Alina Mungiu-Pippidi: Frumoşii primari ai marilor oraşe

Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă oameni ca ei se asociază într-o ligă pot ajunge apoi la o forţă care nu e controlată de nimeni.
Dacă oameni ca ei se asociază într-o ligă pot ajunge apoi la o forţă care nu e controlată de nimeni.

Alegeri murdare, cu acuze de furt la vot, înscenări odioase, kompromate de presă, mahala, PNL=PSD=partide nereformate şi alte asemenea. Dar şi cîteva sclipiri de frumuseţe veritabilă, nu toate victorioase, dar arătînd un lucru clar: votanţii noştri sunt normali la cap şi au discernămînt. Ba mai mult de atît, votanţii din ţară, că ei singuri au avut dreptul să voteze la locale, au aspiraţii, vor altceva, vor mai mult.

Unde vedem asta? În alegerile concurenţiale de la Timişoara şi Braşov, unde candidaţi cu biografii extraordinare au măturat totul. Oamenii vor talent, vor caracter, vor leadership, şi unde există nu se mai pun vechile afilieri şi loialităţi, jocul se resetează.

Dominic Fritz nu că e neamţ. E un personaj de caracter, un voluntar care pleacă din administraţie să lucreze cu orfani. E plin de talent, la muzică, la sport, la limbi străine. Doresc timişorenilor să fi nimerit mai bine decît cu Klaus. Sunt şanse bune, oricum alegerea era cea mai bună.

Allen Coliban la Braşov nu e un politician obişnuit şi nu vine dintr-o familie obişnuită. Tatăl lui, fizician si non-conformist i-a dat numele unor centuri de radiaţii: (Van) Allen. E sportiv de performanţă, cosmopolit, IT-ist, muzician, antreprenor şi activist ecologist.

Amîndoi au măturat pe jos cu establishmentul pesedist şi penelist.

Stelian Ion la Constanţa şi Cosette Chichirău la Iaşi nu au reuşit. Sigur, putem da vina pe votanţi, dar voturi au avut totuşi. Mai degrabă e de recunoscut că – deşi oameni buni – nu se compară cu biografiile pline de farmec ale celor de mai sus. Am încercat să conving mai mulţi ieşeni să voteze Cosette (eu nu am dreptul), nimeni nu era prea interesat. Aşa cum nici Dan Barna nu a încălzit pe nimeni la prezidenţiale doar pentru că e un băiat prezentabil. Stelian Ion are multe merite, dar biografia de avocat conformist nu se compară cu ceilalţi. Merita să cîştige, dar nu era din acelaşi material ca primii doi.

Situaţia lui Nicuşor Dan sau Clotilde Armand nu se compară, amîndoi au avut situaţii mai puţin concurenţiale (la fel Stanciu Viziteu la Bacău, care a luat sub o treime din voturi), au fost susţinuţi prin înţelegere de toată dreapta, cînd s-a făcut înţelegerea practic au cîştigat alegerile, şi tot nu au ajuns la 50%, Clotilde de abia a luat cîteva voturi în plus. La Alba, USR a prezentat un traseist tipic, la Iaşi PNL a fost jenant cum a lăsat oamenii fără alegere şi a confundat PNL cu PSD.

În rest, sigur că mulţi primari şi-au apărat ce au construit, din toate taberele.

Dar uitaţi-vă la votanţi. Votanţii vor alde Fritz şi Coliban, cine are curajul să deschidă uşa unor asemenea oameni cu multiple talente şi caracter uman dovedit poate cîştiga orice. Dacă oameni ca ei se asociază într-o ligă pot ajunge apoi la o forţă care nu e controlată de nimeni.

Desigur, vorbim de două oraşe foarte dezvoltate, dar aici e partea pozitivă a alegerilor, nu la Teleorman, unde PNL a cîştigat transferînd oamenii lui Dragnea, ca să primească apoi mari felicitări de la şeful statului.

Că da, partidele şi serviciile secrete sunt foarte bune la a restrînge ce aleg românii de fapt. Dar iată că şi românii, unde au ocazia, sunt foarte buni să aleagă talentul şi caracterul, arătînd că nu se complac în restul timpului, ci pur şi simplu nu au de ales.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite