Spectacol de teatru dedicat Zilei Minorităţilor Naţionale din România: „Cine a omorât-o pe Szoma Grancsa?”

Spectacol de teatru dedicat Zilei Minorităţilor Naţionale din România: „Cine a omorât-o pe Szoma Grancsa?”

Zita Moldovan şi Mihaela Drăgan                                                                  FOTO: Steluţa Popescu

Luni, 18 decembrie, în România, este celebrată pentru prima oară Ziua Minorităţilor Naţionale. Cu această ocazie, la ARCUB, în Sala Mare, va avea loc spectacolul „Cine a omorât-o pe Szoma Grancsa?”, o producţie Giuvlipen („feminism” în limba Romani).

Ştiri pe aceeaşi temă

 Giuvlipen este o companie de teatru formată din actriţe rome profesioniste, care îşi propun să contribuie la consolidarea statutului femeilor rome. 

Inspirată după un caz real, piesa de teatru „Cine a omorât-o pe Szoma Grancsa?” este regizată de Mihai Lukacs şi prezintă povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura familiei.

Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate dar se contrazic între ele. Toată lumea pledează „nevinovat", deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei. Rămâne întrebarea: „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”

„Protestul ei pentru accesul tuturor la educaţie, mai ales al celor mai săraci sau al celor respinşi pentru identitatea lor percepută social în termeni negativi, a fost un ultimatum: Szomna nu a fost dispusă să negocieze. Ea a plătit costurile pentru un bun public, de care pot beneficia doar ceilalţi,” declară regizorul piesei Mihai Lukacs.

„Cine a omorât-o pe Szoma Grancsa?”

Cu: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan

Muzica live: Raisa Mihai

Scenografia: Elena Dobîndă

Afişul: Alexandra Horghidan 

Regia: Mihai Lukács
 

citeste totul despre: