Pentagonul nu a reușit să regăsească urma unor arme în valoare de unui miliard de dolari trimise Ucrainei

0
Publicat:

Este oficial și aveți aici documentul difuzat de Pentagon, mai precis de Inspecția Generală pentru care semnează Michel Roark și prezentat public de generalul Patrick Ryder (foto). 

image

Este vorba despre o analiză a livrărilor de arme trimise Ucrainei doar în perioada foarte scurtă între februarie-iunie 2023, dar documentul acesta este esențial deoarece, spun surse politice, poate determina sensul celor două mari dezbateri foarte inflamate care au loc acum în Congresul american și la nivelul Consiliului European privind continuarea ajutorului super-masiv pentru Ucraina, acela promis a se desfășura „atâta timp cât este nevoie”. Dacă europenii sunt mai modești și vorbesc doar despre un ajutor de urgență de 50 de miliarde de euro, la americani, în plină perioadă pre-electorală, discuția este deja plină de tensiuni și acuzații după blocarea – cel puțin până în acest moment de Congres – a propunerii făcute de Biden de finanțare suplimentară a Ucrainei și Israelului cu peste 100 de miliarde USD. Și se pare că acest nou raport, realmente dramatic, ar putea să servească drept muniție mortală în dezbaterile care de-abia acum își stabilesc prioritățile de atac, Cu siguranță, tema „unde sunt armele noastre trimise în Ucraina” se poate inflama în orice moment dacă va fi folosită ca muniție de politicienii care vor să profite de temerile iscate de intrarea în criză economică a multor țări din zona euro-atlantică.

image

Raportul prezintă rezultatele „programului de supraveghere sporită a utilizării finale” (EEUM) a sistemelor de armament și echipamentelor militare trimise în Ucraina, vizând în special anumite tipuri de arme dintre cele mai susceptibile de a fi interceptate și redirecționate către piața neagră: „Printre acestea se numără rachetele antitanc JAVELIN, lansatoarele de rachete JAVELIN, rachetele anti-aeriene  STINGER și dronele de luptă SWITCHBLADE sau piese radio sau ochelari speciali pentru vedere nocturnă”” – se scrie în Raport- Cu toate că SUA și personalul forțelor armate ucrainene au efectuat unele inventare solicitate, la data de 2 iunie 2023, inventare de serie reprezentând aproximativ 1,005 miliarde USD din totalul de 1.699 miliarde USD, adică 59% din valoarea totală a materialelor de apărare prezintă o problemă de identificare”. Asta se poate explica, spun americanii, „prin numărul limitat al personalului american în centrele logistice din țările partenere și din Ucraina sau prin restricțiile impuse personalului de supraveghere...nivelul ridicat al problemelor de identificare poate fi legat de incapacitatea de a menține o contabilitate completă a tuturor echipamentelor care sunt analizate în programul de supraveghere sporită a utilizării finale”. Subliniindu-se, în acest context, că asta „sporește riscurile de furt sau de deturnare” a echipamentelor respective.

image

În același timp, foarte important, raportul afirmă și că „nu există nici un fel de dovadă credibilă de deturnare ilicită a armelor convenționale avansate care au fost trimise în Ucraina de Statele Unite”. Inclusă în Raport este și răspunsul dat de secretarul ad interim pentru Apărare, Alexandra N.Baker, care a spus că „lipsa unei contabilități complete nu împiedică guvernul american să concluzioneze în mod rațional că Ucraina se conformează exigențelor guvernului american în ce privește utilizarea, transportul și securitatea armelor pe care le-a primit”.

Ajunge oare această concluzie pentru a liniști apele? Vom vedea ce se va petrece în continuare în Congresul american unde, deja, povestea asta este asociată cu starea de așteptare de o intensitate care prevestește următorul scandal major deoarece Departamentul Apărării a lansat o extrem de delicată anchetă privitoare la misterul internărilor succesive ținute „la secret” a șefului săi, Lloyd Austin și necomunicate nici măcar Președintelui SUA, conform procedurilor, ceea ce este deja o încălcare majoră a protocoalelor de securitate națională.

Clipboard01 jpg

Vom vedea dacă rezultatele Raportului prezentat azi vor influența evaluarea analiștilor de risc privind angajarea UE în susținerea efortului financiar de 50 de miliarde și care vor fi argumentele șefilor de stat și de guvern pe 1 februarie., mai ales că tema va reveni, cu siguranță, și în dezbaterile din campania pentru europarlamentare.

Poate, cine știe dacă se va considera necesar și oportun, pentru informarea corectă a contribuabililor -alegători, chiar și la noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite