În perioade de criză se nasc mari oportunități

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă decizie de astăzi. Rezoluția privind aderarea României la spațiul Schengen a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare: 547 voturi pentru!

image

Noi, PPE, mereu am luptat pentru acest efort. Locul României și al Bulgariei este în Schengen” – Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, recent la ședința plenară a Parlamentului European.

Intrarea României în spațiul Schengen reprezintă un drept, o obligație, dar și un obiectiv strategic național.

Trecând de prevederile tratatelor, România nu a stat cu mâinile în buzunare. Contribuțiile succesive ale țării noastre la toate eforturile colective europene privind provocările sociale, sanitare și de securitate, au demonstrat, încă o dată, că suntem bine pregătiți să asigurăm, în mod eficient și real, protecția frontierei de Est a UE.

Avem argumente serioase pentru a finaliza cu succes un demers fără precedent, sprijinit astăzi, sper, fără rezerve, de toate partidele politice democratice din România.

La nivel înalt și diplomatic, Președinția, Guvernul și Parlamentul au depus și depun toate eforturile pentru ca acest obiectiv să fie îndeplinit. Aderarea la spațiul Schengen trebuie să treacă de la o prioritate pentru țara noastră, la o realitate juridică.

Au trecut 11 ani de când Comisia Europeană a recomandat Consiliului să primească România și Bulgaria în spațiul Schengen, însă aderarea noastră a fost supusă, de-a lungul timpului, unor condiționalități politice de multe ori nejustificate.

Rezolvarea acestei probleme ar fi expresia clară a maturității proiectului european și a valorificării coeziunii și unității între statele membre.

Pentru cetățenii români, apartenența la Schengen este sinonimă cu exercitarea deplină a dreptului de liberă circulație.

Pentru România, exercitarea acestui drept reprezintă o consecință firească a contribuției pe care țara noastră o aduce asigurării securității interne a UE și a managementului integrat al frontierei.

Și uite așa, în acest context dificil, s-a ivit oportunitatea. Trag nădejde că va fi ce trebuie pentru România!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite