A murit actriţa Melania Ursu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Melania Ursu, a cărei carieră este legată de Teatrul Naţional din Cluj Napoca din 1979, a încetat din viaţă la 76 de ani. Cu numeroase premii de-a lungul timpului, actriţa s-a remarcat în peste 85 de roluri în producţiile clujene.

Născută la Sibiu, pe 16 iunie 1940, Melania Ursu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961, clasa prof. Moni Ghelerter.

Între 1961 şi 1977 a fost actriţă a Naţionalului clujean, iar în perioada 1977-1979 a lucrat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. A revenit la Cluj, unde a jucat fără pauză în numeroase spectacole. A fost profesoară la Facultatea de Teatru din Cluj Napoca.

Melania Ursu a fost distribuită şi în mai multe roluri din filme: Doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, regia Malvina Urşianu, Pelaghia Roşu în „Munţi în flăcări”, regia Mircea Moldovan, Vica din „Pădureanca”, regia Nicolae Mărgineanu, Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea sau Irina în „Mere roşii”, regia Alexandru Tatos.

În 2012, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea UNITER, iar în 2002 Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Numeroase alte permii a obţinut de-a lungul carierei, printre care Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din Travesti, de Aurel Baranga, 1987, Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, 1979 şi Premiul de interpretare feminină pentru rolul din Pasărea Shakespeare, de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975.

Melania Ursu

Melania Ursu alături de Sorin Leoveanu în "Hamlet", regia Vlad Mugur

Reacţia artiştilor care au colaborat cu marea actriţă a Naţionalului clujean nu a întârziat să apară. Regizorul Tudor Giurgiu, care este născut la Cluj, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj:

Când moare un actor mare de la un teatru din "provincie" aproape că nu contează. Nu e "de-al nostru", din buricul târgului, nu l-ai văzut în telenovele sau reclame, n-a făcut şuşe la Palatul Copiilor, cei tineri oricum habar n-au de generaţia celor trecuţi de 60 de ani, televiziunile nu iau sincroane de la suspecţii de serviciu despre cât de mare a fost dispărutul, că oricum n-au auzit în viaţa lor de el. Dă Uniterul un comunicat şi mai află breasla despre cine a mai plecat. Şi gata. Pentru mine, Melania Ursu a însemnat mult mai mult decât o mare actriţă. A fost unul din motivele pentru care, copil fiind în Cluj, am îndrăgit teatrul. Datorită ei am învăţat să iubesc actorii, să le admir fragilitatea şi uşurinţa cu care se pot transforma în altcineva. Mela m-a încurajat să dau admitere la ATF în 1990 când mai toată lumea îmi spunea că e un capriciu sau un pariu imposibil. Păcat că n-a făcut mai mult film, păcat că n-am iubit-o mai mult.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite