Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Film: Concertul
Film: Concertul

FILM
Concertul

Titlu original: Le concert; Regie: Radu Mihăileanu; Distribuţie: Aleksei Guskov, Maria Dinulescu, Lionel Abelanski, Jacqueline Bisset, Guillaume Gallienne, Ovidiu Cuncea, Dmitri Nazarov

Comedia dramatică „Le concert" este regizată de Radu Mihăileanu, cel care a reuşit să transmită realitatea aşa cum este ea, redând demnitatea personajelor istorice uitate. Filmul îi este dedicat unui fost director al teatrului Balşoi din Moscova. Care, pentru că nu s-a dezis de artiştii evrei, a fost concediat. Mai târziu, după mai bine de douăzeci de ani, Filipov ne este prezentat în ipostaza de îngrijitor la acelaşi teatru.

Într-o seară, în timp ce ştergea praful din biroul actualului director, găseşte un fax, în urma căruia orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, în faimoasa sala de concerte Pleyel. Nu stă mult pe gânduri şi-şi adună foştii colegi, membrii de altădată ai teatrului Balşoi, plănuind ca împreună să se înfăţişeze în sala pariziană, drept adevărata orchestră Balşoi. „Concertul" a primit multe aprecieri din partea presei franceze.

CARTE
O întâlnire

Autor: Milan Kundera; Editura: Humanitas

Primul roman al lui Milan Kundera, „Gluma", şi nuvelele adunate în volumul „Iubiri Caraghioase" au fost tipărite în peste 150.000 de exemplare. Kundera este un scriitor cunoscut care a publicat şi poezie, teatru sau eseuri. „O întâlnire" reprezintă un jurnal de bord, care ni-l arată pe autor stând la pândă şi „patrulând" printre operele preferate. Dorinţa lui este să poată găsi în ele răspunsuri la întrebările pe care şi le pune.

Cartea este compusă din aproape treizeci de articole, unele dintre ele sunt revizuite, în care ne este înfăţişat Kundera, în atelierul lui, confruntându-se cu iluştrii săi înaintaşi (Broch, Nezval, Milosz, Hrabal...), cu contemporanii săi (Fuentes, Chamoiseau, Škvorecký, Gombrowicz...), cu muzicienii săi (Janácek, Schönberg, Xenakis...) şi cu pictorii săi (Bacon, Matisse). „O întâlnire" reprezintă o bogată recoltă de inteligenţă şi umor acid.

CD
Un Crăciun cu Ştefan Bănică

Artist: Ştefan Bănică jr; Casa de discuri: © MediaPro Music

În urmă cu nouă ani, Ştefan Bănică jr lansa prima compilaţie de melodii de Crăciun. Acum, în 2009, artistul le-a pregătit fanilor CD-ul „Un Crăciun cu Ştefan Bănică", material ce conţine 10 piese alese cu grijă, colinde şi melodii ce surprind cel mai bine spiritul acestor Sărbători. Albumul cuprinde şi single-ul „Ho Ho Ho", care promovează şi coloana sonoră a filmului cu acelaşi titlu, în care artistul joacă rolul principal.

Pe lângă colindele tradiţionale, precum „O, brad frumos!" sau „O, ce veste minunată", albumul conţine şi piese compuse special de artist cum ar fi „Doar o dată-i Crăciunul", „Doar un Crăciun cu tine". De asemenea, putem regăsi hituri internaţionale: „Joy To The World", „I'll Be Home For Christmas" etc. Pentru toţi cei care iubesc Crăciunul, cadoul cel mai potrivit este CD-ul lui Ştefan Bănică jr, care se găseşte în magazinele de specialitate din România.

DVD
Adevărul şi numai adevărul

Titlu original: Nothing but the Truth; Regie & Distribuţie: Rod Lurie & Kate Beckinsale, Matt Dillon, Angela Bassett, Alan Alda

Jurnalista Rachel Armstrong intră în posesia unei informaţii secrete despre atacul SUA asupra Venezuelei şi o transformă în cel mai bun articol din cariera sa. Prin el dezvăluie că, la baza atacului stă de fapt o minciună, un fel de afacere Watergate. Mai ales că, înainte de incident, o agentă CIA fusese trimisă în zonă şi raportase că nu există nicio dovadă care să implice Venezuela într-o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui nord-american.

În momentul publicării ştirii, agenta CIA, aflată sub acoperire, este deconspirată. Rachel este condamnată la închisoare din cauza faptului că a refuzat să-şi dezvăluie sursa. În ciuda presiunilor, ea a rezistat vehement tuturor acuzaţiilor şi a păstrat secretul profesional al anonimatului surselor de informare.

SPECTACOL
Podu'

Regie: Horaţiu Mălăele; Distribuţie: Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu, Meda Victor; Locaţie: Palatul Naţional al Copiilor - Bucureşti

Palatul Naţional al Copiilor găzduieşte o nouă piesă de teatru cu o distribuţie de excepţie. Spectacolul „Podu'", în regia maestrului Horaţiu Mălăele, este inspirat după textul „Podul sinucigaşilor", de Paul Ioachim. Alături de George Ivaşcu şi Horaţiu Mălăele joacă binecunoscuta actriţă Meda Victor.

Personajele sunt nişte oameni, care-şi aşteaptă, plini de seninătate, moartea, dar aceasta, paradoxal, îi ocoleşte. Timp de o oră şi jumătate, fără pauză, eroii „Podului" îşi explică de ce mulţi dintre sinucigaşi nu-şi duc gândul până la capăt şi de ce viaţa merită, totuşi, trăită. Piesa de teatru a fost pusă în scenă zece ani mai târziu, când Horaţiu Mălăele a avut iniţiativa de a o ne aduce în atenţie. „Podu'" e o piesă plină de umor.

CONCERT
Concert Iris de Crăciun

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Aşa cum ne-au obişnuit, membrii trupei Iris, în frunte cu Cristi Minculescu, ne oferă, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, concerte speciale dedicate Crăciunului. Anul acesta, fanii care iubesc muzica artiştilor, au şansă dublă să se bucure de un concert deosebit. Formaţia Iris se va urca pe scena bucureşteană de la Teatrul Naţional, atât pe 14, cât şi pe 21 decembrie, înainte de Crăciun.

Iubitorii muzicii rock sunt invitaţi în seara de luni, de la ora 19.00, pentru a fi parte dintr-un show excepţional marca Iris. Preţul biletelor se împart în patru categorii, în funcţie de locaţie. Ele pornesc de la suma de 100 de lei şi ajung până la 200 de lei. Pentru 14 şi 21 decembrie, Cristian Minculescu, Valter Popa, Doru „Boro" Borobeică, Nelu Dumitrescu şi Relu Marin vă promit concerte de neuitat!

CARTE vs. FILM

Romanul lui Cezar Petrescu spune povestea lui Fram, ursul polar. El îşi trăieste cea mai mare parte din viaţă pe scenă, în cadrul unei formaţii de circ. Mulţi ani el a reprezentat principala atracţie şi „nu avea nevoie de îmblânzitor, de semnale". De unul singur intra în arenă, asemeni unui om. Se ridica în două labe şi, cât era de impunător, transmitea salutări publicului din dreapta, din stânga, celor aflaţi în spate şi celor din faţă. La final, făcea un semn că vrea linişte şi începea programul.

Ecranizarea după romanul lui Cezar Petrescu, „Fram, ursul polar", s-a numit „Saltimbacii" şi a apărut în anul 1981, în regia Elisabetei Bostan. Filmul are în distribuţie nume importante, precum Dem Rădulescu sau Gina Patrichi. După lungi turnee, familia Marcelloni se întoarce acasă în ţară. Decesul mamei sale îl obligă pe tânărul Geo să se angajeze clovn la circ. La Sankt-Petersburg, Circul Buffone se îmbogăţeşte cu un nou membru, un urs polar, pe nume Fram.

Concluzie: Cartea şi filmul, în care ursul alb polar este protagonist central, sunt în strânsă competiţie. Opera lui Cezar Petrescu este cunoscută de multe generaţii şi-i este rezervată oricând un loc de cinste în biblioteca fiecărui român. Însă nici filmul nu este mai prejos. Cu o distribuţie excepţională, producţia cinematografică a fost împărţită în şase părţi, iar la data apariţiei, în anul 1983, a făcut furori în rândurile românilor de pretutindeni, şi nu numai.

Noi seriale
Dexter

Regie: Charles H. Eglee; Distribuţie: Michael C. Hall (foto), Julie Benz, Jennifer Carpenter, David Zayaz

Un nou sezon, al treilea din „Dexter" a început din 7 decembrie la Universal Channel. În fiecare seară de luni, de la ora 23.00, puteţi urmări aventurile unui erou extrem de vigilent, care a devenit „mai criminal ca oricând".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite