„Adevěrul din 25 maiu 1919“- România umilită şi ţinută la uşă

„Adevěrul din
25 maiu 1919“- România umilită şi ţinută la uşă

Adevarul 25 mai 1919

Nu a fost uşor să ne ocupăm locul în noua lume rezultată după Primul Război Mondial. Euforia victoriei împotriva Germaniei şi a Austro-Ungariei, a unirii cu provinciile româneşti de peste Carpaţi a pălit pe holurile Palatului Versailles, în timpul negocierilor pentru tratatul de pace.

Uşor, uşor ne-am dat seama că marile puteri nu se sinchisesc prea mult de drepturile micilor popoare. Pentru a simţi dezamăgirea strămoşilor noştri, a celor care au dat totul pentru realizarea Marii Uniri din 1918, Adevărul vă oferă o nouă ediţie de colecţie, joi 25 mai.

Pe prima pagină ziarul prezenta pe larg un articol despre desfăşurarea negocierilor la Conferinţa de pace de la Paris. „Cum stăm la Conferinţa păcei“ se cheamă articolul, iar concluzia nu e încurajatoare: stăteam prost. O parte a Banatului e dată Serbiei, iar România nu a fost acceptată în Comisia care stabileşte despăgubirile pentru efortul şi distrugerile provocate de armatele germane şi austro-ungare în România. „E însă extrem de dureros, când excluşi din Comisia despăgubirilor, vedem nedreptatea lovindu-ne. Şi aunci ne întrebăm, nu se gândesc oare marii nostri aliaţi, cam ce sentimente se vor dezvolta în adâncul sufletului poporului românesc?“. Adevărat spus! Sună atât de ...contemporan.

Printre alte subiecte de interes din „„Adevěrul din 25 maiu 1919“ mai menţionăm două titluri: „Vizita suveranilor în Ardeal“ – un articol despre turneul regelui Ferdinand şi al reginei Maria prin oraşele noii provincii unite cu Regatul României şi „Ce vrea să cedeze Germania – Italia, Franţa şi Austria germană“ – un material în care este prezentată situaţia tensionată dintre Franţa şi Italia pe tema organizării teritoriilor germane din fostul Imperiu Austro-Ungar.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările