Stiri despre marea adunare nationala

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 7. Iosif Jumanca, fruntaş PSD-ist şi unionist, executat de comunişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 7. Iosif Jumanca, fruntaş PSD-ist şi unionist, executat de comunişti

  Iosif Jumanca, politician social-democrat din Transilvania, a avut un rol hotărâtor în succesul Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, ţinând un discurs militant pentru înfăptuirea Marii Uniri. Membru al Consiliului Dirigent, senator în Parlamentul României şi fidel concepţiei sale politice, respingând colaborarea cu PCR, Jumanca a plătit pentru atitudinea sa, fiind arestat şi sfârşindu-şi viaţa în temniţele comuniste.

 • Igor Dodon: Îmi rezerv
dreptul de a convoca Marea Adunare Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon: Îmi rezerv dreptul de a convoca Marea Adunare Naţională

  Preşedintele Igor Dodon declară că îşi rezervă dreptul de a convoca Marea Adunare Naţională, dacă Partidul Democrat, aflat la guvernare, va agrava în continuare situaţia din Republica Moldova. Afirmaţia a fost făcută de şeful statului în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chişinău.

 • Povestea singurului fotograf de la Marea Unire. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea singurului fotograf de la Marea Unire. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918

  Samoilă Mârza a rămas în istorie drept singurul fotograf român care a reuşit să importalizeze momente de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Pentru că nu a avut permis să intre în sala Marii Uniri, fotograful a suprins doar imagini din exterior, după ce îşi cărase singur cu bicicleta, până la Alba Iulia, aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă.

 • 94 de ani de la naşterea lui Marin Preda. „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  94 de ani de la naşterea lui Marin Preda. „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera

  Marin Preda ar fi împlinit 94 de ani pe 5 august 2016, dacă timpul ar fi avut răbdare. Autorul celebrelor romane „Moromeţii“ şi „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire. În copilărie, s-a îmbolnăvit de malarie şi a fost nevoit să abandoneze şcoala. A vrut să se facă învăţător, dar a fost respins la admitere din cauza miopiei. Primul loc de muncă a lui Preda a fost corector la „Timpul“.

 • Pasiunile politice ale marilor scriitori şi istorici români. Caragiale s-a vrut parlamentar, Preda a ajuns deputat în Marea Adunare Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pasiunile politice ale marilor scriitori şi istorici români. Caragiale s-a vrut parlamentar, Preda a ajuns deputat în Marea Adunare Naţională

  Scriitori români importanţi au cochetat cu politica de-a lungul vieţii. Unii n-au avut succes, alţii au deţinut funcţii importante în Guvern sau Parlament. În vreme ce idealiştii au ales calea politicii cu convingerea că vor reuşi să schimbe ceva, alţii au vrut doar să profite de uşile deschise prin prisma funcţiilor politice.

 • Astăzi va avea loc la Chişinău o amplă manifestaţie de protest. Tu ce faci?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Astăzi va avea loc la Chişinău o amplă manifestaţie de protest. Tu ce faci?

  Astăzi va avea loc la Chişinău, începând cu ora 12.00, o amplă manifestaţie stradală anti-sistem. Aceasta este organizată de asociaţia "Demnitate şi Adevăr" şi se doreşte a fi una împotriva clasei politice de la Chişinău, vinovată că în ultimii 25 de ani nu a făcut decât să îşi aservească statul asemenea unei feude.

 • Platforma DA vrea să schimbe clasa politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Platforma DA vrea să schimbe clasa politică

  Platforma Civică Demnitate şi Adevăr (PCDA) a făcut un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova nemulţumiţi de actuala stare a lucrurilor din ţară să participe duminica viitoare la o amplă acţiune de protest sub forma unei Mari Adunări Naţionale. Reprezentanţii platformei cer solidarizarea tuturor concetăţenilor pentru a înlătura actuala clasă politică de la putere, pe care o văd direct responsabilă pentru corupţia şi sărăcia din ţară.

 • Podul de fiori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Podul de fiori

  Sâmbăta trecută, mii de moldoveni minunaţi şi entuziasmaţi, au trecut Prutul, repetând Podul de Flori de la 16 iunie 1991. Dar această acţiune simbolică a demonstrat încă o dată cât de diabolică şi îndărătnică ne este soarta: eram mai liberi în ultimile clipe ale regimului sovietic decât suntem acum, cu guvernanţi „pro-europeni”.

 • Marşul lui Ştefan cel Mare s-a încheiat la Bucureşti. Iohannis: „Vom fi împreună nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul lui Ştefan cel Mare s-a încheiat la Bucureşti. Iohannis: „Vom fi împreună nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”

  Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu a avut posibilitatea să-i întâmpine la Palatul Cotroceni pe tinerii unionişti care au pornit pe jos de la Chişinău spre Bucureşti în Marşul lui Ştefan cel Mare. Aceştia au ajuns duminică la prânz în Piaţa Universităţii, unde au fost întâmpinaţi de câteva sute de bucureşteni.

 • Marşul lui Ştefan cel Mare pentru reunire a ajuns la Sadova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul lui Ştefan cel Mare pentru reunire a ajuns la Sadova

  Tinerii care s-au pornit pe jos de la Chişinău la Bucureşti în cadrul Marşului lui Ştefan cel Mare pentru reunire au ajuns astăzi în satul Sadova, raionul Călăraşi, unde au făcut un popas de amiază şi au cântat cântece patriotice.

 • GALERIE FOTO Unirea, votată simbolic la
Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GALERIE FOTO Unirea, votată simbolic la Chişinău

  Mii de oameni au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea Republicii Moldova cu România în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, organizată duminică, 5 iulie, de Platforma „Acţiunea 2012”. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

 • LIVE VIDEO Moldovenii cer Unirea. Marea Adunare Naţională de la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  LIVE VIDEO Moldovenii cer Unirea. Marea Adunare Naţională de la Chişinău

  Moldovenii sunt aşteptaţi astăzi să participe la un eveniment istoric: Marea Adunare Naţională de la Chişinău. Evenimentul organizat de Tinerii Moldovei şi PU Acţiunea 2012 îşi doreşte să continue proiectul lansat în 1991, odată cu Independenţa, şi anume Reunificarea cu România.

 • Zi istorică pentru Republica Moldova. La Chişinău, moldovenii au cerut unirea cu România. Aceştia speră să o sărbătorească în 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zi istorică pentru Republica Moldova. La Chişinău, moldovenii au cerut unirea cu România. Aceştia speră să o sărbătorească în 2018

  Marea Adunare Naţională de la Chişinău organizată de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” şi Tinerii Moldovei s-a încheiat după ce mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

 • Mari Adunări Naţionale ale românilor. România Mare(1918).
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mari Adunări Naţionale ale românilor. România Mare(1918).

  Pe 1 decembrie 1918 are loc la Alba Iulia o Mare Adunare Naţională a românilor. Războiul cel mare se terminase, iar Marile Puteri încercau să îşi facă jocurile peste capul românilor. Soarta însă nu s-a lăsat aşteptată, iar poporul a ieşit să arate că nu va accepta nici o altă soluţie decât cea pentru care s-a murit în război: Unirea tuturor teritorilor locuite majoritar de români într-unul singur.

 • Mari Adunări Naţionale ale Românilor: Blaj şi Islaz, 1848
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mari Adunări Naţionale ale Românilor: Blaj şi Islaz, 1848

  Istoria modernă a românilor este o istorie a Marilor Adunări Naţionale. Ori de câte ori se ajungea într-un moment de cumpănă, ori de câte ori problemele naţionale nu îşi găseau răspunsul la nivel politic, românii ieşeau în stradă să îşi ceară drepturile. Duminică, 5 iulie, la Chişinău s-a convocat o Mare Adunare Naţioanală, dar ce poate schimba ea putem vedea prin analiza trecutului.

 • Mari Adunări Naţionale ale românilor. Proclamaţia de la Padeş (1821)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mari Adunări Naţionale ale românilor. Proclamaţia de la Padeş (1821)

  Marile evenimente care au determinat schimbarea în bine a istoriei poporului român au stat în mod permanent sub pecetea unor Mari Adunări Naţionale, care să ofere justificarea şi susţinerea populară pentru reformele majore. Marile Adunări Naţionale au apărut ca o necesitate şi o alternativă la opoziţia manifestată de clasa conducătoare politică şi minoritară, ce permanent a împiedicat realizarea marilor schimbări.

 • Marea Adunare Naţională de la Chişinău - 5 iulie 2015. Prezenţa obligatorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Adunare Naţională de la Chişinău - 5 iulie 2015. Prezenţa obligatorie

  Trei evenimente majore au marcat istoria Republicii Moldova şi care au dus mai aproape de Unirea cu România al doilea stat românesc. Este vorba de revenirea la limba română şi grafia latină în 1989, apoi declararea independenţei în 1991 şi în 2009 alungarea de la putere a ocupantului rus şi începerea unui traseu european.

 • FOTO Sălăjenii care au făcut Unirea - evenimentul care l-a costat viaţa pe preşedintele Marelui Sfat Naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Sălăjenii care au făcut Unirea - evenimentul care l-a costat viaţa pe preşedintele Marelui Sfat Naţional

  Gheorghe Pop de Băseşti – ales preşedintele Marelui Sfat Naţional al Transilvaniei, în fapt un Parlament provizoriu al regiunii. Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Guvernul provizoriu al regiunii. Sunt doar doi dintre sălăjenii care au avut un rol decisiv în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar, mai ales, în tot ceea ce s-a întâmplat imediat după acel moment istoric.

 • MANUSCRIS
Discursul lui Vasile Goldiş în faţa delegaţilor veniţi  la Alba Iulia în 1918. A prefaţat „Unirea Transilvaniei cu ţara-mamă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  MANUSCRIS Discursul lui Vasile Goldiş în faţa delegaţilor veniţi  la Alba Iulia în 1918. A prefaţat „Unirea Transilvaniei cu ţara-mamă“

  Cuvântarea lui Vasile Goldiş a fost momentul esenţial al Programului Marii Adunări Naţionale Constituante a românilor din Transilvania şi Ungaria, ţinută în ziua de duminică, 1 Decembrie 1918,  la Alba Iulia. Manuscrisul original se păstrează la Muzeul Naţional al Unirii şi mai este cunoscut şi ca „mapa lui Vasile Goldiş“.

 • FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO „Scrisoarea celor 66“ şi germenii revenirii la limba română şi la grafia latină

  Cu exact 25 de ani în urmă, la finele lunii august, se cocea unul dintre cele mai importante evenimente ale Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia – scrisoarea deschisă semnată de 66 de personalităţi care au cerut tranşant stoparea experimentului „limba moldovenească“ şi declararea limbii române drept limbă de stat.

Modifică Setările