Stiri despre dex

  44 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Propuneri inedite pentru introducerea în DEX
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Propuneri inedite pentru introducerea în DEX

  Este esenţial ca dicţionarele să fie aduse la zi cu o limbă care evoluează constant – sau cel puţin asta crede publicaţia Bored Panda, care a întocmit o listă inedită de cuvinte care ar trebui adăugate dicţionarelor.

 • Guvernul
şi limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul şi limba română

  Aflu că SGG a investit mai mult de 11.000 de euro pentru achiziţionarea a 400 de pachete de resurse lingvistice tipărite. Bănuiesc că şi guvernanţii au înţeles cât pe prost stau cu limba română. În schimb, stau bine cu banii, deşi nu ştiu să-i cheltuiască cu folos.

 • Guvernul investeşte în limba română. Achiziţie de peste 11.000 de euro pentru DEX, DOOM şi cărţi de gramatică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul investeşte în limba română. Achiziţie de peste 11.000 de euro pentru DEX, DOOM şi cărţi de gramatică

  400 de pachete care cuprind Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX), Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM), dar şi cărţi de gramatică au fost comandate pe adresa Secretariatului General al Guvernului urmând a fi livrate săptămâna viitoare, potrivit unui portal de achiziţii publice. Investiţia guvernului se ridică la puţin peste 50 de mii de lei, mai exact 11.250 de euro.

 • Rom sau ţigan? Dilemele unei
asemănări lingvistice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rom sau ţigan? Dilemele unei asemănări lingvistice

  Mai întotdeauna când public vreun text, sau mi se publică vreun interviu, în care folosesc denominaţia de „rom” pentru a defini pe cei ce aparţin minorităţii naţionale din care şi eu însumi fac parte, pentru foarte mulţi dintre cei care citesc textul în cauză, subiectul central nu mai contează. „Lupta de idei” se duce, mai întotdeauna, pe un palier extrem de îngust, şi anume cum e corect să le spunem: romi sau ţigani!

 • Dicţionarul
secolului XXI (5)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dicţionarul secolului XXI (5)

  Unii vorbesc de evoluţia naturală a limbii. E drept, de-a lungul vremii, multe substantive au abandonat modelul iniţial de flexiune, adoptând un altul, inovator. Nimeni nu cere să revenim la „roate” sau „şcoale”. Când fenomenul este însă excesiv şi are loc într-o perioada scurtă, nu cred mai poate fi vorba de evoluţie, ci de haos datorat analfabetismului, nepăsării generalizate, absenţei normei din viaţa publică a cuvintelor.

 • Dicţionarul secolului XXI (4)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dicţionarul secolului XXI (4)

  DOOM (2005) a admis o serie de dublete: chipie/chipiuri, cicatrice/cicatrici, coarde/corzi, coperte/coperţi, găluşte/găluşti, niveluri/nivele (cu sensul „înălţime, stadiu, treaptă”), râpe/râpi, tuneluri/tunele etc. Despre aceste dublete am promis că voi scrie în articolul de faţă.

 • Dicţionarul secolului XXI (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dicţionarul secolului XXI (3)

  Mă voi opri astăzi asupra unor chestiuni ortoepice (alfabetul şi dubla accentuare), precum şi asupra unei chestiuni morfologice (pluralul dublu). Trebuie spus din capul locului că aceste fenomene merită o reflecţie mai îndelungată pentru ca DEX-ul să devină într-adevăr dicţionarul standard la care visăm de atâta de vreme. Şi pentru a da savoare acestei intervenţii, aş subintitula-o „gâlceava DEX-ului cu DOOM-ul”.

 • Academia Română va lansa a treia ediţie a DEX şi în variantă online, îmbogăţită după modelul Larousse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română va lansa a treia ediţie a DEX şi în variantă online, îmbogăţită după modelul Larousse

  Monica Busuioc, şeful Departamentului de Lexicologie şi Lexicografie din Institutul de Lingvistică al Academiei Române, a declarat pentru News.ro că a treia ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) va fi lansată şi în variantă online, menţionând că informatizarea sa reprezintă o noutate în lexicografia românească, şi că aceasta va fi îmbogăţită după modelul dicţionarelor Larousse şi Le Robert.

 • Music Outdoor Experience, festivalul  celor trei apusuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Music Outdoor Experience, festivalul  celor trei apusuri

  Music Outdoor Experience (MOX), festivalul celor trei apusuri, aflat la cea de a 4-a ediţie, este primul eveniment muzical-turistic din România, o experienţă unică de trei nopţi şi patru zile, ce combină un festival de muzică electronică cu o excursie de relaxare la munte.

 • Curiozităţi despre DEX Online
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Curiozităţi despre DEX Online

  Curiozităţi despre DEX Online. Cel mai mare motor de căutare a cuvintelor limbii române este dexonline.ro, unde, în fiecare săptămână, aproximativ un milion de oameni caută în medie câte şapte cuvinte. Circa 380 de mii de definiţii pot fi găsite acum pe această platformă.

 • Rodica Zafiu: Revelionul de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rodica Zafiu: Revelionul de Crăciun

  Dicţionarele noastre actuale sînt laconice şi limitative în privinţa termenului revelion, definit ca „noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie, în care se sărbătoreşte Anul Nou; petrecere care are loc în această noapte“ (DEX). E, desigur, singurul sens în uz (cel din care se nasc glumeţe cuvinte-valiză, ca vanghelion); limitarea este totuşi recentă.

 • Scurtă revenire la limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scurtă revenire la limba română

  Recunosc. Cuvîntul „incremental“ nu face parte din vocabularul meu. Nu ştiu nici ce înseamnă ”tiristor”, sau ”mosfet”. Alţii – mai cultivaţi, mai bine instalaţi în limba română – ştiu. Continui, totuşi, să fiu de părere că dacă vorbeşti poporului dintr-un studiou de televiziune e preferabil să foloseşti cuvinte mai la îndemînă, mai ales dacă există echivalenţe româneşti consacrate, sau dacă ceea ce vrei să spui se poate spune simplu şi limpede.

 • Limbajul licenţios
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limbajul licenţios

  Bănuiesc că marea masă a vorbitorilor a auzit sintagma „limbaj licenţios“ la televiziuni, când acestea sunt obligate să informeze despre un film sau program în raport cu categoria de vârsta sub care nu se recomandă vizionarea acestora.

 • Povestea unei vorbe de ruşine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea unei vorbe de ruşine

  Intervenţia de faţă, ca şi cea precedentă, nu trebuie pusă pe seama insanităţii, nici a indecenţei autorului, cum pripit s-au grăbit să o facă unii comentatori. Aceştia s-au simţit insultaţi în convingerile lor pudice, considerând repulsive astfel de abordări. Nu este locul aici de a căuta motivaţiile psihologice a unor asemenea reacţii, nici de a le persifla, mai ales că trăim oficial în istoria neisprăvită a inculcării tabuului.

 • Când „buna cuviinţă“ nu are ce căuta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când „buna cuviinţă“ nu are ce căuta

  În studiul limbii şi în dicţionar, pudibonderia nu îşi are locul. Sunt numite cuvinte obscene, vulgare, triviale, tabuisme (de unii lexicografi străini). Adevărul este că a existat până nu demult, în cultura noastră oficială, o barieră de netrecut. Chiar şi literatura şi jurnalismul au fost obligate să „mascheze“ grafiile nepermise prin celebrele puncte de suspensie.

 • Cea din urmă şansă a Academiei Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cea din urmă şansă a Academiei Române

  „Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea literară română, devenită la 1 august 1867 Societatea academică română, iar în 1879 Academia Română.

Modifică Setările