
Spionajul britanic: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca/Oxford
Rusia a furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca cu ajutorul unui spion, relatează The Sun, care citează serviciile secrete britanice.
Rusia a furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca cu ajutorul unui spion, relatează The Sun, care citează serviciile secrete britanice.
Zeci de ţări în curs de dezvoltare s-au lăsat ademenite de mesajul „ieftin şi bun” şi au comandat zeci de milioane de doze de Sputnik V în speranţa de a-şi imuniza populaţiile anti-COVID-19, iar acum caută disperate soluţii de urgenţă.
Rusia a anunţat, miercuri, că a produs în Vietnam primul lot din vaccinul său Sputnik V, pentru a facilita accesul la imunizare în această ţară care luptă să oprească un val de Covid-19, informează AFP.
În pofida propagandei pro-Sputnik V duse de Kremlin, peste 60% din populaţia Rusiei nu are încredere în acest vaccin şi nu intenţionează să se imunizeze anti-COVID-19.
Un lot de vaccin Sputnik V urmează să ajungă în Republica Moldova. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat că există o confirmare preliminară, verbală, a acestui fapt. Despre livrarea vaccinului a comunicat liderul socialist, Igor Dodon. Pe pagina sa de Facebook, acesta a scris că lotul va ajunge la Chişinău vineri seara, 18 iunie, transmite IPN.
Uniunea Europeană va amâna aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V pentru Covid-19, din cauza nerespectării termenului limită de 10 iunie pentru depunerea datelor, diminuând perspectivele vaccinului în răspunsul la pandemie al UE, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.
Liderul PSRM, ex-preşedintele Igor Dodon, a declarat că îşi doreşte ca vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, să fie produs şi în Republica Moldova. Dodon susţine că acest fapt nu este ceva irealist, ci dimpotrivă - un lucru realizabil. În acest sens, Dodon a comunicat că deja a început negocierile cu partea rusă, deşi nu deţine nicio funcţie în stat.
Guvernul de la Budapesta va trebui sa negocieze cu fiecare stat al Uniunii Europene în parte, intrarea cetăţenilor maghiari pe teritoriul acestora deoarece şi-a vaccinat populaţia şi cu seruri neaprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Numărul noilor cazuri de COVID-19 a atins vineri la Moscova un maxim după luna ianuarie, pe fondul restricţiilor antiepidemice limitate şi unei campanii de vaccinare dezamăgitoare, relatează AFP.
Rusia a trimis în Brazilia vaccin Sputnik V cu adenovirus viu şi capabil de multiplicare, a anunţat Agenţia Braziliană a Medicamentului.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a încercat să explice de ce a anunţat că în Moldova au ajuns 142.000 de doze de vaccin Sputnik V, deşi Ministerul Sănătăţii a comunicat ulterior că, în realitate, Moldova a recepţionat din Federaţia Rusă doar 71.000 de doze de vaccin.
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Brazilia, Anvisa, a respins solicitarea făcută de guvernatorii statelor braziliene pentru importul vaccinului rusesc Sputnik V.
Autorităţile cipriote au transmis că renunţă la carantină pentru vizitatorii din alte state ale Uniunii Europene şi multe alte ţări începând cu data de 10 mai, relatează dpa.
Ex-preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a publicat imagini video noi cu vaccinurile Sputnik V care urmează să ajungă la Chişinău sâmbătă, 24 aprilie, din Federaţia Rusă. Nici de această dată Igor Dodon nu a ezitat să-şi imagine pe seama acestui eveniment. Liderul socialiştilor s-a lăudat, în prezenţa unui deputat rus, că donaţia de vaccinuri ruseşti i se datorează lui şi preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
UE va avea suficiente doze de vaccin anti-COVID-19 pentru a imuniza 70% dintre adulţi până la jumătatea lunii iulie. Acest lucru se datorează producţiei mari în cadrul blocului comunitar.
Anunţat cu mare tam-tam de Moscova drept primul vaccin omologat împotriva COVID-19 şi promovat cu insistenţă de preşedintele rus Vladimir Putin, Sputnik V are toate caracteristicile unui măr al discordiei.
Rusia a anunţat miercuri că Serbia este cea de-a doua ţară din Europa care va produce Sputnik V, principalul vaccin rusesc împotriva COVID-19, după ce Belarus a luat o decizie asmănătoare.
Guvernul pakistanez a aprobat luna trecută importuri de vaccinuri de către companii şi spitale din sectorul privat, fiind una din puţinele ţări din lume care permit acest lucru, pe fondul întârzierilor de livrare de vaccinuri din programul COVAX şi al numărului mic de vaccinuri disponibile pentru populaţia numeroasă.
Patru persoane au murit recent în Rusia la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, transmite EUobserver, subliniind că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ia în serios aceste cazuri.
Bavaria a negociat un „contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, sub rezerva aprobării vaccinului de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat ministrul-preşedinte Markus Söder, relatează AFP.
Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat că va desfăşura în Rusia „o inspecţie a bunelor practici clinice” în ce priveşte felul în care s-au desfăşurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik, în contextul în care agenţia se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană.
Autoritatea de reglementare din domeniul medicamentelor din UE va demara săptămâna viitoare o investigaţie pentru a vedea dacă testele clinice făcute de Rusia pentru vaccinul Sputnik V au încălcat standardele etice şi ştiinţifice.
Rusia lucrează la un program prin care va oferi persoanelor din străinătate şansa de a se vaccina în Rusia împotriva Covid-19 cu serul Sputnik V, începând din luna iulie, a anunţat contul oficial de Twitter al campaniei de vaccinare, transmite Reuters.
Cu doar câteva săptămâni în urmă Republica San Marino, o micronaţiune înconjurată de Italia, era singura ţară din vestul Europei care nu avea niciun vaccin anti-COVID-19, în timp ce criza sanitară se accentua, relatează Washington Post.
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, avertizează că Rusia utilizează Sputnik V ca armă de propagandă pe scena internaţională.
Cei care nu mai au răbdare să stea pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID puse la dispoziţie de autorităţi se pot imuniza cu vaccinul rusesc Sputnik V, la Moscova. Aşa promite o agenţie turistică din Republica Moldova, care are două filiale în România, la Iaşi şi Galaţi, şi care pune la dispoziţia doritorilor pachetul „Imuno Tur”.
Aflată în căutare de bani, dar mai ales de imagine, Rusia face o excepţie de la restricţii şi acceptă turişti pentru vaccinare anti-COVID-19.
Preşedintele Maia Sandu a avut o întrevedere joi, 25 martie, cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov. Şeful statului a declarat că „ne dorim să obţinem ajutor din partea Federaţiei Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V”.
Agravarea rapidă a situaţiei din sistemul sanitar al Slovaciei arată că gestionarea pandemiei de COVID-19 necesită eforturi specifice unei curse de maraton, nu de sprint.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a dedat luni unei noi campanii de promovare a vaccinului Sputnik V şi unei noi serii de acuzaţii după ureche şi insinuări maliţioase la adresa Uniunii Europene (UE).