Nu daţi banii pe hoţii, luaţi mâncare la copii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curg valuri de cerneală (mă rog, de megabiţi), prin care se comentează, într-un fel sau altul, dublarea alocaţiilor pentru copii. De la păreri că banii se vor duce în băutură părinţilor, că vor beneficia de ei şi cei care nu au nevoie, că se va prăbuşi bugetul de stat, că măsură e populistă şi câte şi mai câte, până la opinii care susţin avantajele acestei dublări, un sprijin material binevenit în majoritatea familiilor românilor.

De la început spun că sunt pentru această dublare.

Povestea că banii se vor duce în băutura părinţilor o fi adevărată pentru un număr mic de familii, raportat la cele 6-7 milioane de familii.

Că nu suntem un popor de sălbatici beţivi. Iar cele câteva mii de familii, să zicem, pot fi strunite şi supravegheate de Protecţia Copilului.

Nu poţi penaliza 7 milioane de familii, doar pentru cele câteva mii cu comportament deviant, care se duc şi dau banii copiilor pe băutura.

Cele mai multe familii, aproape toate, se vor bucura de acest ajutor, mai ales dacă sunt mai mulţi copii în aceeaşi familie.

Este adevărat că unele familii, puţine şi acestea, n-ar avea nevoie de aceşti bani.

Însă Curtea Constituţională a dat o decizie care spune că nu se poate crea discriminare între copii, toţi beneficiază de aceleaşi drepturi.

Alţii spun că măsură este una populistă. Ce vorbiţi?

Dar pe ce să dea Guvernul banii, ca să nu fie populistă? La regii asfaltului, drumurilor, pădurilor, zăpezilor, şi tot felul de alţi „regi”, din clientela politică a partidelor?

Câţi km de autostradă a făcut guvernul Ponta cu bani „nepopulisti”? Niciunul.

A dat guvernul 6% din PIB pentru educaţie, bani nepopulisti? N-a dat.

A folosit guvernul banii pentru investiţii şi creare de locuri de muncă? N-a folosit.

Şi atunci, ce înseamnă măsuri populiste şi care sunt cele nepopuliste? Că nu e clar!

Dar banii dirijaţi din pixul dlui Dragnea şi a urmaşilor săi, către administraţiile locale, sunt populişti sau nu?

Aşa că mai încet cu măsuri nepopuliste şi populiste, că nu văd pe cineva care să facă diferenţa.

Unii spun că se prăbuşeşte bugetul de stat. Cum se prăbuşeşte, când Victor Ponta zice că are surplus de încasări 18 miliarde de lei? Ce vrea să facă cu ei?

Autostrăzi cu 50 milioane euro/km, panseluţe cu 4 euro/bucată, renovarea parcului Moghioroş care costă 20 milioane euro?

Cred că pentru societatea românească actuală, când foarte multe familii se zbat în sărăcie, dublarea alocaţiei pentru copii este oportună. Pentru cvasi unanimitatea familiilor, aceşti  banii se duc în hrană, educaţie, şi creşterea, cât de cât normală, a copiilor lor.

Această convingere se bazează pe fapte.

Pensiile majorate ale parlamentarilor, e o repartizare  mai bună, decât pentru dublarea alocaţiilor copiilor?

Dar  cele 90% din recuperările pe care ANAF nu e în stare să le facă, şi păgubeşte bugetul statului cu miliarde de lei, reprezintă bani populişti sau nepopulisti? Aceşti bani reprezintă preţul incompetenţei guvernului Ponta.

Dar recuperarea extinsă, care nu se face, de la cei judecaţi şi condamnaţi, în ce categorie intră?

Dar cele câteva mii de funcţionari şi demnitari, cercetaţi şi judecăţi, care au furat şi ei miliarde de lei, fac puşcărie şi rămân şi cu banii, din ce fonduri se „adapă”, populişti sau nepopulisti?

Aşa că, stimaţi comentatori, până să criticaţi nişte amărâţi de 42 de lei pentru fiecare copil, dintre care unii se culcă seara flămânzi, uitaţi-vă pe ce se duc banii bugetului de stat, păziţi cu ochii închişi de către actualii guvernanţi.

În alte ţări, în Germania bunăoară, contribuabilii plătesc dările la stat prin conformare voluntară, pentru că ştiu că statul face ce trebuie cu banii lor. Le asigură bătrâneţile, asistenţa medicală, face autostrăzi şi drumuri normale, nu fură tot ce se poate cum vedem ca se întâmplă la noi.

Până să ajungem şi noi la situaţia Germaniei, să aplicăm proverbul: Nu daţi banii pe hoţii, luaţi mâncare la copii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite