UE, anchetă pentru a vedea dacă testele clinice pentru vaccinul Sputnik V au respectat standardele etice şi ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Autoritatea de reglementare din domeniul medicamentelor din UE va demara săptămâna viitoare o investigaţie pentru a vedea dacă testele clinice făcute de Rusia pentru vaccinul Sputnik V au încălcat standardele etice şi ştiinţifice.

Ancheta caută să descopere dacă testarea acestui vaccin contra COVID-19 a respectat „practicile clinice corecte”, deoarece persoane avizate au declarat că au îndoieli în ceea ce priveşte testarea acestui ser.

Rusia a declarat că soldaţii şi angajaţii din sectorul public au făcut parte din testele pentru Sputnik V. Vaccinul a fost dezvoltat de un laborator de stat, finanţat pe fondul suveran de investiţii al Kremlinului.

Potrivit Reuters, citat de Hotnews, unii dintre „voluntari” au fost presaţi de superiorii lor să participe la testele clinice.

Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran, a negat folosirea coerciţiei: „Nu a existat nicio presiune, iar Sputnik V a respectat toate regulile clinice”.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a transmis că „respectarea standardului internaţional garantează că drepturile, siguranţa şi sănătatea participanţilor sun protejate, iar datele din testele clinice sunt credibile”. EMA a precizat că poate ordona o anchetă dacă există îngrijorări.

Deşi Rusia a prezentat Sputnik V drept o soluţie pentru problemele campaniei de imunizare din UE, Thierry Breton, comisarul UE care conduce programul de vaccinare a declarat că Europa „nu are nicio nevoie de Sputnik V”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite