Stiri despre rfg

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Lecţii istorice uitate în inima UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţii istorice uitate în inima UE

  Cu 24 de ore în urmă, cei ce ţin la ideea renaşterii şi consolidării democraţiei pe tărâm german reaminteau generaţiei următoare că la 23 mai 1949 a fost aprobată Constituţia statului german. Însă Germania era încă divizată. În Vest erau trupele aliate americane, britanice şi franceze. În Est, URSS menţinea un puternic dispozitiv militar. Iar pe harta Europei erau trasate frontierele a două state ale aceleiaşi naţiuni puternice: RFG şi RDG.

 • Lupta pentru libertate nu se termină niciodată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta pentru libertate nu se termină niciodată

  Căderea Zidului Berlinului e unul dintre simbolurile libertăţii - la nivel mondial. La aniversarea a 30 de ani de la eveniment, Germania reunificată luptă în continuare pentru o identitate comună.

 • Vara lui ’68 VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vara lui ’68 VIDEO

  ISTORIE Alegând, pentru debutul ei în lungmetraj, să povestească o amintire de familie, regizoarea de origine română Anca Miruna Lăzărescu atinge, poate involuntar, în filmul său câteva dintre cele mai sensibile chestiuni geopolitice ale momentului.

 • Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu Miticii de la Bucureşti decid soarta României de Est

  Am citit amuzat sinteza unor opinii consemnate la o reuniune a Miticilor de la Bucureşti, personaje demne de Ion Luca şi Caragiale, pentru simplul fapt că ei mai cred că dacă au deţinut cândva, într-un colţ de rai, pe un plai mioritic aparte, efemera şansă de a accelera reintegrarea mulţimii dintre Prut şi Nistru în graniţele României euroatlantice, acum se amăgesc că numai ei pot prezice viitorul conaţionalilor sovietizaţi manu militari.

 • Zidul Berlinului, un abuz acceptat tacit de Occident
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zidul Berlinului, un abuz acceptat tacit de Occident

  Zidul Berlinului a fost un simbol concret al totalitarismului, al nerespectării drepturilor omului în Europa Estică în timpul Războiului Rece. În această calitate, Zidul a fost condamnat de toţi liderii lumii occidentale în cei 28 de ani de existenţă, însă problema Zidului e mai complicată decât pare la prima vedere.

 • Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comerţul cu oameni peste Zidul Berlinului: prizonierii erau daţi la schimb în Vest chiar şi pentru cafea, cupru sau ulei

  Cei care încercau să scape din Germania de Est şi să fugă în vest, în timpul Războiului Rece, puteau fi împuşcaţi, încarceraţi şi torturaţi. Însă guvernul din Est era atât de sărac încât unii disidenţi sfârşeau prin a fi vânduţi în secret în Germania de Vest, ţara în care încercau să ajungă de la început, scrie BBC într-o poveste despre comerţul cu oameni făcut peste Zidul Berlinului.

 • O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O eternă şi discretă... alianţă ruso-germană (3)

  În pofida reticenţelor franceze, relevate în dialogul dintre François Mitterrand şi Hans Dietrich Genscher, ministrul german al Afacerilor Externe, din 30 noiembrie 1989, privind unitatea germană („Dacă, dimpotrivă, unitatea germană se va face după cea a Europei va fi progresat, noi vă vom ajuta”), Kremlinul va oferi o mână de ajutor extrem de preţioasă în evoluţia relaţiilor Est-Vest.

 • Armata din umbră a foştilor ofiţeri nazişti: cum au acţionat aceştia în RFG, după 1949
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armata din umbră a foştilor ofiţeri nazişti: cum au acţionat aceştia în RFG, după 1949

  Documente descoperite recent arată că, imediat după Al Doilea Război Mondial, foşti membri ai Wehrmachtului nazist şi ai brigăzii Waffen-SS au format o armată secretă pentru a proteja ţara de sovietici. Acest proiect ilegal ar fi stârnit controverse majore la momentul respectiv, informează publicaţia „Der Spiegel“ într-un material exclusiv.

 • Adevărul Live: Negociatorul german Heinz-Gunther Huesch, despre „vânzarea“ celor 250.000 de saşi şi şvabi, în timpul dictaturii comuniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live: Negociatorul german Heinz-Gunther Huesch, despre „vânzarea“ celor 250.000 de saşi şi şvabi, în timpul dictaturii comuniste

  „Vânzarea“ etnicilor germani de regimul comunist de la Bucureşti către Germania de Vest este unul dintre cele mai controversate episoade din istoria relaţiilor dintre cele două state. Heinz-Gunther Huesch, negociatorul guvernului de la Bonn în afacerea etnicilor germani a dezvăluit în exclusivitate la Adevărul Live, detaliile „gheşeftului“ româno-german.

 • VIDEO CM 1954. Germania, campioană mondială cu amatorii. Cum să pierzi în grupe cu 3-8, dar să câştigi finala, în faţa aceleiaşi echipe, Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO CM 1954. Germania, campioană mondială cu amatorii. Cum să pierzi în grupe cu 3-8, dar să câştigi finala, în faţa aceleiaşi echipe, Ungaria

  „Weekend Adevărul” prezintă în fiecare vineri câte un episod dedicat turneelor finale ale Cupei Mondiale. Naţionala RFG-ului, cea care a câştigat titlul mondial în 1954, a fost alcătuită exclusiv din fotbalişti amatori, fiind pentru prima şi singura dată când o astfel de formaţie a triumfat în fotbalul mondial.

 • Oraşul divizat: criza Berlinului din 1961, ridicarea Zidului şi nebunia sovieticilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oraşul divizat: criza Berlinului din 1961, ridicarea Zidului şi nebunia sovieticilor

  Încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, statutul zidului lung de 150 de kilometri din Berlin a constituit o sursă de tensiune permanentă între Est şi Vest. Zidul separa Republica Democrată Germană, adică zona de ocupaţie a Uniunii Sovietice, de RFG, Republica Federală Germană, care era zona de ocupaţie britanică, americană şi franceză. Oraşul divizat a evidenţiat contrastul dintre sistemul comunist şi cel capitalist.

 • VIDEO Ziua Unităţii Germaniei. Istoria din spatele „Zidului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ziua Unităţii Germaniei. Istoria din spatele „Zidului“

  Germania celebrează cea de-a 23-a aniversare de la reunificarea sa formală la data de 3 octombrie 1990. „Tag der Deutschen Einheit“, Ziua Unităţii Germane, simbolizează îndeplinirea visului de uniune a tuturor germanilor, dorinţă iniţiată în decursul secolului 19, când s-au pus bazele unui stat german unificat.

 • Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?

  La aproape un sfert de secol de la reunificare, prezenţa la vot a statelor germane din fosta RDG a fost constant mai mică decât cele din Vest. În 2009, media naţională a prezenţei la vot a fost de 70.8%, cea mai scăzută din istoria democratică a ţării, însă, chiar şi aşa, fosta Germanie de Est înregistra o medie de 64.3%, anunţă publicaţia Der Spiegel.

 • 4.000 de mărci, tariful lui Ceauşescu pe „cap“ de emigrant german
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  4.000 de mărci, tariful lui Ceauşescu pe „cap“ de emigrant german

  La începutul anilor ’70, în conturile BRCE s-au depus 54 de milioane de dolari proveniţi din emigrarea germanilor din România în RFG. Pe lângă banii plătiţi pentru fiecare emigrant, Ceauşescu a obţinut credite şi investiţii masive vest-germane.

 • Ceauşescu-Willy
Brandt, relaţie politicoasă, dar rece
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceauşescu-Willy Brandt, relaţie politicoasă, dar rece

  În iunie 1973, Nicolae Ceauşescu a mai bifat o mare capitală europeană. După Roma şi Vatican, venise rândul Bonn-ului. Sperase să-l câştige pe Willy Brandt şi să obţină cât mai multe avantaje economice pentru România. În chestiunea Berlinului - care-i interesa pe germani în mod special - n-a ieşit din cuvântul sovieticilor.

 • Marga, turnător cu trei nume de cod
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marga, turnător cu trei nume de cod

  Fostul ministru de Externe, propus preşedinte al Institutului Cultural Român, are dosar de informator la CNSAS. El a colaborat cu Securitatea începând din anii ’70, când era bursier în RFG.

Modifică Setările