Acuzaţii de xenofobie, homofobie şi rasism la UNATC

Acuzaţii de xenofobie, homofobie şi rasism la
UNATC

Fost Rector al UNATC, Florin Zamfirescu a fost acuzat de discriminare şi rasism   FOTO: Adevărul

De-a lungul celor două luni de când a izbucnit conflictul din UNATC, o altă problemă a ieşit la suprafaţă. Conducerea universităţii a fost acuzată de orientări xenofobe, antisemite şi homofobe, în urma unor postări pe reţeaua de socializare Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul rector Florin Zamfirescu şi noul preşedinte al Senatului UNATC, Sergiu Anghel, au fost acuzaţi pentru mesajele lor postate pe Facebook. 

Într-un articol publicat pe blogul adevarul.ro, criticul de teatru Iulia Popovici afirmă: "Şeful departamentului de Coregrafie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), Sergiu Anghel, de curînd şi preşedinte al Senatului UNATC, postează în mod curent, pe Facebook (spaţiu public, au decis tribunalele româneşti), comentarii dintre cele mai uimitoare la adresa romilor, a evreilor, a secuilor, a moldovenilor şi, în general, a tot ce mişcă şi nu e dacic..

De pildă: „Retragerea cetateniei! Imediat! La fel, tuturor tziganilor platiti de cercuri ostile Romaniei care accepta sa functioneze ca agenti de imagine in vederea discreditarii romanilor ca popor european. Arestati-l la aeroport cu prima ocazie! Unde sunteti domnilor de la Oficina (sic) pentru Combaterea Discriminarii?“."

Articolul Iuliei Popovici e susţinut de print-screen-uri care arată mesajele xenofobe ale lui Sergiu Anghel:


 


 


 

Ce răspund cei acuzaţi: "E o generalizare răuvoitoare" 

„Nu există nicio acoperire în afirmaţiile lor de antisemitism şi rasism. E o generalizare răuvoitoare. Universitatea n-a arătat niciodată astfel de orientări. Se exagerează pe idee că nenumăraţi homosexuali ar fi fost ostracizaţi? Unde? Când?”, declarat Adrian Titieni pentru Adevărul.

„Niciun student normal nu poate spune că a fost discriminat vreodată. Să vină un singur student să spună că a fost discriminat! Noi avem locuri pentru romi în universitate. Pe mine mă interesează talentul unui student nu orientările lui sexuale. Că eu nu sunt de orientarea lor, da, asta e nu sunt, dar nu discriminez şi n-am discriminat pe nimeni”, declară Florin Zamfirescu, susţinând că este vorba de o diversiune şi că acest scandal este menit să acopere adevăratele nereguli din UNATC.

„Eu am postat un articol legat de ţiganii care au pus mâna pe Roşia Montană. Nici nu l-am citit până la capăt, doar am dat share, ca să vadă oamenii ce se scrie despre asta. Nu-mi exprimam o opinie personală. Iar dl Radu Jude îmi scrie într-un comentariu: „Hai sictir!”. Eu toată viaţa i-am respectat pe bătrâni şi îmi doresc să fiu şi eu respectat. L-am întrebat pe Andrei Rus. Ce vrei să facem ca să nu-i discriminăm? Să scoatem locuri pentru homosexuali aşa cum scoatem locuri pentru romi? Eu cred că nu contează, important e să aibă talent”, a mai spus Florin Zamfirescu.

La rândul lui, contactat de Adevărul, şeful secţiei de Coregrafie, Sergiu Anghel (foto dreapta), a declarat:

„Tot ceea ce s-a scris până acum legat de mine sunt nişte afirmaţii scoase din context de Iulia Popovici care are un istoric conflictual cu mine. Discriminare înseamnă interzicerea unor drepturi, or eu n-am discriminat pe nimeni. Şi dacă ar fi citat tot ce am scris eu ar fi văzut că mai jos am scris: „prefer să stau la masă cu un ţigan deştept şi cinstit decât cu un român prost şi hoţ.”

"Dar dacă cineva are o problemă cu afirmaţiile mele are la dispoziţie căi legale, nu acest tribunal ad-hoc. Şi toate astea nu au nimic de-a face cu activitatea mea universitară”, a adăugat Sergiu Anghel pentru Adevărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: