Acord de 6 miliarde de euro pentru salvarea unei firme de asigurări din Italia

0
Publicat:

Autoritățile italiene au încheiat un acord pentru salvarea firmei de asigurări Eurovita, plasată sub administrare specială (procedură asemănătoare celei de insolvență) la începutul anului.

Trei persoane citesc un contract, încercând să se pună de acord asupra lui
Patru firme de asigurări și 25 de bănci au încheiat un acord pentru salvarea Eurovita

Primii patru asigurători din Italia și Allianz din Germania (ALVG.DE) au convenit asupra unui acord de salvare de mai multe miliarde de euro pentru Eurovita, a declarat vineri supervizorul industriei IVASS, după luni de muncă pentru a intermedia un acord care implică și 25 de bănci, scrie Reuters.

La începutul acestui an, Eurovita a devenit prima companie italiană de asigurări plasată sub administrare specială, după ce a avut probleme din cauza dobânzilor mai mari.

Asigurătorii Generali (GASI.MI), Intesa Sanpaolo Vita (PST.MI), Poste Vita (PST.MI), UnipolSAI (US.MI) și Allianz vor înființa o nouă companie care va prelua polițele de asigurări de viață Eurovita.

Aproximativ 10 miliarde de euro în polițe vor fi transferate către noua companie, sau două treimi din activele totale ale Eurovita la sfârșitul anului trecut, a spus pentru Reuters o sursă apropiată discuțiilor.

Necazurile Eurovita evidențiază amenințarea cu care se confruntă asigurătorii de viață din cauza creșterii ratelor dobânzilor, care reduc valoarea obligațiunilor de stat pe care aceste companii le-au cumpărat din banii clienților lor.

Ratele mai mari i-au determinat pe mulți mici economisiți să își pună capăt polițelor și să reinvestească numerarul în căutarea unor randamente mai bune, forțând asigurătorii să vândă obligațiunile în pierdere.

IVASS a spus că problemele Eurovita au fost agravate de managementul defectuos al riscului și de lipsa de voință a proprietarului, firma britanică de private equity Cinven, de a oferi mai mult capital.

La începutul acestui an, IVASS a înghețat răscumpărările anticipate la Eurovita după ce a desemnat un comisar special care să o conducă.

Vineri a prelungit înghețarea până pe 31 octombrie, în timp ce detaliile tehnice ale salvării sunt finalizate.

Pentru a preveni ca cei cinci asigurători să fie afectați de răscumpărări odată cu ridicarea interdicției, băncile care au vândut produsele Eurovita participă la salvare.

Creditorii vor oferi finanțare pentru rambursarea clienților Eurovita care își răscumpără polițele, păstrând în același timp obligațiunile subiacente până la scadență și neutralizând orice pierderi.

Această finanțare se ridică la 6 miliarde de euro, a spus sursa citată.

Băncile includ Banco BPM (BAMI.MI), BPER (EMII.MI), Credit Agricole (CAGR.PA), FinecoBank (FBK.MI), Intesa Sanpaolo (ISP.MI), Mediobanca (MDBI.MI) și Monte dei Paschi (BMPS.MI).

Creditorii au fost consiliați de Vitale & Co si firma de avocatura Gatti Pavesi Bianchi Ludovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite