Florin Piersic a împlinit 79 de ani. Aniversarea îl găseşte pe scenă

Florin Piersic a împlinit 79 de ani. Aniversarea îl găseşte pe scenă

Florin Piersic joacă pe scenă chiar în ziua în care împlineşte 79 de ani

Îndrăgitul actor Florin Piersic a împlinit 79 de ani. Frumoasa vârstă îl găseşte activ, jucând chiar de ziua lui în spectacolul "Străini în noapte", la Palatul Naţional al Copiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut pe 27 ianuarie 1936 la Cluj, Florin Piersic, fiul medicului veterinar Ştefan Piersic, a copilărit la Cernăuţi, apoi a revenit în oraşul de pe Someşul Mic, unde a urmat Şcoala de băieţi numărul 3. Ulterior a plecat la Bucureşti, la Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică.
 
Piersic a jucat primul rol într-un film în 1957, în pelicula "Ciulinii Bărăganului". Este cunoscut pentru rolurile pe care le-a avut, de-a lungul timpului, în filme româneşti devenite celebre, precum "Trandafirul Galben" (Mărgelatu), "Ciulinii Bărăganului", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii lui Şaptecai". Totodată, a interpretat zeci de roluri pe scena Teatrului Naţional, în piese ca "Act veneţian", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Gaiţele", "Idiotul", "Logodnicele aterizează la Paris", "Cartea lui Iovita", "Străini în noapte".
 
În anii '60, Florin Piersic s-a căsătorit cu actriţa Tatiana Iekel, care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin Junior. A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară . Astfel s-a născut Daniel Piersic. În 1993, după o relaţie de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Torkiev, de asemenea originară din Cluj.
 
Talentul său inconfundabil, dragostea pentru oameni şi respectul pentru profesia aleasă, îl clasează pe primele poziţii şi în preferinţele publicului.
 
A trecut printr-o gamă variată de roluri de la dramă, comedie, tragedie până la figuri istorice, reinventându-se de fiecare dată cu succes.
 
De-a lungul timpului, actorul a primit titlul de cetăţean de onoare al mai multor oraşe, printre care Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti, Galaţi.
 
În 26 ianuarie 2011, cinematograful "Republica" din Cluj-Napoca a fost redenumit în Cinematograful "Florin Piersic".
 
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice". Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările