Academia Franceză îl premiază pe George Banu pentru promovarea culturii franceze în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Banu, cunoscutul teatrolog şi scriitor român, care locuieşte la Paris, este câştigătorul Premiului Academiei Franceze pentru promovarea culturii franceze în lume, distincţie ce-i va fi decernată pe data de 4 decembrie, în cadrul ueni ceremonii speciale.

Evenimentul se va desfăşura în prezenţa filosofului Jean-Luc Marion, a fostului preşedinte al Franţei Valery Giscard d’Estaing şi a altor personalităţi. George Banu s-a născut pe 22 iunie 1943, la Bucureşti, iar în urmă cu patruzeci de ani, în ultima zi a anului 1973, a emigrat la Paris, unde a devenit cea mai importantă voce a criticii de teatru din Europa şi una dintre cele mai importante ale lumii. Este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi eseist de reputaţie mondială, care şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Peter Brook, Giorgio Strehler, Jerzy Grotowski etc). A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral şi a fost redactor‑şef la L‘Art du théâtre (1981‑1988), publicată de Théâatre National de Chaillot, condus de Antoine Vitez. A fost ales de trei ori preşedinte al Asociatiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru.

În prezent, George Banu conduce revista Alternatives theatrales şi coordonează colectia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China. Este membru de onoare al Academiei Române.

De trei ori, premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa

De-a lungul timpului, George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa. Volumele sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene şi traduse în numeroase limbi.

În România, la Editura Nemira are o serie de autor, cea mai recentă dintre lucrările publicate fiind „Scena modernă. Mitologii şi miniaturi”, lansată în acest an în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Un alt volum, publicat la începutul acestui an este „Parisul personal. Autobiografie urbană”, o carte specială, care reface traseul îndrăgostirii de Paris, de la momentul la care a pus piciorul în Gara de Est, pe 31 decembrie 1973, şi până azi. Printre celelalte volume publicate în colecţia Yorick a Editurii Nemira se numără „Shakespeare. Lumea-i un teatru”, „Nocturne”, „Livada de vişini, teatrul nostru”, „Reformele teatrului în secolul reînnoirii”, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit. Secolul regiei” sau „Spatele omului”. De asemenea, în acest an a publicat şi volumul „Monologurile neîmplinirii”, la Editura Polirom, şi „Cortina sau fisura lumii”, la Humanitas.

În 2013 i‑a fost dedicat volumul omagial de studii şi eseuri „Călătoriile sau orizontul teatrului”, apărut tot la Editura Nemira, printre cei care semnează texte dedicate lui, numărându-se Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Şerban, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu, Niky Wolcz şi mulţi alţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite