Portretele maneliştilor de la Muzeul Ţăranului. Bogdan Diaconu: „Horia Bernea se întoarce în mormânt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Minune este unul dintre cântăreţii portretizaţi de artistul George Vasilescu FOTO Mediafax
Adi Minune este unul dintre cântăreţii portretizaţi de artistul George Vasilescu FOTO Mediafax

Opiniile pe care expoziţia cu portrete ale maneliştilor de la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) le-a stârnit sunt cel puţin contradictorii. Dacă Virgil Niţulescu, directorul MŢR, susţine acest proiect, politicianul Bogdan Diaconu se întreabă „ce legătură există între manele şi cultură, între Adi Minune şi tradiţia românească?“.

La vernisajul expoziţiei „Confluenţe, influenţe – în artă?“ (2-8 iulie), de George Vasilescu, au participat, alături de autorul lucrărilor, criticul de artă Pavel Şuşară şi directorul MŢR, Virgil Ştefan Niţulescu. Şuşară, care este şi curatorul expoziţiei, sublinia atunci valoarea sociologică şi antropologică a acestui proiect. El a apreciat că expoziţa este compusă din „portrete relativiste, nu sunt portrete care eroizează personajele, ci sunt portrete care introduc în faţa privitorului tot felul de circumstanţe, de la cele care implică şi natura eroică până la acelea care duc către un fel de privire sceptică, de privire ironică, de privire relativistă, de privire, până la urmă, în perspectiva vieţii cu diamica şi cu imprevizibilul ei“, a spus Şuşară, citat de Mediafax

Totodată, Niţulescu a subliniat că nu este unicul judecător al lucrărilor, lăsând criticii să-şi exprime punctul de vedere cu privire la calitatea artistică a operelor. „Nu mă pot exprima cu privire la lucrările de artă în sine, nu este asta treaba mea, nu sunt critic de artă, o să-i las pe critici să se exprime. Cred însă că a judeca o operă de artă după subiectul său constituie o eroare fundamentală de înţelegere a artei“, a declarat directorul MŢR, într-un interviu acordat RFI

portrete manelisti george vasilescu

Două dintre lucrările lui George Vasilescu FOTO Mediafax

Într-un articol de opinie publicat pe site-ul Adevărul, politicianul Bogdan Diaconu consideră că o astfel de expoziţie nu este deloc potrivită pentru a fi găzduită la sediul unui muzeu care promovează arta şi cultura tradiţională. „Horia Bernea trebuie că se întoarce în mormânt. Lângă Crucile şi icoanele sale – vorbind de creştinătatea şi răstingirea poporului român, vor trona maneliştii în foiţe de aur, ca semn al distrugerii culturii române“, a spus Diaconu. 

Artistul George Vasilescu a vorbit despre ironia care planează în jurul acestor lucrări, însă care nu este orientată spre cântăreţii portretizaţi. „Lucrările au o doză de ironie, într-adevăr, dar ironia este adresată societăţii, nu personajelor. Societăţii care nu înţelege că nu poţi judeca un om după felul în care se bucură şi percepe bucuria. Cred că în spatele fiecărui portret se ascund milioane de emoţii, milioane de suflete care s-au bucurat, au cântat, s-au căsătorit pe muzica lor“, a spus autorul lucrărilor, pentru Mediafax. 

portrete manelisti george vasilescu

Artistul Goran Bregovic, în foiţă de aur FOTO Mediafax

O serie de portrete realizate în ulei pe pânză şi decorate cu foiţă de aur ale mai multor artişti – printre care Goran Bregović, Florin Salam şi Adrian Minune a fost expusă la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), în perioada 2-8 iulie. Lucrările cu dimensiuni de 150x150 de centimetri, realizate în ulei pe pânză, cu foiţă de aur., îi înfăţişează pe cântăreţii Florin Salam, Adrian Minune, Dan Bursuc, Nicolae Guţă, Goran Bregović, Sorinel Puştiu, Carmen Şerban, Cornelia Catanga, Vali Vijelie şi Marian Mexicanu, precum şi alte cinci lucrări inspirate de Taraful Haiducilor şi Fanfara Ciocârlia.

Şi-a expus lucrările în Bangladesh

Artistul de etnie romă George Vasilescu s-a născut în 1984, la Ploieşti. La vârsta de 15 ani, aflat într-o excursie în Franţa, a decis că îşi doreşte să devină artist şi a urmat cursuri de desen în oraşul natal. A fost inspirat de Michelangelo Merisi da Caravaggio şi Frans Hals. Apoi, a început să studieze sculptura. Prima expoziţie pe care a prezentat-o a fost organizată în 2008, în Teatrul din Ploieşti. În acelaşi an, a călătorit în Bangladesh, pentru a afla mai multe despre originile sale ca rom. În Bangladesh a avut loc cea de-a doua sa expoziţie, în sala Societăţii Asiatice din Bangladesh, se arată pe site-ul galeriei Kai Dikhas din Berlin, care colaborează cu artistul.

În 2013, George Vasilescu s-a numărat printre artiştii care şi-au expus lucrări la Preview Berlin Art Fair, ca reprezentant al galeriei Kai Dikhas. Acesta a fost prezent cu lucrarea "Unchained" aparţinând seriei "The Golden Cage of Thought" (2013).

portrete manelisti george vasilescu

Vali Vijelie FOTO Mediafax 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite