Z├ómbetul fals al Chi┼čin─âului. Hore cu rom├ónii, bezele cu Bruxelles-ul ┼či privatiz─âri cu ru┼čii

0
0
aa
Vicepremierul de la Chi┼čin─âu ┼či Ministrul Infrastructurii ┼či Dezvolt─ârii Regionale, Andrei Sp├«nu (st├ónga) ┼či Alexei Morda┼čov, oligarhul lui Putin, care, ├«n plin r─âzboi, c├ó┼čtig─â licita┼úii la Chi┼čin─âu DUP─é ce RM ob┼úinea statutului de stat candidat la UE.

Ceea ce ve┼úi citi mai jos pare neverosimil. Cum s─â cread─â cineva ast─âzi, c├ónd fanfarele c├ónt─â triumful ÔÇ×integr─ârii europeneÔÇŁ al Chi┼čin─âului, liderii Republicii Moldova fac poze cu to┼úi oficialii continentului, iar drapelele europene flutur─â ├«n capitala republicii, c─â dincolo de acest tabloul se ascunde ┼či o realitate care desfide nu doar percep┼úiile noastre, dar ┼či bunul sim┼ú.

Practic, Chi┼čin─âul aflat pe drumul integr─ârii europene, privatizeaz─â f─âr─â jen─â cu ru┼čii din anturajul lui Vladimir Putin, ├«n pofida companiilor rom├óne┼čti, ┼či d─â cu tifla nu doar Bucure┼čtiului ÔÇô acesta e deja sport ÔÇ×na┼úionalÔÇŁ peste Prut ÔÇô ci ├«ntregii Europe ┼či, prin consecin┼úe, spa┼úiului de securitate euroatlantic.

S─â urm─ârim filmul evenimentelor.

O privatizare ascuns─â sub pre┼č

A sc─âpat neobservat─â, practic, o nou─â lovitur─â dat─â unei companii din Rom├ónia, stat european membru al UE ┼či NATO, din partea fra┼úilor sau partenerilor de la Chi┼čin─âu care, pentru cei mai pu┼úin familiariza┼úi cu afacerile ├«n Republica Moldova, r─âsp├ónde┼čte uluire ┼či seam─ân─â aproape cu un avertisment pentru Bucure┼čti.

La 28 iunie 2022, compania de stat Termoelectrica S.A. a anun┼úat despre faptul c─â SRL ÔÇ×HORUSÔÇŁ, o companie care desf─â┼čoar─â activit─â┼úi cu oameni de afaceri apropia┼úi lui Vladimir Putin, a c├ó┼čtigat licita┼úia pentru efectuarea unor lucr─âri curente de repara┼úie ├«n cadrul centralei de termoficare, ├«n detrimentul companiei TURBOENERGY POWER din Rom├ónia.

┼×i asta la patru zile dup─â ce R. Moldova prime┼čte statutul de ÔÇ×stat candidatÔÇŁ la UE....

Lucrurile ar fi fost c├ót de c├ót ├«n regul─â, dac─â compania din Rom├ónia pierdea licita┼úia dup─â un proces clar ┼či transparent. Dar, la fel ca ├«n cazul licita┼úiei pentru construc┼úia liniei electrice Vulc─âne┼čti ÔÇô Chi┼čin─âu, autorit─â┼úile din Republica Moldova au ales s─â elimine din curs─â o firm─â rom├óneasc─â prin ni┼čte reguli inventate ├«n timpul procesului de atribuire ┼či, ├«n acest caz, s─â acorde contractul de execu┼úie unei companii ruse┼čti cu probleme ┼či un trecut dubios.

├Änainte, s─â reamintim primul episod din aceast─â strategie de ocolire a Rom├óniei adoptat─â de oficialii de la Chi┼čin─âu, episod care, ├«n perspectiva evenimentelor din 28 iunie, devine ┼či mai relevant.

Vulc─âne┼čti ÔÇô Chi┼čin─âu devine regul─â, nu excep┼úie

Foto: Momentul semn─ârii la Chi┼čin─âu de c─âtre oficialii RM a contractului cu compania indian─â. Sursa: mold-street.com

aa
Semnarea contractului ├«ntre UCIPE ┼či KEC International Ltd din India

Ce s-a ├«nt├ómplat ├«n cazul construc┼úiei liniei electrice de la Vulc─âne┼čti-Chi┼čin─âu?

├Äntr-o prim─â licita┼úie ┼čocant─â, pe 12 noiembrie 2021, a fost semnat contractul de construc┼úie al liniei electrice de la Vulc─âne┼čti-Chi┼čin─âu. ┼×ocant─â nu a fost licita┼úia ├«n sine, ci oferta c├ó┼čtig─âtoare. Linia electric─â aerian─â de ├«nalt─â tensiune ├«ntre Vulc─âne┼čti ┼či Chi┼čin─âu, cu capacitatea de 400 de kilowa┼úi, va fi construit─â nu de o companie rom├óneasc─â, ci de o companie... indian─â! Proiectul cost─â ├«n jur de 27 de milioane de euro, bani oferi┼úi de Banca Mondial─â. Linia electric─â va avea o lungime de 158 de kilometri ┼či urmeaz─â s─â fie gata ├«n 3 ani ┼či 4 luni.

Licita┼úia a fost c├ó┼čtigat─â de o firm─â indian─â care, dup─â cum a informat presa, ÔÇ×a avut probleme inclusiv ├«n India cu construc┼úia unor astfel de obiective de infrastructur─âÔÇŁ. La respectiva licita┼úie a participat ┼či o firm─â rom├óneasc─â, care a fost scoas─â din curs─â pe un motiv banal, ridicol, chiar - ┬ápentru c─â nu prezentase o garan┼úie financiar─â la banc─â! Scandalos a fost, dup─â cum scria tot presa, c─â, de exemplu, ÔÇ×nu a venit nimeni din Guvernul Republicii Moldova s─â-i spun─â acelei firme: Uite, ai o problem─â aici, po┼úi s-o rezolvi ┼či intr─â ├«n licita┼úie ┼či concureaz─âÔÇŁ. ┼×i asta ├«n ciuda faptului c─â pre┼úul oferit de acea firm─â rom├óneasc─â a fost undeva la vreo 30 de mii de euro mai mare dec├ót cel al firmei indiene c├ó┼čtig─âtoare.

Oficialii de la Bucure┼čti s-au ab┼úinut atunci s─â comenteze, totul a fost l─âsat ├«n uitare, ca o excep┼úie, eroare de parcurs, gre┼čeal─â nefericit─â, care nu trebuie s─â umbreasc─â rela┼úia dintre cele dou─â maluri ale Prutului la nivel guvernamental.

├Än scurt─â vreme, s-a dovedit c─â nu a fost vorba nici de o eroare, nici de o gre┼čeal─â nevinovat─â.

Chi┼čin─âul are un plan.

Hor─â cu rom├ónii, privatiz─âri cu ru┼čii

Foto: Captură cu anunţul rezultatului licitaţiei pe site-ul Termoelectrica S.A.

yyyyyyyyyyyyy

Revenim acum la cazul care ne intereseaz─â aici. El are dou─â episoade.

├Än prim─âvara anului 2021, la Chi┼čin─âu, Termoelectrica a publicat pe site-ul s─âu anun┼úul specific pentru companiile care doresc s─â participe la o lucrare foarte important─â cu finan┼úare extern─â - Request for Bids Plant Design, Supply and Installation (Without Prequalification). La data de 28 septembrie 2021 a avut loc ┼čedin┼úa public─â de deschidere a ofertelor. Procedura, care a fost prelungit─â de mai multe ori, s-a ├«ncheiat ├«n aprilie 2022 iar c├ó┼čtig─âtoare a fost desemnat─â asocierea dintre ÔÇ×HORUS SRLÔÇŁ ┼či firma rus─â ÔÇ×Silov├«ie Ma┼čin├«ÔÇŁ sau ÔÇ× JSC ÔÇŁPower MachinesÔÇŁ, cum o numesc asocia┼úii lor.

Foto: Vladimir Putin ┼či Alexei Morda┼čov, oligarhul rus care de┼úine firma ÔÇ×Silov├«ie Ma┼čin├«ÔÇŁ (sursa: forbes.ro)

552

┼×ocant este c─â firma rus─â era pe lista sanc┼úiunilor UE ca urmare a atac─ârii Ucrainei de c─âtre Rusia, iar proprietarul acesteia, un om de afaceri apropiat de Kremlin, Alexei Morda┼čov, era ┼či el pe lista de sanc┼úiuni a SUA ┼či a UE din 2018, dup─â cum anun┼úa portalul bani.md. Mai mult, compania rom├ón─â Turboenergy Power ÔÇô participant─â ┼či ea la licita┼úie - a contestat ├«n instan┼ú─â rezultatul licita┼úiei, despre care a sus┼úinut c─â a fost trucat─â, dup─â cum informeaz─â presa de la Chi┼čin─âu.

Chi┼čin─âul prins cu ocaua mic─â ÔÇô licita┼úie se anuleaz─â

Foto: Premierul Natalia Gavrili┼ú─â ┼či Ministrul Andrei Sp├ónu din guvernul R. Moldova.

aaa
RLIVE! Prim-ministra Natalia Gavrili┼úa ┼či viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii ┼či Dezvolt─ârii Regionale, Andrei Sp├«nu, sus┼úin o conferin┼ú─â de pres─â - RLive.md

├Än cele din urm─â, ca urmare cel mai probabil a unor semnale externe europene sau euroatlantice, licita┼úia a fost anulat─â ├«n aprilie 2022, dup─â ce autorit─â┼úile ÔÇô ├«n special viceministrul Andrei Sp├«nu ┼či premierul Natalia Gavrili┼ú─â ÔÇô au fost acuzate de trucarea licita┼úiei ┼či de favorizarea companiei ruse. Ini┼úial, Sp├«nu a luat ap─ârarea companiei de la Chi┼čin─âu asociate cu firma ÔÇ×Silov├«ie Ma┼čin├«ÔÇŁ ┼či a declarat c─â licita┼úia a fost corect─â ┼či c─â toate procedurile au fost respectate. Oficiali de la cel mai ├«nalt nivel spunea atunci c─â autorit─â┼úile au o dilem─â, deoarece compania c├ó┼čtig─âtoare se afl─â pe lista de sanc┼úiuni occidentale, ├«ns─â Termoelectrica SA are nevoie urgent─â de repararea utilajelor de termoficare.

Ulterior, ca urmare a unor semnale externe, cel mai probabil, premierul a cedat, aparent, ┼či a afirmat c─â licita┼úia ar trebui anulat─â.

Primul care a reac┼úionat ÔÇô cel pu┼úin la nivel public - a fost atunci Dinu Pl├«ng─âu, om politic ┼či liderul Platformei DA, care a publicat o ├«nregistrare audio ├«n care, potrivit lui, un presupus angajat al ÔÇ×Horus EnergyÔÇŁ, reprezentant la firma rus─â cu care a format un consor┼úiu pentru a participa la licita┼úie, ar recunoa┼čte c─â licita┼úiile organizate de ÔÇ×TermoelectricaÔÇŁ pentru modernizarea blocurilor energetice ar fi aranjate.

Foto: Captură cu postarea liderului Partidului Platforma DA, Dinu Plîngău

aa

├Änregistrarea, pe care o pute┼úi asculta aici, con┼úine urm─âtoarele propozi┼úii: ÔÇ×Avem destule proiecte. Acum am semnat un contrat privind modernizarea primului bloc energetic al CET II, aici, ├«n Chi┼čin─âu. Va urma ┼či al doilea, ┼či al treilea, cu timpul. Totul este sub control, parc─â pl─âtim. ├Än Moldova, la ÔÇ×VibropriborÔÇŁ avem hal─â de produc┼úieÔÇŁ.

Din gre┼čeal─â ├«n gre┼čeal─â spre victoria final─â!

Dup─â anularea primei licita┼úii, a urmat cea de a doua licita┼úie ini┼úiat─â ├«n aprilie 2022 ┼či anulat─â ┼či aceasta ├«n 22 iunie, despre care Termoelectrica SA nu d─â detalii. Potrivit realitatea.md, liderul Partidului Schimb─ârii din RM, ┼×tefan Gligor, a declarat c─â la aceast─â licita┼úie au participat 3 companii: Turboenergy Power din Rom├ónia, care a solicitat 5,9 milioane de lei, ÔÇ×HORUS SRLÔÇŁ din Republica Moldova, cu 6,8 milioane de lei, ┼či ÔÇ×HarkovEnergRemontÔÇŁ din Ucraina, care a cerut 8,1 milioane de lei. ┼×i de┼či rezultatul licita┼úiei era evident, Termoelectrica SA a decis s─â o anuleze pe motiv c─â ofertele erau necorespunz─âtoare.

Ce solu┼úie a g─âsit compania de la Chi┼čin─âu dup─â dou─â licita┼úii anulate? Solu┼úia g─âsit─â de Chi┼čin─âu a fost, practic, atribuirea direct─â. Trebuia s─â ias─â cine trebuie! Ulterior, au fost ini┼úiate negocieri directe ├«ncheiate cu desemnarea ÔÇ×HORUS SRLÔÇŁ drept c├ó┼čtig─âtoare ┼či semnarea contractului.

Exist─â persoane publice de la Chi┼čin─âu, pu┼úine ce-i drept, care au reac┼úionat vis-├á-vis de acest ÔÇ×tunÔÇŁ dat pe fa┼ú─â de c─âtre actuala guvernare din Republica Moldova. Igor Munteanu, reprezentat IDIS ┼či fost ambasador al RM ├«n SUA, a comentat: ÔÇ×Cu siguran┼ú─â situa┼úia este scandaloas─â ┼či ridic─â mari semne de ├«ntrebare asupra modului ├«n care actualul guvern respect─â legile. Acum, eu cred c─â trebuie de verificat nu doar legalitatea (lipsa) acestei decizii de ÔÇ×negocieri directeÔÇŁ dup─â anularea licita┼úiei, dar ┼či modul ├«n care legea este respectat─â la 2 ani dup─â adoptarea ei. Art. 21 [din Legea┬áNr. 215 din 27-11-2020 (legea deoffshoriz─ârii)] prevede clar incompatibilitatea oric─âror achizi┼úion─âri de bunuri, servicii ┼či alte activit─â┼úi companiile cu fondatori din offshore-uri. Art. XVIII din lege obliga guvernul s─â ajusteze cadrul normativ la noua lege, iar mai multe agen┼úii ┼či autorit─â┼úi publice (SPCSB, BNM ┼či CNPF) urmau s─â adopte metodologia de stabilire a jurisdic┼úiilor ce nu implementeaz─â standarde interna┼úionale de transparen┼ú─â, precum ┼či lista acestor jurisdic┼úii, imediat dup─â intrarea ├«n vigoare a legii. Se pare c─â legile ├«n RM nu se respect─â, iar unii caut─â bre┼če, de asta ┼či tr─âim at├ót de r─âu pentru c─â impostura profit─âÔÇŁ.

Dar s─â vedem cine sunt cei care au beneficiat de bun─âvoin┼úa ÔÇ×negocierii directeÔÇŁ.

Oamenii lui Putin privatizeaz─â la Chi┼čin─âu. Cine este Andrei Morda┼čov?

Foto: Andrei Morda┼čov, cel mai bogat om din Rusia. Sursa aici.

aaa

Compania ÔÇ×HORUSÔÇŁ, dup─â cum se prezint─â pe propriul site, implementeaz─â proiecte ÔÇ×la cheieÔÇŁ ├«n domeniul industriei energetice: reconstruc┼úia ┼či modernizarea centralelor termice ┼či hidroelectrice, furnizarea echipamentelor electrotehnice, diagnosticarea ┼či ├«ntre┼úinerea turbogeneratoarelor ┼či cazanelor energetice, prelungirea duratei de via┼ú─â a echipamentelor electrice ┼či automatizarea proceselor tehnologice. Compania este reprezentant regional al concernului ┬źPower Machines┬╗ ├«n ┼ú─ârile CSI ┼či Rom├ónia (Sursa aici). Conform portalului Deschide.md, compania rus─â ÔÇ×Silov├«e Ma┼čin├«ÔÇŁ [Power Machines], partener─â companiei moldovene┼čti ÔÇ×HorusÔÇŁ, care a c├ó┼čtigat controversata licita┼úie pentru reabilitarea celor dou─â blocuri energetice de la Termoelectrica, ├«l are ca administrator pe Alexei Morda┼čov, un apropiat al pre┼čedintelui rus, Vladimir Putin.

Foto: Captur─â prezentare de pe site-ul companiei Horus Energy

aaaaaaaa

Forbes Rom├ónia a scris ├«n prim─âvara acestui an despre Alexei Morda┼čov, ├«n v├órst─â de 56 de ani, cu o avere estimat─â la 29,1 miliarde de dolari, c─â se trage dintr-o familie de o┼úelari. ┬áConform jurnalistului, Morda┼čov ÔÇ×este ac┼úionarul majoritar al Severstal, cel mai mare produc─âtor de o┼úel din Rusia, al c─ârui CEO a fost timp de 19 ani, p├ón─â ├«n 2015. La nivelul anului 2021, Severstal a avut o cifr─â de afaceri de 11,4 miliarde de dolari ┼či 50.000 de angaja┼úi. Comparativ cu anul 2020, averea lui Morda┼čov a crescut ├«n 2021 cu 72%, f─âc├óndu-l cel mai bogat om din Rusia. Morda┼čov apare ├«n Panama Papers ca fiind unul dintre cei care au sus┼úinut diverse proiecte ale lui Vladimir Putin ┼či ale apropia┼úilor s─âi. Miliardarul figureaz─â pe lista oligarhilor sanc┼úiona┼úi de SUA ├«n 2018 (CAATSA) ┼či pe cea a celor viza┼úi ├«n urma invaziei Rusiei ├«n Ucraina. Rossiya Bank, unde Morda┼čov este ac┼úionar din 2003, este considerat─â de Uniunea European─â banca oficialit─â┼úilor ruse care au beneficiat de pe urma anex─ârii CrimeeiÔÇŁ (Sursa aici).

Pre┼čedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ┼×efa Guvernului de la Chisin─âu, Natalia Gavrili┼ú─â, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Sp├«nu, Directorul general al Agen┼úiei Proprieta┼úii Publice, Eugeniu Cozonac, ┼čtiu ├«n detaliu situa┼úia, despre personajul Morda┼čov si cunosc foarte bine c─â, dup─â legisla┼úia RM, firmele private cu fondatori din offshore-uri nu pot s─â participe la licita┼úii publice ca pe vremea regimului Plahotniuc.

Reprezentantul Turboenergy Power, Elena Organ, citat─â de deschide.md, este de p─ârere c─â cerin┼úele care se reg─âsesc ├«n caietul de sarcini din licita┼úia organizat─â de c─âtre autorit─â┼úile de la Chi┼čin─âu au fost scrise special pentru ÔÇ×Silov├«e Ma┼čin├«ÔÇŁ. Dezv─âluirea domnului Pl├«ng─âu, pe care am men┼úionat-o, indic─â acela┼či lucru.

Dar culmea sfid─ârii r─âm├óne, desigur, reac┼úia ministrului Sp├«nu. Vicepremierul Sp├«nu, Secretar General al PAS, a spus, mai ├«nt├ói, ÔÇ×compania rus─â a c├ó┼čtigat pentru c─â nu a existat o alternativ─â la propunerea eiÔÇŁ. Apoi, ÔÇ×crede┼úi c─â Banca Mondial─â ar fi alocat bani dac─â situa┼úia ar fi putut fi rezolvat─â altfel?ÔÇŁ. Iar dup─â ce a fost atribuit contractul asocierii moldo-ruse a afirmat, sfid├ónd pe toat─â lumea care a urm─ârit aceast─â poveste, ÔÇ×Vom face toate verific─ârile. Deja am solicitat toat─â informa┼úia ├«n leg─âtur─â cu acest caz. Dac─â vor fi identificate anumite suspiciuni de corup┼úie, vom sesiza institu┼úiile de drept. Vom solicita nu doar verificarea legalit─â┼úii organiz─ârii licita┼úiei, dar ┼či verificarea de c─âtre institu┼úiile abilitate a modului ├«n care SRL ÔÇ×HorusÔÇŁ ├«┼či ├«ndepline┼čte angajamentele contractuale.ÔÇŁ

Cum am spus, contractul a fost deja semnat ├«n 27 iunie, iar lucr─ârile au ├«nceput, se arat─â ├«ntr-un comunicat Termoelectrica SA. Compania de stat scrie c─â a fost nevoit─â s─â anuleze licita┼úia ├«n 22 iunie din cauza ofertelor neconforme ale participan┼úilor ┼či c─â i-a invitat la negocieri directe ÔÇ×din motive de maxim─â urgent─â ca urmare a unor evenimente imprevizibile pentru entitatea contractant─â, unde nu se pot respecta termenii pentru procedura de licita┼úie deschis─â, licita┼úie restr├óns─â ┼či de negociere cu publicarea prealabil─â a unui anun┼ú de participareÔÇŁ. Doar dou─â companii dintre cele participante la licita┼úie au r─âspuns invita┼úiei,┬á HORUS SRL din Republica Moldova ┼či Turboenergy Power din Rom├ónia.

A c├ó┼čtigat cine a trebuit!

Adic─â ru┼čii.

În loc de concluzii. Spre UE, la braţ cu... Rusia!

Foto: Chi┼čin─âu, 18 iunie 2022 - deputa┼úi rom├óni ┼či ÔÇ×moldoveniÔÇŁ danseaz─â hora dup─â ┼čedin┼úa comun─â a celor dou─â parlamente.

855
VIDEO Momentul zilei la Chi┼čin─âu: C├«┼úu, Ciolacu ┼či al┼úi deputa┼úi rom├óni ┼či moldoveni au dansat hora ├«n Parlament

Exist─â ┼či o alt─â fa┼ú─â a R. Moldova, care apare rareori la ┼čtiri. Este vorba despre ┬áac┼úiunile mai pu┼úin v─âzute/comentate/sanc┼úionate ale oficialilor din Republica Moldova, micu┼úul stat care a reu┼čit s─â se strecoare al─âturi de tragica Ucrain─â p├ón─â la titlul de ÔÇ×stat candidatÔÇŁ la UE, f─âr─â sa se al─âture oficial sanc┼úiunilor interna┼úionale ├«mpotriva Rusiei, f─âr─â s─â-┼či abandoneze vinovata neutralitate ┼či f─âr─â m─âcar s─â... ias─â din CSI!

Oportunist─â ┼či suficient de mic─â ca s─â poat─â fi u┼čor pus─â la butonier─â, republica se a┼čezase anterior, ca o pisic─â de companie, pe genunchii influen┼úi ai Doamnei Angela Merkel, torc├ónd frumos ┼či cu un pic de accent rusesc, suficient ca s─â semnalizeze c─â nu e deranjat─â de coali┼úia geo-economic─â germano-rus─â de atunci. C├ónd genunchii germani au ├«nceput s─â tremure, a s─ârit, gra┼úioas─â, pe genunchii mai tineri ┼či mai puternici ai Fran┼úei!

Cine se poate sup─âra pe ea? ÔÇ×O ┼úar─â mic─â, cu inim─â mareÔÇŁ ÔÇô cum spune o recent─â campanie de promovare... At├ót de mare, c─â ├«ncape oricine ├«n ea, inclusiv firmele apropia┼úilor lui Putin, sanc┼úionate de SUA ┼či UE!

┼×i totu┼či, trebuie s─â ne mai indign─âm din c├ónd ├«n c├ónd, c─âci asemenea gesturi iresponsabile, precum cel descris mai sus, nu fac dec├ót s─â pun─â ├«n pericol un proiect generos ÔÇô cel de integrare ├«n UE ÔÇô ┼či s─â compromit─â rela┼úia bilateral─â, strategic─â ┼či ÔÇô cel pu┼úin pentru Rom├ónia ÔÇô fr─â┼úeasc─â, ├«ntre cele dou─â maluri ale Prutului.

În spiritul acestor afirmaţii, vom trage câteva concluzii de etapă:

  • ├Än mod paradoxal, spre deosebire anii de guvernare ai Binomului Plahotniuc ÔÇô Dodon, pe care LARICS l-a criticat ├«n abunden┼ú─â, ast─âzi ne a┼čteptam la altceva. Complet altceva. Atunci, ani la r├ónd, legea era f─âcut─â de oligarhul corupt, ├«n prezent fugar, dar ast─âzi tindem s─â credem c─â Republica Moldova func┼úioneaz─â pe baze democratice, cu o echip─â guvernamental─â - care nu ├«nceteaz─â s─â mul┼úumeasc─â Rom├óniei pentru toate eforturile financiare ┼či politice pe care le face -, ┼či ale c─âror complicit─â┼úi cu mediul de afaceri rus ┼či marii corup┼úi p─âreau excluse. Dar lucrurile nu mai par a fi a┼ča. E al doilea mare caz ├«n care o companie din Rom├ónia este eliminat─â abuziv dintr-o licita┼úie cu toat─â ÔÇ×bun─âvoin┼úaÔÇŁ exprimat─â mieros de Andrei Sp├«nu, ex-Secretar general al Aparatului Pre┼čedintelui Republicii Moldova, actualmente vicepremier ┼či ministru.
  • ÔÇ×Republica Moldova se schimb─â, v─â a┼čtept─âm s─â veni┼úi ├«n Republica Moldova, un mediu mai prietenos pentru afaceriÔÇŁ, sunt declara┼úiile oficiale transmise oamenilor de afaceri din Rom├ónia de la Palatul Cotroceni. Reformele ┼či schimbarea tot la ├«nceput au r─âmas. Asist─âm la un al doilea caz c├ónd o companie din Rom├ónia este prostit─â pe fa┼ú─â de autorit─â┼úile pro-europene din Republica Moldova.
  • Consecin┼úele nu vizeaz─â doar Rom├ónia. Rom├ónia se ├«nvecineaz─â la Vest cu Ungaria, un stat care a deschis u┼čile larg ┼či iresponsabil banilor ┼či influen┼úei ruse┼čti ┼či chineze┼čti. Bucure┼čtiul nu ├«┼či mai poate permite s─â aib─â ┼či la Est un asemenea stat, adic─â o verig─â slab─â ├«n proiectul european comun strategic ┼či economic. Dac─â Rom├ónia a ratat blocarea Ungariei ├«n ceea ce prive┼čte jocurile ruso-chineze pe care Budapesta le-a f─âcut ┼či le face ├«n continuare, nu ├«┼či poate permite s─â rateze ┼či a doua oar─â, permi┼ú├ónd ca R. Moldova s─â se transforme ├«ntr-o poart─â de intrare spre UE ┼či NATO a capitalurilor ruse┼čti. Adic─â nu ├«┼či mai poate permite o a doua vulnerabilitate la frontierele sale, ale NATO ┼či ale UE.
  • Dincolo de ce face Chi┼čin─âul, se pune ├«ntrebarea ce fac autorit─â┼úile de la Bucure┼čti? Par ├«ncremenite ├«n proiect, danseaz─â hore ┼či au o retoric─â ├«n versuri, ÔÇ×fr─â┼úeasc─âÔÇŁ ┼či binevoitoare, u┼čor de manipulat ├«ns─â ┼či de folosit ├«n scopul propriu pentru autorit─â┼úile mult mai cinice ┼či mai pragmatice de la Chi┼čin─âu, care, evident, nu dau doi bani pe ÔÇ×fr─â┼úietateaÔÇŁ rom├óneasc─â. Doar o folosesc ┼či o monetarizeaz─â! De aici ┼či rezultatul a zeci de ani de finan┼ú─âri ┼či ajutoare cu bani, care nu s-au concretizat ├«n nicio investi┼úie strategic─â a Rom├óniei ├«n R. Moldova, cu o singur─â, dar totu┼či firav─â, excep┼úie.
  • ├Än acest sens, ISPRI, flancat de IDIS Viitorul de la Chi┼čin─âu, a propus ca solu┼úie pentru consolidarea institu┼úional─â a rela┼úiei bilaterale crearea la Bucure┼čti a unui Minister pentru Integrarea European─â a R. Moldova (dezbaterea aici). O asemenea institu┼úie ar fi putut contabiliza ┼či urm─âri din timp toate procesele care se petrec la Chi┼čin─âu, pe toate palierele, inclusiv abera┼úii de genul celor petrecute mai sus. ├Än lipsa unui asemenea proiect institu┼úional, reiter─âm o ├«ntrebare public─â pe care am mai rostit-o demult la LARICS: cine gestioneaz─â la Bucure┼čti rela┼úia cu RM, cine ne poate spune, explicit, care sunt proiectele economice investi┼úionale de succes, c├óte companii rom├óne┼čti care ┼či-au propus s─â intre ├«n RM au reu┼čit ┼či, mai ales, c├óte companii rom├óne┼čti care au dorit s─â intre acolo au e┼čuat ca urmare a ÔÇ×bun─âvoin┼úeiÔÇŁ ÔÇ×fr─â┼úe┼čtiÔÇŁ a autorit─â┼úilor de la Chi┼čin─âu?
  • Este fundamental s─â avem institu┼úii responsabile ┼či competente la Bucure┼čti, c─âci contribuabilul rom├ón, care iube┼čte Basarabia incomparabil mai mult dec├ót autorit─â┼úile de la Chi┼čin─âu ├«l iubesc pe el, va ajunge, la un moment dat, s─â se ├«ntrebe: ce se ├«nt├ómpl─â cu banii rom├óne┼čti trimi┼či peste Prut? La ce sunt folosi┼úi, cum ┼či de c─âtre cine? ┼×i, ├«n plus, ce control are statutul rom├ón pentru banii pe care ├«i trimite acolo cu o disponibilitate, deseori, demn─â de o cauz─â mai bun─â? Aceste ├«ntreb─âri nu mai pot fi evitate mult─â vreme.
  • Ceea ce este scandalos ├«n relatarea noastr─â, este c─â acest episod se ├«nt├ómpl─â DUP─é ce RM prime┼čte invita┼úia din partea Europei pentru a deveni ÔÇ×stat candidatÔÇŁ. Dac─â a┼ča a ├«n┼úeles Chi┼čin─âul s─â procedeze ÔÇô adic─â s─â sprijine companiile ruse┼čti dup─â ce Europa ┼či America, cu sacrificii, au impus embargou asupra lor (!!!) - trebuie s─â-l avertiz─âm din timp: parcursul european al Chi┼čin─âului risc─â s─â se ├«ncheie ├«nainte de a ├«ncepe cu adev─ârat!

***

Articol de Radu Cupcea,┬ádoctor al Universit─â┼úii din Bucure┼čti ┼či cercet─âtor al Institutului de ┼×tiin┼úe Politice ┼či Rela┼úii Interna┼úionale al Academiei Rom├óne ÔÇ×Ion I. C. Br─âtianuÔÇŁ (ISPRI).Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite