Orchestra de Camer─â Radio ÔÇô Redivivus !

0
0
violonistul liviu prunaru  foto virgil oprina
Violonistul Liviu Prunaru FOTO Virgil Oprina

Un nou spirit, o nou─â atitudine, o nou─â pozi┼úionare scenic─â par s─â fi revitalizat de aceast─â dat─â c├óntul membrilor Orchestrei de Camer─â Radio ├«n debutul noii stagiuni de concerte, la prima ie┼čire public─â a ansamblului. Indiscutabil ineditul situa┼úiei il dator─âm minunatului violonist Liviu Prunaru, un muzician care revine cu┬á bucurie ├«n via┼úa noastr─â muzical─â

În egală măsură spre bucuria noastră, a publicului de concert, a publicului de specialitate.

Pentru prima oar─â la noi, Prunaru a ap─ârut pe scena Studioului de Concerte Radio ├«n calitate de conduc─âtor al forma┼úiei O.C.R., de asemena ├«n calitate de solist al acesteia. O face cu autoritatea muzicianului ce dispune de experien┼úa pre┼úioas─â a c├óntului ├«n ansambluri de renume, o face cu experien┼úa solistic─â a artistului con┼čtient de valoarea exemplar─â a propriei adres─âri. ┼×i-a luat responsabilitatea de a fi construit un ansamblu cameral nou, format din instrumenti┼čti de adresare solistic─â; a propor┼úionat num─ârul acestora la nici dou─âzeci de muzicieni ai instrumentelor cu corzi ┼či arcu┼č, violoni┼čti ┼či violi┼čti ce i s-au al─âturat prelu├ónd pozi┼úia adres─ârii solistice, ├«n picioare. A crescut responsabilitatea individual─â privind raportul dintre┬á c├óntul solistic ┼či cel de ansamblu.

Rezultatul a fost pe m─âsura a┼čtept─ârilor.

image

Programul? În parte inedit, în parte pagini de largă adresare.

├Ämi permit a crede c─â Suita de dansuri Capriol de Peter Warlock, a fost c├óntat─â la noi ├«n prim─â audi┼úie. Apar┼úine unei personalit─â┼úi pe c├ót de captivant pe at├ót de controversate, a muzicii engleze din deceniile de ├«nceput ale secolului trecut. Sunt adapt─âri originale ale unor dansuri renascentiste, ┼čase la num─âr, momente quasi miniaturale al c─âror parfum pitoresc, de epoc─â, a fost accentuat de adaptarea imaginat─â de compozitor, de la Basse-dance la ├«nvolburatul Bransles ┼či de aici la furtunosul Mattachins - Dans al s─âbiilor, moment ce dinamizeaz─â finalul suiteiÔÇŽ; poate cea mai cunoscut─â lucrare a compozitorului. (Liviu Prunaru FOTO Arhiv─â personal─â)

Momentul solistic al serii a fost reprezentat de Concertul pentru vioar─â ┼či orchestr─â ├«n re minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy, lucrare ce apar┼úine copil─âriei fericite a compozitorului. Compus─â la frageda v├órst─â de treisprezece ani, aceasta re┼úine elemente ale concertului vienez clasic, date preluate ├«n parte ad literam de copilul Felix. Prunaru ┼čtie a-i conferi acestei muzici lipside de preten┼úii, ceea ce-i apar┼úine, un anume farmec ce probeaz─â inocen┼úa primelor av├ónturi ├«ntr-ale muzicii; sunt aspecte poten┼úate de solist cu pregnan┼ú─â dar nu cu ostenta┼úie, cu un colorit timbral ce ├«mbog─â┼úe┼čte structurile firave ale acestui opus minor al

autorului. Indiscutabil, momentul de special─â greutatee al programului l-a constituit prezentarea suitei Souvenir de Florence de Ceaikovski, lucrare ce c├ó┼čtig─â enorm atunci c├ónd este prezentat─â ├«n versiunea at├ót de captivant─â a orchestrei de coarde; versiunea original─â, cea a sextetului de coarde, avantajeaz─â ├«n mod greu de justificat sec┼úiunea grav─â a ansamblului. In versiunea ce ne-a fost oferit─â de Liviu Prunaru, de ansamblul O.N.R., este restabilit tocmai acest echilibru al sonorit─â┼úilor, este pus ├«n valoare jocul solist ÔÇô ansamblu la nivelul fiec─ârei partide instrumentale; sunt aspecte ce adaug─â un plus de str─âlucire, de diversitate timbral─â, unei muzici g├óndite ÔÇô ├«n acest caz - a oferi bucurii, ├«nc├óntare melodic─â, antrenul dinamic al comunic─ârii cordiale.

La cererea insistent─â a publicului Liviu Prunaru a oferit varianta unei expresii ┼čarjate expresiv, ├«nc─ârcate timbral, a celebrei Arii ┬ábachiene din Suita a 3-a. Uneori, ├«n vecin─âtatea lui Ceaikovski, a lui Felix Mendelssohn... se ├«nt├ómpl─â ┼či a┼ča ceva.

Articol apărut anterior în România Literară.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite