Ofelia Popii o joacă pe Hedda Gabler la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu

Ofelia Popii o joacă pe Hedda Gabler la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu

Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea în „Hedda Gabler“  FOTOGRAFII: Sebastian Marcovici

Spectacolul „Hedda Gabler“, cu Ofelia Popii în rol principal, a avut premiera la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu.  Producţia e semnată de tânărul regizor Botond Nagy, iar decorul de Irina Moscu.

Ce înseamnă  „Hedda Gabler"? Ştim personajul şi din neuitatul film al lui Alex Segal, din 1963, în care Ingrid Bergman o interpreta pe eroină: o poveste complicată despre tarele psihologice ale unei femei aproape diabolice şi nevrotice în orgoliul ei, pentru care mândria extremă şi ideea de moarte frumoasă sunt valorile esenţialel. O femeie frumoasă, interpretată de Ofelia Popii în spectacolul de la Sibiu, care nu poate fi fericită. Banii, bărbaţii pe care îi subjugă rând pe rând, nimeni şi nimic nu o pot face să iasă din iureşul tenebrelor sale. Pistoalele, prin care se poate muri frumos, cu frunze în păr, sunt singura salvare, crede Hedda Gabler.

Hedda Gabler ne ia de mână şi ne trezeşte la realitate. Ne face cunoştinţă cu universul care ne înconjoară, d0ar pe care îl negăm, fiindcă este nu doar urât, ci şi dureros. Temele sunt aceleaşi de milenii: complexitatea şi fragilitatea relaţiilor interumane, blândeţea şi vulnerabilitatea oamenilor, violenţa care se ascunde în vieţile noastre de zi cu zi, erosul şi manipularea. Pornind de la aceste subiecte, regăsim în scenă un spaţiu atemporal, unde ne putem întâlni şi confrunta proprii demoni. Nu există soluţii realiste. Spectacolul este o instalaţie technopoetică.

Un  spectacol de Botond Nagy

Scenariul: Botond Nagy şi Kali Ágnes
Traducerea: Ioana-Andreea Mureşan
Decor: Irina Moscu
Costume: Erika Márton
Dramaturgia: Kali Ágnes
Visuals: Rancz András
Coregrafia: Attila Bordás
Muzica si sound: Kónya Ütő Bence
Selectie muzicala: Botond Nagy
Light Design: Erőss László
Asistent Regie: Sanda Anastasof
Asistent dramaturgie: Alina Damian
Consultant artistic: Claudia Domnicar
În distribuţie Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif, Cristina Ragos.

citeste totul despre: