Stiri despre igor casu

  127 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Igor Caşu: „Cei mai bucuroşi de intrarea în vigoare a sistemului fără
vize vor fi cei care au plecat ilegal în UE“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Caşu: „Cei mai bucuroşi de intrarea în vigoare a sistemului fără vize vor fi cei care au plecat ilegal în UE“

  Analistul Igor Caşu susţine că înlăturarea obligativităţii vizelor pentru moldovenii care călătoresc în spaţiul comunitar, cu excepţia Marii Britanii şi a Irlandei, reprezintă un pas înainte care merită apreciat, însă nu înseamnă înlăturarea tuturor obstacolelor pentru deplasarea nestingherită de care se bucură cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene.

 • „Duşmanul de clasă” sau scurtă istorie a comunismului din Basarabia (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Duşmanul de clasă” sau scurtă istorie a comunismului din Basarabia (II)

  Discuţia cu istoricul basarabean Igor Caşu a continuat cu o paralelă între comisia de „cercetare şi condamnare a crimelor comunismului” din Republica Moldova şi omologa sa din România, „comisia Tismăneanu”. În plus, Caşu a vorbit despre perioada de foamete cumplită din anii `47-`48 din Basarabia, despre destalinizarea ei cât şi despre rezistenţa faţă de regimul comunist.

 • „Duşmanul de clasă“ sau scurtă istorie a comunismului din Basarabia (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Duşmanul de clasă“ sau scurtă istorie a comunismului din Basarabia (I)

  Ucraina e tema la ordinea zilei. Drumuri lungi pe la Chişinău, Kiev, Bruxelles pentru a discuta, dezbate şi căuta soluţii pentru problemele vecinilor noştri. Revin zilele astea cu o sinteză. Dar pe drum am dat de cartea lui Igor Caşu („Duşmanul de clasă. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956“), unul din istoricii din „noul val“ din Basarabia, şi am decis să facem o discuţie pe tema cărţii.

 • Succes fragil pentru un viitor luminos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Succes fragil pentru un viitor luminos

  Există o stare de euforie la Chişinău după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Reprezentanţii puterii încearcă să convingă cetăţenii că este un succes extraodinar ceea ce s-a întâmplat: parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Şi că la anul, prin mai-iunie, moldovenii ar putea călători fără vize în UE şi, ceva mai târziu, prin septembrie, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere.

 • Despre manualele de istorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre manualele de istorie

  După cum se ştie, anul acesta Ministerul Educaţiei a lansat noi manuale la mai multe discipline, printre care şi la istorie. Am participat împreună cu colegii mei de la Universitatea de Stat din Moldova, Igor Şarov şi Virgil Pâslariuc, precum şi Flavius Solomon, istoric, cercetător ştiinţific la Institutul „A. D. Xenopol“ din Iaşi, originar din Butuceni, Orhei, absolvent al USM; Pavel Cerbuşcă şi Maia Dobzeu, ultimii doi fiind profesori de liceu.

 • Un miting pentru
Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un miting pentru Europa

  Mitingul în susţinerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană care a avut loc duminică, 3 noiembrie, a avut o amploare ce a depăşit aşteptările.

 • Puterea nu e iubită, cel mult e tolerată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Puterea nu e iubită, cel mult e tolerată

  Acum două luni şi ceva, unul dintre liderii majorităţii parlamentare actuale, Ion Hadârcă, anunţa că o „adunare populară“ cu participarea forţelor pro-europene era planificată pentru 24 noiembrie, adică la o distanţă de mai puţin de o săptămână de la summitul de la Vilnius.

 • Se poate oare reinventa Filat?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se poate oare reinventa Filat?

  În Republica Moldova în ultimele două decenii au existat mai mulţi politicieni care au dezamăgit iremediabil electoratul şi nu au mai putut reveni pe scena politică.

 • PCRM a sărbătorit dezmembrarea Basarabiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PCRM a sărbătorit dezmembrarea Basarabiei

  Săptămâna trecută, comuniştii moldoveni au sărbătorit cea de-a 73-a aniversare de la crearea RSS Moldoveneşti, eveniment petrecut pe 2 august 1940.

 • A doua viaţă a lui Băsescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A doua viaţă a lui Băsescu

  Vizita preşedintelui României Traian Băsescu la Chişinău, săptămâna trecută, a fost un prilej de frenezie naţională pentru unii şi mare agitaţie „patriotică“ pentru alţii.

 • BAC 2013, un proiect-pilot pentru combaterea corupţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BAC 2013, un proiect-pilot pentru combaterea corupţiei

  Modul în care s-au desfăşurat examenele de Bacalaureat anul acesta a stârnit multe reacţii, care mai de care. Opoziţia politică parlamentară - atât cea de extremă stânga, cât şi cea de extremă dreaptă = a criticat măsurile luate de Ministerul Educaţiei pentru a stopa fărădelegile comise în anii anteriori, adică mituirea profesorilor de către elevi şi părinţi pentru ca primii să poată copia.

 • Două dosare de corupţie la nivel înalt, un bun început
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două dosare de corupţie la nivel înalt, un bun început

  Până mai ieri eram o ţară coruptă, dar fără oameni corupţi. Mai ales în ceea ce priveşte funcţionarii de rang înalt, căci la alte niveluri - educaţie, medicină etc - mai apare din când în când câte un caz-două. Mda, ca să arate organele abilitate că îşi fac datoria. Evident, e vorba de aruncare de nisip în ochii contribuabililor şi pe contul lor. Când e vorba însă de „peşti“ mai mari, toţi scapă basma curată.

 • Simboluri comuniste şi realităţi moldoveneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Simboluri comuniste şi realităţi moldoveneşti

  De 4 iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională interzicerea simbolurilor comuniste - secera şi ciocanul - printr-o decizie din 12 iulie 2012 a Parlamentului de la Chişinău.

 • Curtea Constituţională, un nou actor politic?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Curtea Constituţională, un nou actor politic?

  Decizia de luni, 22 aprilie, a Curţii Constituţionale, a fost percepută de unii ca foarte suspectă în ceea ce priveşte corectitudinea „sentinţei“, alţii au declarat-o de-a dreptul politică şi foarte puţini au fost de acord cu argumentele invocate, inclusiv cei care nu sunt neapărat susţinători ai lui Vlad Filat.

 • Dorin Chirtoacă îşi riscă viitorul politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dorin Chirtoacă îşi riscă viitorul politic

  Se ştia că există anumite tensiuni în PL, despre aceasta mărturisind chiar liderul formaţiunii cu câteva zile înainte de anunţul public al „disidenţei liberale“. Dar ceea ce s-a întâmplat pe 12 aprilie 2013 în cadrul Partidului Liberal a depăşit aşteptările.

 • ARHIVELE COMUNISMULUI Cum a fost interzisă formaţia Noroc de către autorităţile sovietice în 1970 pentru „subversiune ideologică“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ARHIVELE COMUNISMULUI Cum a fost interzisă formaţia Noroc de către autorităţile sovietice în 1970 pentru „subversiune ideologică“

  Printre victimele cenzurii comuniste din anii '60-'70 ai secolului trecut, în RSSM, s-a numărat şi ansamblul Noroc, care ieşea din tiparele sovietice rigide prin nonconformismul şi modernismul său şi care nu avea cum să fie pe placul nomenclaturiştilor. Deşi desfiinţată oficial, trupa şi-a continuat existenţa, cu altă denumire.

 • Ultimatum contra ultimatum
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ultimatum contra ultimatum

  Moţiunea de cenzură care va fi pusă la vot astăzi nu este altceva decât replica democraţilor la ultimatumul lui Vlad Filat din 13 februarie.

 • Cenzura în comunism: urmările „Săgeţilor“ lui Petru Cărare (1972)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cenzura în comunism: urmările „Săgeţilor“ lui Petru Cărare (1972)

  În 1972, volumul lui Petru Cărare, apărut la Editura „Cartea Moldovenească“, n-a ajuns la cititori. Ştabii comunişti au considerat că versurile prezintă denaturat realitatea sovietică, aşa că tot tirajul a fost topit, iar autorul - exclus din Uniunea Scriitorilor.

 • Moştenirea lui Ivan Ivanovici Bodiul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moştenirea lui Ivan Ivanovici Bodiul

  Ivan Ivanovici Bodiul a fost o personalitate a cărei activitate a lăsat urme adânci în Republica Moldova. Fie că ne place sau nu, Chişinăul de astăzi arată cum arată în mare parte pentru că aşa a vrut Ivan Ivanovici.

 • Devoalarea „independenţilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Devoalarea „independenţilor“

  Ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Republica Moldova alimentează speranţa că elita politică nu poate face chiar ceea ce vrea, după cum se părea la un moment dat.

 • FOTO VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO "Adevărul" Moldova, premiat de două ori la Gala presei de la Chişinău

  Şi în acest an "Adevărul" "a cules mere" la ceremonia de desemnare a celor mai buni ziarişti din Republica Moldova. Reporterul Ion Preaşca a fost desemnat cel mai bun ziarist din presa naţională, iar autorii rubricii "Arhivele Comunismului" - Igor Caşu şi Mihai Taşcă - au primit un premiu special.

 • Ostalgia la germani şi moldoveni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ostalgia la germani şi moldoveni

  Mulţi moldovenii sunt încă nostalgici după URSS, după Est, ceea ce la germanii din fosta RDG se numeşte ostalgie („ost" în germană înseamnă „est").

 • Merită să zburăm pe Lună pentru Transnistria?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Merită să zburăm pe Lună pentru Transnistria?

  Premierul Filat a reiterat nu demult o idee metaforică de la începutul mandatului său potrivit căreia ar zbura şi pe Lună dacă aceasta ar ajuta la rezolvarea problemei transnistrene.

 • Ce vor face cei trei „crai“ de la SIS-CNA-CNI?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vor face cei trei „crai“ de la SIS-CNA-CNI?

  Pe 25 octombrie s-a făptuit ceea ce se aştepta de multă vreme: au fost numiţi şefi la trei instituţii importante în stat: Anatol Donciu - la Comisia Naţională pentru Integritate, Mihai Balan - la Serviciul de Informaţii şi Securitate, Viorel Chetraru - la Centrul Naţional Anticorupţie.

 • Șelin sau etnicizarea PCRM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Șelin sau etnicizarea PCRM

  De la o vreme, după o scurtă pauză neînsemnată care crease impresia că se resemnează cu ipostaza unui partid de opoziţie, asistăm din nou la radicalizarea poziţiei comuniştilor moldoveni.

Modifică Setările