici mai este un subiect, se doreşte reducerea consumului de energie cu 20% până în 2020. Dar nu se pune problema cât s-a redus deja şi cât se mai poate reduce, pentru că şi la noi, şi la ciment, în anumite condiţii, nu mai iese reacţia chimică. Adică dacă reduci cu 20% consumul nu mai iese ciment, ies capre, iese orice altceva, pentru că sunt nişte reacţii fizice şi fizico-chimice, pe care nu le putem încălca pentru că vrem să punem pe hârtie nişte targeturi absurde“, a subliniat Marian Năstase.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de electricitate din România.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite