Benjamin Franklin: „Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea să fim fericiţi“.  Despre optimism şi pesimism, într-un singur volum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Ghidul optimistului/ Ghidul pesimistului“, realizat în oglindă,  de britanicii Niall Edworthy şi Petra Cramsie, apărut la Editura Nemira, în traducerea Adrianei Bădescu, cuprinde atât citate pesimiste, cât şi optimiste despre plictiseală, aventură, chelie, dragoste, artă, băutură, ştiinţă, mâncare şi fumat. Voltaire, Victor Hugo, Freud, Brâncuşi, Napoleon, Einstein, Coco Chanel, Picasso şi Benjamin Franklin se numără printre cei citaţi.

 Despre „Ghidul Optimistului“, autorii scriu în prefaţă: Vă vine să credeţi că, pentru fiecare lucrare ştiinţifică pe tema fericirii, există mai mult de o sută scrise despre depresie? Dar ce-o fi în neregulă cu oamenii aceştia? Oare soarele nu răsare şi pentru ei în fiecare dimineaţă? Păsările nu cântă, florile nu înfloresc şi pentru pesimişti? (...) Aşa cum a spus la un moment dat o bunicuţă veselă: „Pesimişti! Lăsaţi în urmă povara voastră de nenorocire şi grabiţi-vă să slăviţi revărsarea de avuţii a vieţii!“.

     

Când ne-a venit ideea acestei cărţi, nu ne-am închipuit altceva decât un lejer periplu pe vastul ocean al documentării, plutind printre resturi şi fragmente de idei naufragiate şi visuri uitate, culegând câteva date amărâte şi jalnice citate, pentru a demonstra ca viaţa nu-i deloc atât de al naibii de minunată pe cat ar vrea amicii noştri optimişti să ne convingă că e“, scriu Niall Edworthy şi Petra Cramsie despre „Ghidul Pesimistului“. 

   

Despre plictiseală

Secretul pentru a fi plictisitor la culme este să spui totul. (Voltaire, 1694-1778)

 Simetria înseamnă plictiseală, iar plictiseala e baza mâhnirii. Disperarea cască. (Hugo, 1802-1885)

Despre aventură   Ghidul optimistului: Nu sunt de fapt un om de ştiinţă, nu sunt un observator, un experimentator sau un gânditor. Sunt, prin temperament, doar un conchistador – un aventurier, dacă vreţi să vă traduc –mânat de curiozitatea, curajul şi tenacitatea ce caracterizează un astfel de om. (Freud, într-o scrisoare către Wilhelm Fliess, 1 februarie 1900) Ghidul pesimistului: Nebunii dau năvală acolo unde îngerii se tem să păşească. (Alexander Pope, poet englez, 1688-1744)
optimist

Despre chelie

 Cel mai încântător avantaj al unui cap chel: poţi să auzi fulgii de zăpadă. (R.G. Daniels, magistrat britanic)

 Pe un papirus egiptean datând cel puţin din anul 1000 î.Hr. este prescris un unguent pe bază de seu de crocodil şi excremente de hipopotam împotriva căderii părului - acesta fiind poate motivul pentru care faraonii nu apăreau niciodată în public fără perucă. 

Despre artă   Ghidul optimistului: Nu căutaţi în arta mea formule ascunse ori mister. Bucurie pură este ceea ce vă ofer eu. (Brâncuşi, 1876-1957). Ghidul pesimistului: Sculptura este arta găurii şi a boţului. (Auguste Rodin, 1840-1917)

Despre animale

Cea mai mare plăcere pe care ţi-o oferă un câine este faptul că poţi să te dai în spectacol cu el şi nu numai că nu te va dojeni pentru asta, dar se va da şi el în spectacol cu tine. (Samuel Butler, scriitor britanic 1835-1902)

Cel care ţine pisica de coadă învaţă un lucru pe care nu l-ar fi putut învăţa nicicum altfel. (Mark Twain, 1835-1910)

Despre băutură şi băutori   Ghidul optimistului: Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea să fim fericiţi. (Benjamin Franklin, 1706-1790, scriitor, diplomat, om de ştiinţă) Ghidul pesimistului: Vinul a înecat mai mulţi oameni decât marea. (Thomas Fuller 1608-1661, scriitor şi medic)

Despre sex

Patul este sala de operă a săracului. (proverb italian)

Poate că vârstnicul Sofocle a apreciat impotenţa ca pe salvarea „de un stăpân sălbatic şi nebun“, dar majoritatea oamenilor au în mod cert o cu totul altă părere. Iată câteva sugestii de afrodiziace şi soluţii de mărire a potenţei, care au fost promovate, cu variate grade de succes, într-o epocă sau alta:

Anghinare (târgoveţii francezi obişnuiau odinioară să strige pe străzi: „Anghinare! Anghinare! Încinge sufletul şi trupul! Încinge genitalele!“). (…)

Leacul puiului chel (o licoare din China antică, graţie căreia un bărbat putea să satisfacă lejer patruzeci de femei).  (…).

Fructe de mare (midii şi crabi, conform anticilor greci; caviar; Casanova mânca zilnic aproximativ cincizeci de stridii bogate în zinc)

 Plăcerea este momentană, poziţia ridicolă, iar efortul - condamnabil. (Lordul Chesterfield, 1694-1773, Scrisori către fiul său)

pesimist

Despre modă

Moda nu e ceva ce există doar în haine. Moda e prezentă în cer, pe stradă, moda are legătură cu ideile, cu modul în care trăim, cu ceea ce se întâmplă. (Coco Chanel, 1883-1971)

Moda ne îndeamnă la multe nebunii; iar cea mai mare este aceea de a deveni noi înşine sclavii ei. (Napoleon, 1769-1821)

Despre mâncare   Ghidul optimistului: Atunci când în lume nu vom mai avea o gastronomie savuroasă, nu vom mai avea nici literatură, nici inteligenţe superioare, reuniuni prieteneşti şi armonie socială. (Antonin Careme, bucătar şi scriitor, 1784-1833) Ghidul pesimistului: Mă sperie ouăle, mai mult decât atât, mă revoltă. (Alfred Hitchcock, regizor de film, 1899-1980)

Despre stiinţă

 Cel mai frumos lucru pe care-l putem trăi este sentimentul misterului. El este sursa tuturor artelor şi ştiinţelor adevărate. (Einstein, 1879-1955)

 Acest „telefon“ are prea multe neajunsuri pentru a fi considerat în mod serios un mijloc de comunicare. Dispozitivul este complet lipsit de valoare pentru noi. (Western Union, informare internă)

Despre dragoste Ghidul optimistului: E cineva alături de care te poţi purta copilăreşte. (George Sand, scriitoare franceză, 1804-1876) Ghidul pesimistului: În dragoste există întotdeauna unul care sărută şi unul care întinde obrazul. (Proverb francez)

Despre fumat

Ce binecuvântare e fumatul! Poate că este chiar cea mai mare pe care o datorăm descoperirii Americii. (Sir Arthur Helps, 1813-1875, scriitor englez)

 Deci plămânii fumătorului sunt putrezi, ficatul lui pătat, creierul afumat ca fundul afumătorii şi tot corpul pe dinăuntru e negru ca tigaia pe dinafară. (Ben Jonson, Bartholomew, 1614) 

Ultimele cuvinte celebre Ghidul optimistului: Beţi în cinstea mea! (Picasso, 1881-1973) Ghidul pesimistului: Sunt regină, dar nu am puterea să-mi mişc braţele. (Louise, regină a Prusiei, 1776-1810)
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite