Stiri despre alina mungiu pippidi

  189 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Alina Mungiu-Pippidi: Statul paralel. Cu virusul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Statul paralel. Cu virusul

  România sinistră (femeie arsă în valiză pe cîmp, babă de 91 de ani violată de un mascul de 19, în Prahova, containere cu morţi) şi România sublimă (doctori care intră în flăcări să-şi salveze personalul şi bolnavii, salvări care aleargă cu personal în combinezoane inflamabile pe linia de tramvai de pe bulevardul Ştefan cel Mare) pălesc în faţa României caricaturale.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Ciudata victorie a Cameliei Bogdan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Ciudata victorie a Cameliei Bogdan

  Votată de mii de oameni pe România Curată în 2016 şi 2017 (eu nu o cunoşteam) pentru că a avut curajul să îl condamne pe Dan Voiculescu şi să încerce să recupereze zecile de milioane prejudiciu, deşi a îngheţat averea lui Ovidiu Tender, a demascat o inspecţie judiciară neprofesionistă şi a făcut cel mai mult din toţi judecătorii români să scurteze termenele şi să arate cum poţi descîlci un caz de spălare a banilor, nu a fost promovată.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Un răspuns lui Adrian Năstase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Un răspuns lui Adrian Năstase

  Adrian Năstase recidivează cînd scrie conducerii PSD că nu merită să tragă pe linie moartă pe alde Şerban Nicolae pentru că „Alina Mungiu-Pippidi oricum nu ne va vota”. Presupun că argumentul este că nu merită îndepărtaţi oameni care au făcut servicii partidului de dragul unora cu ideologii diferite sau standarde morale nerealiste. Argumentul e greşit, şi la nivel personal şi la nivel general.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Să râdem cu statul paralel!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Să râdem cu statul paralel!

  Cine să îl verifice pe Baranga, ăsta, când el însuşi a fost şef la ORNISS, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat? Pe lângă lista celor care nu pot fi numiţi că serviciile totdeauna dau cu veto, poate vreţi o listă de persoane cărora ORNISS le-a refuzat accesul, începând cu istoricul Securităţii, Marius Oprea?

 • Alina Mungiu-Pippidi: Bucureştiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Bucureştiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare

  Clamate de mai mulţi câştigători, alegerile locale pot fi înţelese de abia la proba guvernării. PSD a câştigat cele mai multe voturi în Bucureşti la Consiliul General, dar şi în aproape toate sectoarele. Pentru Consiliul General al municipiului, ca şi în multe alte sectoare, PNL şi USR-Plus au împreună o majoritate simplă, dar nu ar putea realiza o majoritate calificată (2/3) nici măcar cu voturile PMP, care a încercat să capete un viceprimar.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Frumoşii primari ai marilor oraşe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Frumoşii primari ai marilor oraşe

  Alegeri murdare, cu acuze de furt la vot, înscenări odioase, kompromate de presă, mahala, PNL=PSD=partide nereformate şi alte asemenea. Dar şi cîteva sclipiri de frumuseţe veritabilă, nu toate victorioase, dar arătînd un lucru clar: votanţii noştri sunt normali la cap şi au discernămînt. Ba mai mult de atît, votanţii din ţară, că ei singuri au avut dreptul să voteze la locale, au aspiraţii, vor altceva, vor mai mult.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Merită votată Clotilde Armand în Sectorul 1?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Merită votată Clotilde Armand în Sectorul 1?

  Acum câţiva ani, România curată a luat partea Clotildei Armand fără rezerve la alegerile locale. Părea că i se făcuse o nedreptate la vot, deşi nu s-a dovedit nimic (nu se dovedeşte niciodată nimic când e vorba de alegeri, numai la referendumul anti-Băsescu, când toată lumea era oricum contra lui Băsescu, s-au băgat oameni în puşcărie). Programul Clotildei nu era nici atunci cine ştie ce, plaje pentru nordul Capitalei şi alte lucruri de lux.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Cum să baţi corupţia cu corupţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Cum să baţi corupţia cu corupţia

  Succesul guvernului Orban de la finele acestui august trebuie citat în manualele anticorupţie. Deşi, dacă mă gândesc mai bine, într-un singur manual anticorupţie, cel în bruxeleză, pus pe coloana din dreapta (pe stînga – premierul bulgar Borisov, căruia trebuia să i se ridice MCV-ul anul ăsta şi teancul de euro de pe noptieră cu care a fost filmat de atunci). Că în restul lumii ce s-a petrecut la Bucureşti nu e de fapt aşa de original.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Români, apăraţi-vă democraţia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Români, apăraţi-vă democraţia!

  Prima generaţie de politicieni români de după eliberare, feseniştii, nu erau comunişti. Erau un amestec de revoluţionari spontani, securişti dinainte preveniţi şi cadre ale partidului de mâna a doua şi a treia care aveau o oarecare competenţă pentru că se ocupaseră direct de industrie, de agricultură, de comerţ exterior. Ele au format mai multe partide, dintre care după anul 2000 mai erau în circulaţie PSD şi PDL.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Anarhie în pandemie. Şi atenţie la animale!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Anarhie în pandemie. Şi atenţie la animale!

  Cineva atacă mereu la Curtea Constituţională legile de urgenţă sau carantinarea. Şi inevitabil se creează haos cînd Curtea găseşte că sunt prost făcute şi restrâng drepturi constituţionale. Urmează cîteva zile de haos pînă se dau legi de corectare, acestea însă au alte probleme şi aşa mai departe.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Dosarul 10 august nu trebuia deschis, nu închis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Dosarul 10 august nu trebuia deschis, nu închis

  De când a început pandemia asta, mă tot gîndesc că, să am un fiu, l-aş face orice, numai jandarm sau poliţist nu, deşi pentru cine e ahtiat de seriale cu poliţişti suedezi sau fan Murdoch, ca Nicolae Manolescu, pare o profesiune de-a dreptul pasionantă.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Ministrul Educaţiei încalcă legea ca să salveze doctoratele securiste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Ministrul Educaţiei încalcă legea ca să salveze doctoratele securiste

  Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că a aprobat, prin Ordinul nr. 4.621/2020, regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. În acelaşi timp, a fost finalizată şi selecţia membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Pe site-ul ministerului s-au publicat ordinul şi anexa 3 cu componenţa CNACTDU. A apărut şi în presă.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Selly are talent. Să nu-l urâm pentru asta!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Selly are talent. Să nu-l urâm pentru asta!

  În noaptea întoarcerii mele acasă, după şase luni, dintre care patru de pandemie, butonam noaptea la unu televiziunile de ştiri ca să îmi aduc aminte în ce ţară m-am întors (cu riscul să nu mai pot să plec). Şi aşa am căzut pe trioul Mircea Badea-Mihai Gâdea şi un necunoscut adolescent, cu o tunsoare din asta elaborată cum poartă băieţii de câţiva ani, umbrind coafura fetelor, fermecător, deştept, radiind succes şi împlinire.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Războiul mondial al statuilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Războiul mondial al statuilor

  Pe fondul anxietăţii colective declanşate de epidemie şi consecinţele ei economice s-a iscat un adevărat război mondial al statuilor. Statuile sunt un pretext: cei care le atacă sunt în general ignoranţi istoric, precum majoritatea locuitorilor urbani.

 • Alina Mungiu-Pippidi: De ce Mugur Isărescu trebuie apărat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: De ce Mugur Isărescu trebuie apărat

  Deşi nu a apărut în spaţiul public niciun om care să se plângă că a avut de suferit din cauza lui Mugur Isărescu, care l-ar fi turnat la Securitate înainte de 1989, CNSAS a luat extraordinara decizie de a trimite dosarul său de colaborator la tribunal.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Trianon, tratat sau dictat, pe înţelesul tuturor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Trianon, tratat sau dictat, pe înţelesul tuturor

  Românii şi maghiarii s-au inflamat din nou despre Trianon. Primii îl văd ca pe un triumf al proiectului naţional şi o încheiere a unei lungi perioade de discriminare, ceilalţi îl văd ca pe un dictat care le-a rupt geografia, identitatea şi cultura.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Orbanii şi Brătienii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Orbanii şi Brătienii

  În vacanţa mea de iarnă din ianuarie 2020 am făcut un tur la Ştefăneşti (lângă Piteşti) să vedem în ce stare mai e Vila Florica a Brătienilor. [...] PNL a moştenit numele. L-au dus la populari în Parlamentul European, fără nicio explicaţie pe fond, doar că popularii erau mai tari la Bruxelles. Zilnic transferă pesedişti sau proromânişti sau ce mai e nevoie – mari şi încăpătoare sunt braţele Brătienilor.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Germania redeschide. Lecţii pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Germania redeschide. Lecţii pentru România

  Preocuparea în Germania a fost ca legea să satisfacă şi interesele şi siguranţa celor mai mulţi (care e şi ea un interes), astfel încât să se respecte de la sine, lăsând cât se poate din economie să meargă. Evident, totul pe reguli civile, că orice republică se poate apăra de pandemii fără a recurge la militarizare.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Cum luptăm eficient cu conspiraţiile şi teoriile lor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Cum luptăm eficient cu conspiraţiile şi teoriile lor

  Nu există nicio cale de a avea o populaţie raţională decât educaţia de bună calitate şi o educaţie care să pună accent pe obiectivitate, evitarea judecăţii premature, a best seller-urilor care explică România (de ce e °altfel°) şi lumea în 120 de pagini fără note de subsol şi verificarea surselor.

 • Alina Mungiu-Pippidi: De ce Klaus nu învaţă de la Angela Merkel?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: De ce Klaus nu învaţă de la Angela Merkel?

  Ar fi de neconceput în Germania ca Angela Merkel să ţipe public la directorul de la Robert Koch Institute aşa cum şi premierul, şi preşedintele român au făcut-o la adresa lui Streinu Cercel că şi-a permis să producă un plan pentru ieşirea treptată din carantină.

 • Alina Mungiu-Pippidi: #Lumina de la capătul tunelului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: #Lumina de la capătul tunelului

  Românii au de ce să fie recunoscători de acest Paşte. Deşi economia a fost momentan pusă pe butuci şi unul din opt români infectaţi de coronavirus este un cadru medical, secţiile de terapie intensivă nu sunt depăşite, iar numărul de morţi nu e mare. Lumea se îndoieşte de cifrele guvernului, dar guvernul nu poate ascunde realitatea: dacă undeva s-ar aduna morţi necontabilizaţi, am afla.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Altfel, despre excepţia germană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Altfel, despre excepţia germană

  Germania nu era pregătită pentru ce urma să vină. Analizele de la BBC şi Reuters greşesc aici. Nici măcar atitudinea nu era cea justă. Totuşi, cum se explică miracolul german? Vor apărea după criză mii de articole, dar deocamdată doar câteva sugestii.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Cum citim statisticile despre pandemie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Cum citim statisticile despre pandemie

  Suntem asaltaţi de ştiri zilnice despre numărul de infectări şi de morţi. Ce înseamnă ele? Ştim că nu ştim destul despre virus, dar cât putem înţelege din aceste cifre şi ce valoare au ele? Un foarte scurt ghid urmează.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Epidemia şi meritocraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Epidemia şi meritocraţia

  Meritocraţia selectivă e cam jenantă în general, dar e de-a dreptul şocantă în vremurile astea. Sigur, ar fi ideal dacă toate numirile pe criterii imprecise şi fără merit ar putea fi constituţional cenzurate.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Aplaudaţi doctorii şi personalul sanitar!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Aplaudaţi doctorii şi personalul sanitar!

  Nu sunt acasă, dar o să ies la mine în grădină în Berlinul autoizolat duminică, la ora 22, în semn de solidaritate cu medicii români şi personalul medical. În mai multe ţări din Europa oamenii au ieşit pe balcoane şi i-au aplaudat pe cei care dau zilnic piept cu virusul de care noi toţi ceilalţi ne ascundem prin case, deşi în unele cazuri autorităţile au neglijat să îi protejeze corespunzător cu echipament de protecţie.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Ajunge o pandemie să omoare egoismul românesc?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Ajunge o pandemie să omoare egoismul românesc?

  Ludovic Orban şi Florin Cîţu şi-au arătat prima oară talentul cînd au decis, la finele anului trecut, în plină criză bugetară, să restituie banii fraţilor Micula, după o decizia unei prime instanţe, cînd nu există român sau firmă din România care să plătească după o decizie nedefinitivă a unei instanţe, astfel contribuind direct la deficitul pe care de doi ani îl demascau.

 • Alina Mungiu-Pippidi: PNL brevetează albirea penalilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: PNL brevetează albirea penalilor

  Liberalii au pus în practică sfatul ironic napoleonian: s-au sprijinit aşa de tare pe criteriile de integritate, că acestea au colapsat cu totul. Cum zicea pe vremuri Stolojan cînd partidul se împărţea între el şi CPT? Tăriceanu frînge caractere! Ei, uita omul că orice caracter de politician poate fi lipit la loc şi azi zeci de cîrpiţi moral de la ALDE (şi chiar PSD) se transferă la PNL.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Nici penali, dar nici sirene oligofrene. Halal alegere!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Nici penali, dar nici sirene oligofrene. Halal alegere!

  De ce nu e posibil un partid fără lideri adevăraţi, vedem la USR-PLUS zilele astea cu asupra de măsură. Dacă PNL şi Nicuşor Dan nu cădeau la o înţelegere, ne prindeau alegerile locale cu Dacian zicîndu-le lui Voiculescu şi lui Dan ”să se înţeleagă între ei”, ca o educatoare, în timp ce marele lider Barna şi cei care îl trag de sfori se dădeau peste cap să iasă intriga. Care zicea să nu iasă Dan, indiferent ce iese cu alegerile.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Orban face în sfârşit ceva raţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Orban face în sfârşit ceva raţional

  După atîtea populisme (Institutul Revoluţiei), plecăciuni la servicii şi la sectorul privat, Ludovic Orban face în sfîrşit ceva raţional. Nominalizarea lui Nicuşor Dan de către PNL, chiar dacă va fi susţinut de o alianţă de partide, în final îi va reabilita parţial pe liberali la Bucureşti şi va obliga centrul dreapta să se unească în susţinerea lui. De remarcat rolul pozitiv jucat de Băsescu şi Paleologu. Şi de remarcat cei care s-au opus.

Modifică Setările