Stiri despre gogol

  39 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • INTERVIU Iosif Shats, regizor: „E foarte mult întuneric în sufletul rus“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Iosif Shats, regizor: „E foarte mult întuneric în sufletul rus“ VIDEO

  De curând, reputatul regizor Iosif Shats, cunoscut pentru montările sale de pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov“ din Chişinău, s-a aflat la Bucureşti, pentru deschiderea, la galeria Arbor.art.room (Transilvaniei 11), a expoziţiei „The Pursuit of Beauty“ a artistei basarabene Elena Bria, pe care-a curatoriat-o împreună cu jurnalista de la Chişinău Natalia Şmurgun.

 • Pagini răzleţe din jurnale vechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pagini răzleţe din jurnale vechi

  Norii sînt carnaţia cerului. Fără ei – şi, noaptea, fără stele – cerul e o rece nedeterminare, o abstracţiune. Dar, cu navigaţia lor lentă, norii îl transformă într-o vietate: îi dau relief şi biografie, după cum dau relief şi biografie pămîntului, modelînd lumina care vine de sus. Norii aduc cerul într-un spaţiu al proximităţii.

 • Corupţia post-post-modernă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corupţia post-post-modernă

  În vremea socialismului dinastic, arareori găseai pe afişele de teatru Revizorul lui Gogol. Exista o anumită prudenţă atunci când cuiva îi venea ideea introducerii acestei piese în repertoriu.

 • INTERVIU Ada Milea, muziciana actriţă sau actriţa muziciană: „Tu ştii cine sunt eu? Sunt viitorul luminos!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Ada Milea, muziciana actriţă sau actriţa muziciană: „Tu ştii cine sunt eu? Sunt viitorul luminos!“

  Ada Milea (41 de ani) s-a mutat în clasa I de la bunici din Târgu Mureş, unde s-a speriat de teatru, la părinţi la Bistriţa, unde i-a plăcut teatrul. S-a înscris apoi la facultate în Târgu Mureş, cu o chitară în braţe, ca să înveţe să fie actriţă. Din 2003 pune în scenă spectacole muzicale după versurile unor poeţi precum Ion Mureşan şi Gellu Naum, texte ceva mai cuminţi decât cele scrise de ea.

 • Din nou prin Rusia lui Gogol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou prin Rusia lui Gogol

  Pe lângă manifestările oficiale, am găsit timp să descopăr la faţa locului – la Moscova şi la St. Petersburg – întrecerea socialistă din Rusia de azi dintre nemuritorul suflet rusesc şi muritorul spirit capitalist. Pe lângă manifestările oficiale, am găsit timp să descopăr la faţa locului – la Moscova şi la St. Petersburg – întrecerea socialistă din Rusia de azi dintre nemuritorul suflet rusesc şi muritorul spirit capitalist.

 • Ce au în comun Elena Udrea şi ruşii? Nasul, o poveste cu final fericit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce au în comun Elena Udrea şi ruşii? Nasul, o poveste cu final fericit

  Elena Udrea şi-a dus azi mâna la nas, în momentul în care a fost scoasă încătuşată din duba Poliţiei, lângă clădirea Curţii Supreme. Şi acum, dincolo de orice s-ar întâmpla pe lumea asta, unii oameni crapă de curiozitate: care este semnificaţia acestui gest?

 • Duplicitarii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Duplicitarii

  Aparent, Revizorul, spectacolul după celebra piesă a lui N. V. Gogol, înscenat la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad de regizorul Laurian Oniga, e unul plasat sub semnul simplificărilor de tot felul.

 • Corupţia... eterna poveste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corupţia... eterna poveste

  O lumină muribundă, din care răsar imense mormane. Numeroase. Nemiṣcate. Ce să fie? Hârtii peste hârtii, documente, dosare... până în tavan. Atmosferă de coṣmar, în care vrei, dar nu poṭi nici măcar privirea s-o miṣti. Suprema încremenire. Victoria morṭii asupra viului.

 • Când ucraineanul Gogol cântă „Măreaţa Rusie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când ucraineanul Gogol cântă „Măreaţa Rusie“

  „Suflete moarte“, faimosul roman al nu mai puţin faimosului Gogol, ucrainean de felul lui. Brişca lui Cicikov se opreşte pentru ca pasagerul să-l întrebe pe un ţăran întâlnit pe drum cum se ajunge la Pliuşkin. Ţăranul, care „căra spre casă o bârnă groasă, găsită pe drum“, răspunde doar după ce i se precizează despre Pliuşkin că e zgârcit şi că-şi hrăneşte prost oamenii:

 • Ce vrei tu, Rusie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vrei tu, Rusie?

  Nu-ţi ajung miliardele de pogoane de cer de deasupra capului? Nu-ţi ajunge pământul nesfârşit de sub picioare? Nu-ţi ajung miile de miliarde din conturi? Nu-ţi ajung ţările care nu mai sunt ca să fii tu ceea ce eşti?

 • Scandalul Revizorului (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scandalul Revizorului (1)

  Aproape de fiecare dată când celebrul „Revizor“ al lui N. V. Gogol are parte de o nouă punere în scenă, revine în discuţie marele, uriaşul spectacol înscenat în 1972 la Teatrul „Bulandra“ de extraordinarul regizor Lucian Pintilie, dar şi referinţele la încâlcita istorie a interzicerii sale.

 • Costurile reacţiei cu întârziere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Costurile reacţiei cu întârziere

  Aleksandr Suhovo-Kobîlin, dramaturg rus din a doua jumătate a secolului al XIX lea, socotit de istoricii teatrali meticuloşi şi informaţi a se situa în continuarea unei tradiţii inaugurate de Griboedov, iar de spectatorii înzestraţi cu o minimă cultură teatrală extrem de apropiat de Gogol, este autorul trilogiei „Tablouri din trecut“.

 • Un Shakespeare al cotidianului într-un super reality-show
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un Shakespeare al cotidianului într-un super reality-show

  Cred că îţi trebuie mult curaj ca regizor să montezi „Revizorul” în România. Memoria colectivă, fireşte a celor care au prins deprinderea de a intra într-o sală de spectacol, păstrează încă extrem de puternică amintirea „Revizorului lui Pintilie” ca pe un pisc nu numai imposibil de depăşit, dar chiar greu de egalat.

 • Revizorul, popular şi extrem-contemporan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revizorul, popular şi extrem-contemporan

  În excelentul caiet de sală al montării cu piesa Revizorul de N. V. Gogol, creaţie ce marchează, între altele, revenirea în circuitul teatral a ceea ce azi se cheamă Sala Studio, cunoscută înainte de 1989 drept Sala din Bulevarul Nicolae Bălcescu sau Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti, regizorul Felix Alexa susţine că acesta ar fi, poate, cel mai actual spectacol făcut de el vreodată.

 • „Revizorul“ lui Gogol, într-o nouă adaptare la Teatrul Naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Revizorul“ lui Gogol, într-o nouă adaptare la Teatrul Naţional

  Spectacolul „Revizorul“, după textul lui Nikolai Vasilievici Gogol, este repus în scenă, pe 11 octombrie, de o echipă formată exclusiv din români, la Teatrul Naţional Bucureşti. Reprezentaţia este regizată de Felix Alexa şi se va mai desfăşura pe 19 octombrie.

 • Cum ajungi un om important?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum ajungi un om important?

  România este plină de persoane importante. Sunt peste tot, în birouri, pe stradă, în parlament, în firmele de stat şi private, pe stradă sau în frizerie. Te uiţi la ele cu un soi de teamă.

 • Cei pe care-i tâmpeşte presa. De azi şi dintotdeauna
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cei pe care-i tâmpeşte presa. De azi şi dintotdeauna

  Admirator al rusului Gogol, nu de puţine ori am strâmbat din nas la satira românului Caragiale. Am ajuns chiar, la un moment dat, să declar, sub proprie semnătură, că marele nostru satiric e un plagiator al realităţii. Aserţiunea, formulată în ziare şi la TV, se baza pe un adevăr cu putere de izbire:

 • Entuziasmul
faţă de ridicarea copilaşilor în suliţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Entuziasmul faţă de ridicarea copilaşilor în suliţe

  Am terminat, în fine, Taras Bulba, de recitit. Spun, în fine, cu o nuanţă de regret şi nu cu o nuanţă de satisfacţie. Lungirea lecturii s-a datorat grijii mele de a drămui fiecare rând, cum procedezi cu o prăjitură pe care o desprinzi în linguriţe mici, pentru a nu o hăpăi dintr-odată.

 • Avem nevoie
de eroi ai conştiinciozităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avem nevoie de eroi ai conştiinciozităţii

  M-am apucat de „Mantaua“ lui Gogol. Deşi am citit-o şi răscitit-o, graţie uriaşei mele disponibilităţi de a uita, mi se pare că o parcurg întâia oară.

 • ”Căsătoria” lui Gogol, pusă în scenă la Teatrul Naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ”Căsătoria” lui Gogol, pusă în scenă la Teatrul Naţional

  Iubitorii de teatru vor avea oportunitatea de a asista la un spectacol de excepţie în această seară, pus în scenă de actorii companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş. Este vorba de ”Căsătoria”, de Nikolai Vasilievici Gogol, pus în scenă în Sala Mare a Naţionalului, începând cu ora 19.00.

 • Actorul Marius Manole:

„Îmi plac nebunii frumoşi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Actorul Marius Manole: „Îmi plac nebunii frumoşi“

  Protagonistul spectacolului „Însemnările unui nebun“, de Gogol, în regia lui Felix Alexa, spune că exerciţiul de a rămâne cu mintea întreagă într-o lume anormală este un pariu greu de câştigat.

Modifică Setările