risipa alimentara - ultimele știri
Restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate, din 21 martie 2024, să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare, noile dispoziții aplicându-se și clienților.
Risipa alimentară este o problemă de actualitate, resimțită tot mai mult și în România. Statisticile arată că, anual, aruncăm tone de mâncare la gunoi, iar pierderile financiare sunt semnificative
În timp ce românii, campioni la sărăcie, aruncă anual 2,5 milioane de tone de mâncare, studenții la Agricultură vin cu soluții la problema globală a risipei alimentare. Cojile de fructe și legume pot fi transformate în ingrediente.
Peste 40% din rispia alimentară din țara noastră este realizată de consumatorii casnici, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).
Comisia Europeană vrea ca statele membre să ia măsuri ambiţioase pentru reducerea risipei alimentare
Comisia Europeană vrea să reducă semnificativ risipa alimentară în următorii ani, potrivit unei propuneri legislative prezentate miercuri, relatează AFP.
Aproximativ 30 până la 40% din alimentele din SUA rămân neconsumate în fiecare an. Și aproximativ 40% din această risipă are loc în casele noastre.
În contextul inflației, dar și pentru a evita risipa alimentară, resturile alimentare sunt o soluție pentru economisire. Cât timp rezistă în frigider principalele alimente?
În urmă cu aproape un an, în noiembrie 2021, Grégoire Vigroux, un om de afaceri francez stabilit în țara noastră de 15 ani, a lansat bonapp.eco, o aplicație mobilă destinată reducerii risipei alimentare.
Iniţiativa legislativă privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare a fost adoptată, luni, de Senat, anunţă USR.
Prin achiziționarea la prețuri mici a unor alimente, dulciuri și băuturi aflate aproape de termenul de expirare, a fost evitată risipa alimentară.
Ediția de luni seară a show-ului culinar de la Antena 1 a marcat revenirea Ginei Pistol în platou, dar a adus și concurenți care i-au surprins pe chefi cu poveștile lor.
Obiectivele de eradicare a foametei şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură nu vor fi atinse în 2030 dacă agricultura „nu câştigă în eficacitate", au apreciat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură ...
Românii au aruncat la gunoi, anul trecut, cel puţin două miliarde de kilograme de alimente, a transmis, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, cea mai mare pondere fiind de mâncare gătită, fructe şi legume, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agricultu...
Bucătarul Adi Hădean scrie despre faptul că restaurantele generează o mare parte din risipa alimentară care are egătură directă cu distrugerea mediului. „Mai are sens să laşi loc de “bună ziua” între tine şi persoana care-şi pune tot bufetul pe două ...
Rezultatele unui studiu făcut în trei ţări, toate din estul Europei, arată că cei mai mulţi dintre români risipesc alimentele şi le aruncă la gunoi. Asta deşi România este una dintre cele mai sărace ţări de pe continent, iar aproape jumătate din popu...
Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, subliniază faptul că risipa alimentară este foarte ridicată în România şi oferă 12 sfaturi pentru a reduce acest fenomen.
România se menţine pe locul 38 în clasamentul Global Food Security Index 2019, ţara noastră având astfel o poziţie solidă în ceea ce priveşte securitatea alimentară.
Risipa a devenit un trend social. La nivel mondial, se aruncă la gunoi o treime din alimente, adică de trei ori hrana necesară pentru întreaga populaţie a globului.
România generează anual 5 milioane de tone de deşeuri alimentare, în timp ce 66% din familiile din mediul nu-şi pot asigura hrana zilnică, iar 5 milioane de români se zbat în pragul sărăciei. Cotele alarmante la care a ajuns risipa alimentară, atât î...
Un român aruncă zilnic peste 350 grame de mâncare, însă în lume suntem depăşiţi cu mult de alte ţări, în vreme ce alţi 850 milioane de oameni sunt subnutriţi. Care sunt cifrele îngrijorătoare ale risipei alimentare şi ce soluţii se propun.
„În fiecare dintre noi există câte un cavaler care poate să aducă schimbare pozitivă în lume“, crede Ştefan Asafti, un designer grafic din Cluj. A creat identitatea vizuală pentru Food Waste Combat, proiect care şi-a propus să reducă risipa alimentar...
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa cheltuielilor gospodăriilor pe mâncare, reiese din datele Eurostat. Practic, 26,4% din totalul cheltuirilor unei gospodării se duc pe mâncare, în timp ce media europeană este de 11,1%.
Tradiţia românească presupune ca în noaptea de Revelion mesele să fie pline cu mâncare şi băutură. Specialiştii atrag atenţia că jumătate din alimente vor ajunge la gunoi....
Fascinaţi de promoţiile din marile magazine, românii cumpără mâncare în exces. De proastă calitate şi depozitate incorect, 170 de kilograme de alimente ajung anual la gunoiul fiecărei familii, ţara noastră fiind pe primele locuri la nivel european di...
O asociaţie din ţară va pune în practică săptămâna viitoare o iniţiativă inedită: Săptămâna pentru Combaterea Risipei Alimentare.
Un român aruncă anual la gunoi circa 129 de kilograme de alimente, în timp ce 4,74 milioane de semeni de-ai săi români trăiesc la limita sărăciei, reiese dintr-un audit făcut la nivelul UE. Sociologii pun fenomenul risipei alimentare şi pe seama „moş...