„Undeva în Transilvania“, roman inspirat de deportatea evreilor sălăjeni la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul şi ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria bulversează o lume aşezată şi produce rupturi profunde
Războiul şi ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria bulversează o lume aşezată şi produce rupturi profunde

Cartea "Undeva în Transilvania", semnată de Mirel Taloş, este inspirată de deportarea evreilor sălăjeni la Auschwitz în 1944, urmărind convieţuirea dintre români şi evrei în două localităţi sălăjene, satul Jac şi orasul Şimleu-Silvaniei, de la sfârşitul anilor 30 până în 1944. Volumul a fost publicat de editura Rao, fiind prefaţat de Nicolae Breban.

Romanul "Undeva în Transilvnia", pe care autorul Mirel Taloş îl caracterizează drept o docuficţiune, se bazează pe mărturii culese de autor de la urmaşii unor protagonişti, etnici români din satul Jac şi din oraşul Şimleu-Silvaniei,care au trăit acele evenimente dramatice. "Undeva în Transilvania" a fost lansat  în cadrul conferinţei literare Kisufim de la Ierusalim. Evenimentul reuneşte scriitori neevrei din toată lumea care au publicat literaturăcu privire la evrei şi la istoria lor.

"Undeva în Transilvania", publicat de editura Rao, este un roman inspirat în întregime din fapte reale. Mirel Taloş reconstruieşte, cu personaje memorabile, firescul convieţuirii dintre români şi evrei în cele două localităţi sălăjene. Războiul şi ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria bulversează o lume aşezată şi produce rupturi profunde, pe care autorul le descrie mai ales prin ochii unor copii. Prietenia dintre fetiţa română Măriuca şi evreica Gittel este axul romanului, relaţia lor fiind permanent modelată de împrejurările istorice.

Undeva in Transilvania

În primăvara anului 1944, evreii din Sălaj sunt deportaţi la Auschwitz, iar romanul “Undeva în Transilvania” prezintă desfăşurarea acestei operaţiuni ca pe o smulgere din rădăcini a acestei comunităţi. Sunt scene de un dramatism tulburător. Romanul este o frântură din istoria evreilor ardeleni, o istorie tragic împărtăşită cu vecinii lor.

Romanul este prefaţat de scriitorul şi academicianul Nicolae Breban. El se declară impresionat de ”capacitatea literară a romancierului de a mişca masele şi de a descrie siluete distincte, ce trăiesc şi se mişcă într-un orizont extrem de turbulent, «scos din ţâţâni», al istoriei contemporane”.

„Mirel Taloş are meritul – rar, azi, într-o literatură a experimentului şi a modelor importate sau inventate «ad hoc», ce fug nu numai din realul prezent şi din istoria recentă, morală, psihică sau evenimenţială – de a înfrunta, în acest roman, o realitate pe care unii dintre noi, supravieţuitori ai coşmarului de nu importă ce culoare politică, brună sau roşie, am traversat-o şi o purtăm în ceea ce numim memorie destinală“, conchide Nicolae Breban.

Nu în cele din urmă, profesorul Jean Eskenasy a scris că „Undeva în Transilvania este un document J’acuse, la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană.” 

Romanul de debut al lui Mirel Taloş, "Colecţionarul de nuduri", a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România în 2018.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite