Stiri despre gogol

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Pagini răzleţe din jurnale vechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pagini răzleţe din jurnale vechi

  Norii sînt carnaţia cerului. Fără ei – şi, noaptea, fără stele – cerul e o rece nedeterminare, o abstracţiune. Dar, cu navigaţia lor lentă, norii îl transformă într-o vietate: îi dau relief şi biografie, după cum dau relief şi biografie pămîntului, modelînd lumina care vine de sus. Norii aduc cerul într-un spaţiu al proximităţii.

 • Corupţia post-post-modernă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corupţia post-post-modernă

  În vremea socialismului dinastic, arareori găseai pe afişele de teatru Revizorul lui Gogol. Exista o anumită prudenţă atunci când cuiva îi venea ideea introducerii acestei piese în repertoriu.

 • INTERVIU Ada Milea, muziciana actriţă sau actriţa muziciană: „Tu ştii cine sunt eu? Sunt viitorul luminos!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Ada Milea, muziciana actriţă sau actriţa muziciană: „Tu ştii cine sunt eu? Sunt viitorul luminos!“

  Ada Milea (41 de ani) s-a mutat în clasa I de la bunici din Târgu Mureş, unde s-a speriat de teatru, la părinţi la Bistriţa, unde i-a plăcut teatrul. S-a înscris apoi la facultate în Târgu Mureş, cu o chitară în braţe, ca să înveţe să fie actriţă. Din 2003 pune în scenă spectacole muzicale după versurile unor poeţi precum Ion Mureşan şi Gellu Naum, texte ceva mai cuminţi decât cele scrise de ea.

 • Din nou prin Rusia lui Gogol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou prin Rusia lui Gogol

  Pe lângă manifestările oficiale, am găsit timp să descopăr la faţa locului – la Moscova şi la St. Petersburg – întrecerea socialistă din Rusia de azi dintre nemuritorul suflet rusesc şi muritorul spirit capitalist. Pe lângă manifestările oficiale, am găsit timp să descopăr la faţa locului – la Moscova şi la St. Petersburg – întrecerea socialistă din Rusia de azi dintre nemuritorul suflet rusesc şi muritorul spirit capitalist.

 • Ce au în comun Elena Udrea şi ruşii? Nasul, o poveste cu final fericit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce au în comun Elena Udrea şi ruşii? Nasul, o poveste cu final fericit

  Elena Udrea şi-a dus azi mâna la nas, în momentul în care a fost scoasă încătuşată din duba Poliţiei, lângă clădirea Curţii Supreme. Şi acum, dincolo de orice s-ar întâmpla pe lumea asta, unii oameni crapă de curiozitate: care este semnificaţia acestui gest?

 • Duplicitarii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Duplicitarii

  Aparent, Revizorul, spectacolul după celebra piesă a lui N. V. Gogol, înscenat la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad de regizorul Laurian Oniga, e unul plasat sub semnul simplificărilor de tot felul.

 • Corupţia... eterna poveste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corupţia... eterna poveste

  O lumină muribundă, din care răsar imense mormane. Numeroase. Nemiṣcate. Ce să fie? Hârtii peste hârtii, documente, dosare... până în tavan. Atmosferă de coṣmar, în care vrei, dar nu poṭi nici măcar privirea s-o miṣti. Suprema încremenire. Victoria morṭii asupra viului.

 • Când ucraineanul Gogol cântă „Măreaţa Rusie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când ucraineanul Gogol cântă „Măreaţa Rusie“

  „Suflete moarte“, faimosul roman al nu mai puţin faimosului Gogol, ucrainean de felul lui. Brişca lui Cicikov se opreşte pentru ca pasagerul să-l întrebe pe un ţăran întâlnit pe drum cum se ajunge la Pliuşkin. Ţăranul, care „căra spre casă o bârnă groasă, găsită pe drum“, răspunde doar după ce i se precizează despre Pliuşkin că e zgârcit şi că-şi hrăneşte prost oamenii:

 • Ce vrei tu, Rusie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vrei tu, Rusie?

  Nu-ţi ajung miliardele de pogoane de cer de deasupra capului? Nu-ţi ajunge pământul nesfârşit de sub picioare? Nu-ţi ajung miile de miliarde din conturi? Nu-ţi ajung ţările care nu mai sunt ca să fii tu ceea ce eşti?

 • Scandalul Revizorului (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scandalul Revizorului (1)

  Aproape de fiecare dată când celebrul „Revizor“ al lui N. V. Gogol are parte de o nouă punere în scenă, revine în discuţie marele, uriaşul spectacol înscenat în 1972 la Teatrul „Bulandra“ de extraordinarul regizor Lucian Pintilie, dar şi referinţele la încâlcita istorie a interzicerii sale.