PSD, nivelul următor: „măi mitocanule”! Este posibilă o coaliţie de dreapta acum?

0
0
Publicat:

Se vede şcoala lui Ion Iliescu. De la „măi animalule”, la „măi mitocanule”, adresat de Ciolacu lui Rareş Bogdan. Mahalaua din politica românească, cu care ne-am obişnuit. Mai importantă este discuţia despre o coaliţie de dreapta la putere acum, pe care o solicită Rareş Bogdan. Din păcate, răspunsul este: nu este posibilă înainte de alegeri.

Contextul economic

CE, nu comentatori pricinoşi, prognozează în raportul economic de toamnă pentru România, că creșterea PIB-ului real ar urma să încetinească până la 2,2% în 2023, iar deficitul bugetar va ajunge la 6,3% din PIB pentru 2023. Adică departe de ţintele de 4,4%, sau chiar 5,6% din PIB, agreate cu greu de CE pentru a primi banii din PNRR.

Deşi premierul Ciolacu declară că cererea de plată numărul 3 din PNRR a fost închisă de legea pensiilor, nu este clar dacă CE se va mulţumi cu „rezolvarea” pensiilor speciale, iar despre alte 11 jaloane necesare cererii de plată numărul 3 nu se ştie în ce stadiu se află.

Opţiunea guvernului Ciolacu la actuala situaţie economică este combaterea evaziunii fiscale şi creşterea colectării la bugetul de stat. Cred că-şi face iluzii.

Evaziunea fiscală este mică în ţările în care funcţionează conformarea voluntară la plata taxelor şi impozitelor. La noi nu funcţionează, pentru că contribuabilii nu văd că guvernul face ce trebuie cu banii colectaţi de la populaţie. Avem un aparat bugetar supradimensionat, care nici nu se achită de sarcinile pentru care este plătit. Plus faptul că şefii bugetari sunt, majoritatea,  politruci habarnişti, corupţi şi hoţi pe deasupra.

Analistul financiar Radu Georgescu face în Adevărul o analiză a bugetelor din mai multe ţări, iar concluzia este următoarea:

„Nu putem crește veniturile la buget. Singura soluție este scăderea cheltuielilor statului”.

Asta spunem mulţi comentatori, de multă vreme, dar guvernele Coaliţiei PSD-PNL nu vor să înţeleagă. Pentru că şi-ar pierde voturi la alegerile din 2024.

Este posibilă o alianţă de dreapta acum?

Nu este posibilă. Situaţia economică şi bugetară în care se află România este atât de proastă, încât ar fi sinucidere curată pentru opoziţia de dreapta, atâta câtă  este, să vină acum la guvernare, să scoată din foc castanele pârjolite de actuala Coaliţie de guvernare în ultimii 2 ani. Interesul partidelor de opoziţie este să lase PSD şi PNL să arate de ce sunt în stare, iar cetățenii să voteze în 2024 în cunoştinţă de cauză.

Că perspectivele sunt sumbre, asta e. Nu vom primi banii din PNRR din cauza deficitului bugetar şi absenţei sustenabilităţii, inclusiv în recenta lege a pensiilor. Împrumutăm bani la cele mai mari dobânzi din UE, iar nivelul îndatorării externe a trecut de 50% din PIB. Doar pentru dobânzi plătim, în 2023, 30 miliarde lei, iar în 2024, 36 miliarde lei.

Investiţiile străine directe în România au scăzut anul acesta cu 40%.

Este posibil ca investitorii să nu mai împrumute România, într-un scenariu similar cu cel din 2010.

Ideea că ne va „proteja” UE, pentru rolul important pe care România îl joacă în susţinerea Ucrainei nu funcţionează, pentru că este vorba de Tratate şi Convenţii europene, cum este Tratatul de la Maastricht, de la care UE nu se poate abate doar pentru că noi suntem România.

Soluţia pentru redresarea bugetară şi economică a României o reprezintă reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, dar care nu este posibilă în an electoral.

Nu rămâne decât ca PSD şi PNL să-şi ducă „crucea” până la capăt, iar la alegerile din 2024 să-şi  primească „răsplata” pentru modul în care au guvernat ţara.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite