Articol publicitar

Înfiinţarea unei firme în Bulgaria, o alternativă la fiscalitatea excesivă din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un antreprenor bun se educă tot timpul deoarece e conştient că numai astfel poate deveni mai bun în ceea ce face, învaţă să fie flexibil şi să renunţe atunci când e momentul. Antreprenorialul presupune capacitatea de a vedea nevoi şi oportunităţi de afaceri în absolut orice moment al vieţii, precum şi în orice situaţie.

Dacă vă număraţi printre întreprinzătorii capabili să caute noi soluţii pentru a-şi dezvolta afacerea sau pentru a o salva de la faliment (ştiindu-se că rata firmelor româneşti care se închid zilnic este tot mai mare), înseamnă că aţi auzit deja de faptul că tot mai mulţi români îşi înfiinţează firme sau le relocalizează în Bulgaria.

Argumentele principale invocate de investitorii români care iau decizia de a înfiinţa o firmă în Bulgaria sunt condiţiile mult mai avantajoase de impozitare şi uşurinţa de recuperare a TVA-ului (se face în termen de 45 de zile, printr-o simplă cerere depusă la Registrul Comerţului, în comparaţie cu România, unde recuperarea acestei taxe este foarte greu realizabilă).

Bulgaria nu are impozit forfetar, are cea mai mică cotă de impozitare a profitului din Europa, de doar 10%, precum şi un impozit pe dividende de 5% (comparativ cu 16%, cât este în România), acestea fiind măsuri prin care încearcă să devină paradisul fiscal al comunităţii europene, mai ales că a dovedit până acum că are un sistem fiscal stabil, cursul monedei naţionale fiind reglementat de stat, neexistând riscuri valutare în cazul importurilor extra-comunitare.

Faptul că Bulgaria are o birocraţie mult mai scăzută comparativ cu cea din România, o fiscalitate mai relaxată, o forţă de muncă mai ieftină şi cu costuri mai mici faţă de stat pentru fiecare angajat, fac din această ţară vecină un punct de atracţie pentru antreprenorii români.

Asigurările sociale din Bulgaria sunt mult mai avantajoase pentru întreprinzători, fiind de 20.5% (11.6% pentru angajator şi 8.9% pentru angajat), în timp ce salariile sunt uşor mai mici decât cele din România. Dacă administratorul firmei nu este bulgar, se plăteşte o asigurare de 50 euro/ lună.

Un alt aspect care poate motiva un român să-şi deschidă o afacere în Bulgaria este partea imobiliară, aici atât achiziţionarea cât şi închirierea unui imobil fiind mai accesibile financiar decât în ţara noastră.

Firmele din Bulgaria nu sunt obligate să depună declaraţii fiscale trimestriale, ci doar o declaraţie anuală de impozit pe profit, care are ca termen data de 31 martie a anului următor.

Bulgaria în UE - CLICK PE IMAGINE

image

În cazul în care vă decideţi să vă deschideţi o firmă în Bulgaria (care se realizează în 20 de zile lucrătoare din momentul în care aveţi toate documentele necesare pregătite), întâi de toate trebuie să mergeţi la orice secţie a Registrului Comerţului din Bulgaria pentru a depune o aplicaţie standard de înregistrare a SRL-ului care poate fi înregistrată de către dumneavoastră personal sau de către un avocat cu putere judecătorească.

La înfiinţarea unei firme în Bulgaria, alături de acest act standard, mai aveţi nevoie de actul de identitate, rezervarea denumirii firmei (costă 50 leva plus 4 leva, comision bancar), un document care să dovedească existenţa entităţii legale care este asociat în noua firmă din Bulgaria (costă 5 euro), decizia corpului autorizat relevant al entităţii legale de a participa la capitalul noului SRL, decizia adunării generale (sau a asociatului unic) în privinţa numirii directorului, un consimţământ notarial legalizat (costă 10-15 euro) şi specimenul semnăturii managerului, licenţa sau autorizaţia din partea autorităţilor statale pentru activităţile ce necesită asemenea licenţe, dovada depunerii capitalului într-un cont bancar (acesta este de doar 1 euro sau 2 leva), precum şi evaluarea experţilor şi o declaraţie, în cazul în care se face aport în natură. Pe lângă aceste acte, există o taxă naţională pentru înregistrare la Registrul Comerţului, cu o valoare de 80 euro (160 leva) plus 2 euro comision bancar, care trebuie achitată la înfiinţarea unei firme în Bulgari.

Noul SRL trebuie să aibă sediul în Bulgaria, însă dacă firma nu are o cifră de afaceri mai mare de 25.000 euro (50000 leva) nivel de la care o firma plăteşte TVA în Bulgaria, nu este necesar ca firma să pună la dispoziţie documente de proprietate sau de închiriere pentru respectivul spaţiu, adresa respectivă putând fi folosită de mai multe firme diferite. Abia în momentul în care o firmă devine plătitoare de TVA, adresa acesteia poate fi verificată de către autorităţi. E important de ştiut că, la înfiinţare, nici o firmă nu este plătitoare de TVA, dar dacă firma depăşeşte într-un an cifra de afaceri de 50.000 leva, este înregistrată automat de către Fisc în noua categorie de plată, proprietarii firmei fiind cei care au obligaţia de a întocmi documentaţia şi procedurile de înregistrare ca plătitor de TVA, alături de o taxă separată de 150 euro, în timp ce în România nu există nici o taxă în acest caz. La înregistrarea SRL-ului ca plătitor de TVA aveţi nevoie de cerere înregistrare, declaraţie pe propria răspundere că nu există contravenţii fiscale, procura contabilului precum şi de un chestionar de 7 pagini pe care îl completaţi cu informaţii despre activitatea pe care o are firma.

O comparaţie între România şi Bulgaria la capitolul taxe şi impozite raportat la salariul net, arată că acestea sunt de 48% în Bulgaria faţă de 90% în România.

image

E important de ştiut că dacă deţineţi o firmă neplătitoare de TVA, nu aveţi nevoie obligatoriu de un contabil calificat, putând să va realizaţi singur această operaţiune partea de contabilitate, iar dacă apelaţi serviciile unui contabil autorizat, costul e de 50 de euro, faţă de 100 euro în România, însă aveţi obligaţia de a depune lunar declaraţiile contabile dacă firma este plătitoare de TVA.

Dacă doriţi să înfiinţaţi o firmă în Bulgaria şi, pe urmă, să faceţi tranzacţii în România, TVA-ul va fi zero (măsura fiind valabilă pentru toate ţările din spaţiul comunitar european), însă trebuie să aveţi grijă la elaborarea actelor pentru a nu ajunge în situaţia de a plăti taxe în ambele ţări, în acelaşi timp.

Înfiinţarea unei firme în Bulgaria e avantajoasă în cazul afacerilor mici şi mijlocii, cu activităţi de producţie sau de import din ţări extra-comunitare, însă e puţin avantajoasă pentru firmele prestatoare de servicii. În cazul afacerilor mari, este mai potrivită extinderea acesteia pe teritoriul vecin decât mutarea ei.

E bine de ştiut că există şi unele dezavantaje în cazul în care decideţi să vă deschideţi sau mutaţi firma în Bulgaria: TVA-ul de 20%, minim două călătorii în Bulgaria pentru înregistrarea firmei (aceasta poate fi un detaliu minor pentru cei ce locuiesc în sudul României, dar poate fi un cost mare de timp şi bani pentru un investitor din nordul ţării), iar facturarea se realizează în Bulgaria, în limba bulgară, având nevoie de un traducător în cazul în care nu cunoaşteţi limba ţării vecine.

Pentru a evita timpul pierdut, există opţiunea de a apela la o firmă specializată în înfiinţare firmă Bulgaria. O astfel de firmă are experienţa necesară pentru a vă scuti de multe efort şi timp pentru a vă înfiinţa propria firmă.

Pentru a exemplifica mai bine ce înseamnă taxe mai mici în Bulgaria comparativ cu România, ataşăm în încheiere un tabel cu câteva din taxele prezente în cele două ţări.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite