FOTO Adrian Năstase şi-a lansat „cartea închisorii“ la târgul de carte Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În volumul-eseu intitulat „Lumea, americanii şi noi“, lansat duminică la târgul de carte Bookfest din Bucureşti, Adrian Năstase descrie relaţiile dintre români şi americani în context politic, precum şi rodul întâlnirilor sale în calitate de ministru de Externe şi premier cu şefii de stat americani. Cartea a fost scrisă pe parcursul celor aproape nouă luni petrecute de fostul premier în închisoare.

O mare de oameni s-a strâns dumunică, înainte de ora 14.00, în jurul standului Editurii Litera, pentru a asista la lansarea cărţii lui Adrian Năstase. Invitaţii evenimentului – profesorii Ioan Mircea Paşcu şi Valentin Stan, precum şi jurnalistul Radu Toma – se aflau deja în dreptul microfoanelor, pregătiţi să vorbească despre volum. Năstase a ajuns cu câteva minute înainte de lansare, însoţit de soţie şi de cei doi fii. A făcut o mică baie de mulţime, salutând o parte dintre oamenii prezenţi şi strângându-le mâna. 

Deşi cartea recent lansată a fost scrisă de Năstase în perioada petrecută la închisoare, nici el şi nici ceilalţi vorbitori nu au amintit nimic de acest lucru. Însă de cum deschidem cartea, aflăm despre autor următoarele: „În mod paradoxal, locul în care mă aflu de cinci luni de zile îmi asigură spaţiul unei libertăţi absolute de gândire, o libertate în care nu mă mai găsesc condiţionat de prejudecăţi de orice fel“. Tot Năstase punctează că această lucrare este o „mărturie a unui om politic care a făcut politică timp de 20 de ani, care a cunoscut cele mai înalte demnităţi ale statului român şi care nu poate renunţa la obligaţia de a spune adevărul“. 

Victor Ponta, de la baschet la târg

În contextul temei volumului, jurnalistul Radu Toma a punctat faptul că americanul Jon Lieberman l-a numit pe Adrian Năstase un bun avocat al ţării, ceea ce se traduce ca un bun patriot. El a ţinut să precizeze, de asemenea, că Năstase este „unul dintre cei care s-au deplasat dinspre cultură spre politică, şi nu aşa cum au procedat mulţi alţii, care au venit dinspre nimic spre politică“. 

„Cartea reprezintă o decriptare post-factuală a realităţii din România şi răspunde la multe întrebări nepuse“, a mai adăugat jurnalistul.  

Pentru a vorbi despre cartea sa, Adrian Năstase a preferat să citeze nume mari precum George Orwell sau Ronald Reagan, unul dintre preşedinţii Americii. Aşa cum „cine stăpâneşte trecutul, stăpâneşte viitorul“ (citat din Orwell – n.r.), Năstase consideră că „singurul om care se comportă raţional este croitorul meu; îmi ia măsurile de fiecare dată când merg la el. Ceilalţi folosesc mereu măsurile vechi şi se aşteaptă ca eu să mă potrivesc, în continuare, cu ele“. 

La lansarea cărţii scrise de fostul premier Adrian Năstase, a venit şi actualul prim-ministru al României, Victor Ponta, însă numai în calitate de spectator. Îmbrăcat sport, deoarece tocmai venea de la un antrenament de baschet, Ponta a preferat să rămână în mulţime şi să schimbe câteva vorbe cu cei cunoscuţi pe care i-a întâlnit acolo. Camerele de filmat şi aparatele de fotografiat s-au îndreptat, însă, instantaneu spre acea parte a publicului unde se afla premierul.  

Huiduieli în spatele mulţimii 

Dincolo de rândurile de oameni care ascultau cu interes discursul lui Adrian Năstase, în preajma standului Editurii Litera treceau şi persoane dezgustate de eveniment. O femeie la vreo 50 de ani s-a oprit în dreptul altor două: „Vă întreb: cum mai poate acest om să apară public? Cum?“. Cele două femei, trecute şi ele de prima tinereţe, au schiţat un zâmbet şi au continuat să-şi facă vânt cu evantaiul, ignorând-o pe cealaltă. Ambele ţineau în mâna rămasă liberă câte un exemplar din noua carte a lui Năstase. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite