O pictură veche de 5.000 de ani surprinde scena celei mai vechi naşteri: „Fără îndoială este un desen fascinant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura de 5.000 de ani
Pictura de 5.000 de ani

Cercetătorii italieni au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche scenă a unei naşteri: o pictură veche de 5.000 de ani, care înfăţişează un nou-născut între părinţi, o stea la est şi două animale.

Scena pictată cu un ocru roşiatic a fost descoperită pe tavanul unei mici cavităţi din deşertul Sahara, în timpul unor expediţii către situri dintre Nil şi platoul Gilf Kebir, potrivit Live Science

   

,,Este o scenă foarte evocatoare, care aduce aminte de cea a naşterii lui Iisus. Doar că o precede cu vreo 3.000 de ani“, spune geologul Marco Morelli, directorul Muzeului Ştiinţei Planetare din Italia. Morelli a descoperit peştera încă din 2005, dar abia acum cercetărorii au decis să dezvăluie informaţia.

,,Descoperirea are mai multe implicaţii deoarece naşte noi întrebări despre iconografia unuia dintre cele mai puternice evenimente ale Creştinătăţii,'' adaugă Morelli.

În imagine se observă un bărbat, o femeie căreia îi lipseşte capul din cauza unei deteriorări a desenului, şi un bebeluş: „Desenul ar putea fi interpretată drept o ilustrare obişnuită a unei familii, cu un copil alături de părinţii lui, dar detaliile fac acest desen unic”, atrage atenţia Morelli. 

El arată că nou-născutul este desenat deasupra celorlalţi, ca şi cum s-ar ridica spre cer, iar o asemenea poziţie, cu bebeluşul care nu se află încă între cei doi părinţi, ar însemna o naştere sau o sarcină. „Cum moartea era asociată cu pământul, în arta rupestră din zona respectivă, e foarte probabil ca naşterea să aibă legătură cu cerul”, a explicat Morelli. 

Scena devine mult mai complexă la nivel de simboluri, dacă se iau în calcul şi celelalte elemente: două animale şi un cerc.

Astfel, în partea superioară se află un leu fără cap, o fiară mitică prezentă în mai multe desene din aceeaşi zonă, în vreme ce în partea de jos poate fi observat un babuin sau o maimuţă antropomorfă. În partea de est, „artistul din Neolitic” a desenat ceea ce pare a fi o stea. 

Cercetătorii au numit locul descoperirii „Peştera Părinţilor”.

„Fără îndoială este un desen fascinant. Nu am mai găsit reprezentări similare până la era creştină timpurie”, a mai spus geologul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite