Războiul din Ucraina. Lumea pe din două. Ţara ca un poligon

0
0
Blog
Foto: https://www.orfonline.org/

Nici nu ├«ncepuse bine r─âzboiul ┼či a devenit clar c─â Ucraina nu va rezista atacurilor produse de Rusia asupra infrastructurii sale de comunica┼úii dac─â nu se ├«nt├ómpl─â o minune.

Minuni ├«n ultima perioad─â face doar Elon Musk, ├«n multe domenii. Chiar dac─â unele sunt controversate. Chiar dac─â nu toate se finalizeaz─â. Twitter-ul ┼čtie mai bine.

Cea din Ucraina s-a numit serviciul Starlink. Serviciu Internet prin satelit, prin proprii sateliţi, care să înlocuiască reţeaua locală devenită nefuncţională datorită distrugerilor din reţeaua de electricitate.

Geniul cel bun, d─âruit Americii de Africa de Sud, nu e, totu┼či, genul vis─âtor, toate ac┼úiunile sale av├ónd un obiectiv lucrativ.

Dac─â deciziile sale se afl─â pe acela┼či portativ cu ale comunit─â┼úii interna┼úionale, cea pentru care soarele r─âsare la Kiev, cu at├ót mai bine.

Oricum, militarii ucraineni i-au fost recunosc─âtori. Ministrul ucrainean de r─âzboi, c─â ne-am l─âmurit c─â nu e vorba doar de ÔÇŁopera┼úiune special─âÔÇŁ, Oleksii Reznikov, i-a trimis personal o scrisoare de mul┼úumire pentru acest echipament care ÔÇŁnu e letal, dar e foarte eficientÔÇŁ.

┼×i a ad─âugat c─â mai poate s─â aduc─â echipamente pe care s─â le ├«ncerce ├«n Ucraina.

La acel moment, ideea de poligon de testare era doar a┼ča, o ipotez─â.

Cel mai rapid s-au mi┼čcat cei din IT, desigur.

Space Exploration Technologies Corp. / SpaceX, compania lui Musk, a furnizat servicii de Internet unei ┼ú─âri ├«n criz─â, ├«n nevoie ┼či care se oferea singur─â pentru a fi teren de testare.

O alt─â companie, Microsoft Corp., a furnizat expertiz─â pentru prevenirea atacurilor cibernetice.

Probabil, asta i-a enervat mai mult pe ru┼či care, prin vocea lui Rogozin cel ├«nlocuit, au amenin┼úat cu consecin┼úe. C├ónd se va putea, acum Rusia av├ónd multe alte probleme.

R─âzboiul schimb─â lucrurile.

Dac─â ├«nainte de 24 februarie, reprezentan┼úii SpaceX a┼čteptau pe la u┼čile ucrainene pentru o aprobare, deja pe 26 februarie, ministrul ucrainean al digitaliz─ârii, Mihailo Fedorov, trimitea un tweet (ce altceva?) direct lui Elon Musk, solicit├óndu-i sprijinul.

În câteva ore, sateliţii s-au adunat deasupra Ucrainei, iar serviciul a început să funcţioneze.

Inclusiv la Mariupol, în vremea celor două luni de asediu.

Fotografiile acelea premiate au trecut prin kiturile Starlink înainte de a ajunge la presa internaţională.

Desigur c─â ┼či dronele ac┼úioneaz─â tot dac─â exist─â o leg─âtur─â online ├«ntre comandan┼úi, operatori ┼či viespea c─âr─âtoare de grenade.

┼×i la artilerie algoritmul func┼úioneaz─â pe principii asem─ân─âtoare.

Care pot fi puse în practică, dacă există un poligon corespunzător, cât o ţară.

Foto: Newsweek

Blog

Despre laboratoarele biologice se pot spune multe lucruri, dar destul de puţine sunt verificabile.

Iar r─âzboiul acuza┼úiilor reciproce privind existen┼úa ┼či obiectivele lor are momente de escaladare ┼či pauze ├«n care nu apare nicio informa┼úie.

Oricum, pentru acestea, Ucraina a devenit teren de testare mult mai devreme, prin 2005, conform site-ului ambasadei SUA la Kiev.

Argumentele sunt simple:

  • cine le ap─âr─â sus┼úine c─â scopul este de preven┼úie, de combatere a terorismului biologic;
  • cine acuz─â, dimpotriv─â, afirm─â c─â au un scop ofensiv, de r─âsp├óndire a agen┼úilor patogeni.

Cine le ap─âr─â insist─â c─â totul e public, ele sunt finan┼úate ┼či func┼úioneaz─â legal, toate datele fiind publicate pe acela┼či site diplomatic.

Cine le contestă invocă teorii ale unei conspiraţii menite a înconjura Rusia cu o reţea de astfel de facilităţi, din care pot fi eliberate în direcţia Moscovei boli, molime, pandemii etc.

 Foto: Atlantic Council

Blog

Ministrul ucrainean al Ap─âr─ârii, Oleksii Reznikov, vrea s─â fie ┼či ministrul ofensivei.

La cinci luni de la debutul agresiunii ruse, cu o cincime din teritoriul ucrainean aflată sub controlul invadatorului, ministrul rămâne optimist.

ÔÇŁRusia poate fi ├«nvins─â. Ce ne trebuie sunt armele. Avem nevoie de ele rapid ┼či ├«n cantit─â┼úi suficienteÔÇŁ.

├Äntr-un interviu pentru Eurasia Center Council, demnitarul ucrainean, printre pu┼úinii r─âma┼či ├«n func┼úie dintre colaboratorii mai vechi ai pre┼čedintelui Zelensky, explic─â ┼či cum se poate face acest lucru: produc─âtorii de arme occidentali s─â expedieze arme Ucrainei, care, dup─â utilizarea lor ├«mpotriva┬á agresorului, vor transmite necesarul feedback despre func┼úionarea acestora ├«mpotriva unui inamic bine ├«narmat.

ÔÇŁDa┼úi-ne uneltele, noi ne vom face treaba, voi ve┼úi avea informa┼úii noiÔÇŁ.

Lista ministrului e lung─â.

Pe l├óng─â deja cunoscutele sisteme americane Himars sau obuzierele autopropulsate poloneze AHS Krab, ar fi bune ┼či mai multe sisteme AA, rachete anti-nav─â, avioane, tancuri, transportoare, cam tot ce e necesar pentru o contraofensiv─â reu┼čit─â.

Pentru c─â, poate, nu era destul de clar─â oferta, ministrul Reznikov a spus-o pe ┼čleau, ├«ntr-o discu┼úie cu John Herbst, fostul ambasador SUA ├«n Ucraina ├«n anii ├«n care au ├«nceput revolu┼úiile colorate prin estul Europei: ÔÇŁInvit─âm produc─âtorii de arme s─â-┼či testeze produsele aiciÔÇŁ.

┼×i p├ón─â la urm─â, de ce nu ar face-o?

Foto: BBC

Blog

├Än definitiv, f─âr─â s─â fi fost invita┼úi, ru┼čii testeaz─â, la r├óndul lor, tot ce se poate.

Pe teritoriul Ucrainei ┼či nu numai, pentru c─â mesajul poate fi citit ┼či de la distan┼ú─â.

Poate cel mai semnificativ test a fost cel din 20 aprilie, c├ónd o rachet─â Sarmat, ÔÇŁFiul lui SatanÔÇŁ (├«nlocuitorul sistemului SS-18 "SatanÔÇŁ), desigur cu capacitate nuclear─â, desigur cu mai multe focoase, a f─âcut traseul de la lansare (Poligonul Plese┼úk) la destina┼úie (Poligonul Kura, Kamchatka), vreo 6000 de kilometri, c├ót ai zice, de exemplu, o or─â.

Ministrul adjunct al ap─âr─ârii, Anna Maliar, spune chiar c─â Rusia testeaz─â ┼či arme interzise de legisla┼úia interna┼úional─â.

Doamna ministru spune ┼či c─â testarea de arme noi ├«n lupt─â, pe timpul unui r─âzboi ├«n curs, este o violare a legilor r─âzboiului.

Declara┼úia este mai veche, de prin luna mai, de aceea, poate, sunt diferen┼úe fa┼ú─â de solicitarea mai recent─â a ┼čefului s─âu direct.

Bine, există explicaţii.

De pild─â, ru┼čii pot spune c─â armele lor sunt perfecte, nu mai trebuie ├«mbun─ât─â┼úite. Deci nu e o testare, ├«n condi┼úii de r─âzboi, ci o utilizare a unui echipament care nu┬á avut ocazia s─â demonstreze p├ón─â acum ce capabil este.

Cum ar fi, de pild─â, cazul rachetei Kinjal / Kinzhal / Pumnalul, cea super / extra / hipersonic─â, care a avut un botez adev─ârat tot ├«n Ucraina (a mai fost utilizat─â ├«n Siria, dar Siria, precum ┼čti┼úi, nu se pune, acolo face fiecare ce vrea).

Eficace, în special, împotriva depozitelor subterane. De muniţie, de combustibili, de orice.

Începând cu luna martie, racheta a avut câte o testare, pardon, utilizare, în fiecare lună.

Mai este vorba, de exemplu, de un echipament mai vechi, care ├«┼či tr─âie┼čte o nou─â tinere┼úe ├«n Ucraina, lansatorul de rachete incendiare ┼či termobarice TOS-1, botezat ┼či el poetic ÔÇŁSoarele arz─âtorÔÇŁ / ÔÇŁCđżđ╗đŻĐćđÁđ┐ĐĹđ║ÔÇŁ / ÔÇŁSolntsepiokÔÇŁ.

Armele barice / bombele cu vid sunt interzise la utilizare ├«mpotriva civililor, exist─â deja acuza┼úii c─â acestea ar fi fost deja folosite ├«mpotriva militarilor ucraineni, dac─â se va ├«nt├ómpla s─â fie ┼či civili, asta e, puteau s─â se ascund─â.

Consilierul preziden┼úial ucrainean Mihailo Podoliak s-a consolat deja cu ideea c─â ├«mpotriva Ucrainei ru┼čii folosesc (dar ┼či testeaz─â, dar nu ┼čti┼úi de la mine!) tot ce e sub armamentul nuclear. Ocazii ca aceasta nu se ├«nt├ólnesc prea des.

Foto: Sky News

Blog

Pentru produc─âtorii de armament, r─âzboiul din Ucraina este aur curat.

Cam tot ce face bum ┼či miroase a praf de pu┼čc─â este folosit, dar, desigur, echipamentele de v├órf, cele care fac diferen┼úa, sunt la ┼či mai mare c─âutare.

Sistemele HIMARS, dronele Bayraktar, aruncătoarele A.T. Javelin au deja cântece de apreciere sau sunt subiecte de graffiti pe clădirile din Kiev.

Dar exist─â ┼či alte lec┼úii ├«nv─â┼úate deja de c─âtre produc─âtorii de echipamente militare. Un director executiv de la Raytheon, Greg Hayes, ne prezint─â c├óteva:

  • r─âzboiul din Ucraina a ar─âtat c─â armamentele conven┼úionale, chiar ┼či cele vechi de c├óteva decenii, sunt ├«nc─â baza unui conflict conven┼úional;
  • muni┼úia nu e niciodat─â de ajuns. Dup─â c├óteva decenii de conflicte cu fr├óna tras─â, s-a descoperit c─â prin depozitele statelor occidentale cam bate v├óntul ┼či re├«ntoarcerea la produc┼úia de r─âzboi nu e o opera┼úie gen trecerea la ora de iarn─â;
  • Rusia a fost tratat─â de SUA ca o amenin┼úare, dar a┼ča, mai mult teoretic─â. Accentul a fost pe zona Asia-Pacific ┼či pe terorism. Surpriz─â, r─âzboiului ├«i place ├«nc─â Europa;
  • peisajul geopolitic s-a schimbat ├«n doar c├óteva luni. R─âzboiul a redevenit terestru, dup─â ce, ani ├«n ┼čir, componentele maritime ┼či aeriene au fost prioritizate;
  • firmele produc─âtoare de armament trebuie s─â schimbe vitezele, dar, la nivel decizional, ambreiajul nu e cuplat. ├Änc─â.

***

Conform directorului Raytheon, anul acesta e unul de tranzi┼úie. Lec┼úiile se predau ┼či se ├«nva┼ú─â r├ónd pe r├ónd.

Poligonul Ucraina funcţionează la capacitate maximă.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite