Premierele stagiunii la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacol după Ion Minulescu, la Sala Pictură, pe 16 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costina Ciuciulică şi Marius Rizea, în "Allegro, ma non troppo", de Ion Minulescu  Fotografii: Florin Ghioca
Costina Ciuciulică şi Marius Rizea, în "Allegro, ma non troppo", de Ion Minulescu  Fotografii: Florin Ghioca

Vineri, 16 ianuarie,  şi duminică, 18 ianuarie, ora 20.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), va avea loc premiera oficială a spectacolului “Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa. Adevarul.ro vă prezintă şi următoarele premiere de la TNB din această stagiune.

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va oferi publicului în 2015 - pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current –  piese de actualitate şi poveşti nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referinţă, cu piesa românească şi cu spectacolul de autor. Evenimente teatrale şi para-teatrale vor veni să completeze lista programelor şi proiectelor anunţate la începutul stagiunii. 

Cel mai important dintre acestea este, fără îndoială,  Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 care se va desfăşura sub acoperişul noului TNB între 28 august şi 6 septembrie 2015, cu titlul generic Faţă în faţă cu Balcanii: Teatrul-erou al timpului prezent.

Spectacol de Dan Puric: Înşir-te mărgărite”

Unul din cele mai aşteptate momente este premiera ce va inaugura Sala MARE, complet refăcută în cadrul amplei acţiuni de reabilitare şi reconfigurare a Naţionalului bucureştean: spectacolul cu „Înşir-te mărgărite” de Victor Eftimiu, unul din cele mai frumoase basme ale românilor, recitit scenic într-o viziune modernă de Dan Puric, va putea fi văzut în curând la Sala MARE, cea mai spaţioasă sală a teatrului, cu o scenă ce dispune de posibilităţi uimitoare.

Următoarea premieră de la această sală ne va prilejui reîntâlnirea cu Shakespeare şi „Visul unei nopţi de vară”, într-o viziune menită de asemenea să valorifice posibilităţile speciale ale scenei mari – cea a regizorului Petrică Ionescu.

Dabija montează "Recviem” de Matei Vişniec

Pentru prima dată cu o montare la Sala STUDIO, altă sală cu o scenotehnică specială, regizorul Alexandru Dabija revine la TNB cu piesa „Recviem” de Matei Vişniec, bine-cunoscut dramaturg român care ne va dezvălui viziunea lui poetică asupra vieţii şi a morţii.

La Sala PICTURA, una din cele mai admirate săli nou apărute în geografia teatrului, regizorul Bobi Pricop va pune în scenă „O întâmplare ciudată” de Mark Haddon şi Simon Stephens. Mult-premiatul roman a lui Mark Haddon - „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” a fost adaptat pentru teatru de Simon Stephens în emoţionanta piesă pe care o veţi putea vedea în cea de-a doua parte a stagiunii.

Acestor proiecte repertoriale li se vor adăuga noi producţii în cadrul Programului 9G, consacrat tinerei generaţii de creatori din teatrul românesc, la Sala MICĂ – sală destinată cu precădere acestui program. Primul spectacol nou din această serie va fi „Dragoste în 4 tablouri” de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar (premiera în 18 ianuarie 2015).

„Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu

Spectacolul de la Sala PICTURA – „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa – care va avea premiera oficială în datele de 16 şi 18 ianuarie  – inaugurează Noul An 2015 la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

allegro 2

Foto: Florin Ghioca

O comedie sentimentală, cu încurcături amoroase şi suspansuri dramatice. O satiră de moravuri cu un milionar, o soţie şi un dramaturg, alături de alte personaje pitoreşti – o amantă, un samsar, o slujnică – vă va ţine, timp de o oră şi jumătate, captivaţi de farmecul şi savoarea epocii interbelice. Apariţii neaşteptate şi răsturnări de situaţie, un ingenios melanj între teatru şi realitate, un adulter care se comite sub ochii soţului, sub masca unei piese fictive.

O pledoarie pentru firescul în teatru, care trebuie să se inspire din viaţă.
Autor dramatic jucat cu mare succes pe vremea sa, director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1926,  Ion Minulescu (1881 – 1944) este cunoscut astăzi mai ales ca poet al Romanţelor. Cu toate că în timpul vieţii scriitorul credea că posteritatea îl va recunoaşte mai ales pentru piesele sale, istoria literaturii i-a ales un alt destin. Teatrul său merită a fi redescoperit şi astăzi, după decenii de la primele montări la Naţionalul bucureştean,  pentru dialogurile vii, umorul alert, naturaleţea poveştii, verva intelectuală, originalitatea scriiturii. Între piesele cele mai jucate amintim:  “Manechinul sentimental”, “Pleacă berzele”, ”Amantul anonim”, “Allegro, ma non troppo” - comedie ce a fost reprezentată şi la Bratislava şi la Buenos Aires.

În distribuţie actori cunoscuţi vă prilejuiesc întâlnirea cu savoarea personajelor şi a situaţiilor minulesciene: Gavril Pătru, Marius Rizea, Eugen Cristea, Costina Ciuciulică, Aylin Cadîr, Victoria Dicu, sub îndrumarea regizorală a lui  Răzvan Popa (Premiul UNITER 2011, pentru regia Celui mai bun spectacol de teatru radiofonic, “Shylock” de Gareth Armstrong). Scenografia este semnată de Florilena Popescu-Fărcăşanu şi  Maxim Corciova. Această premieră inaugurează Noul An 2015 la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite