Femeia de succes din minţile noastre

0
0
Feminismul

Dacă nu eşti femeie de succes, nu exişti. Dacă nu jonglezi cu toate, serviciu, familie, timp, hobby, sfaturi şi cine ştie câte altele, înseamnă că nu te ridici la nivelul aşteptărilor sociale. Dacă te plângi de discriminările sociale dintre bărbaţi şi femei eşti automat etichetată ca o femeie neiubită (eufemism intenţionat). Şi dacă toate astea nu sunt de ajuns, cele mai amarnice hrănitoare de stereotipuri suntem tot noi, femeile.

Acceptăm cu uşurinţă nişte ierarhii şi situaţii, pentru că nu ştim cum altcumva să procedăm. Ne punem cu uşurinţă hainele stereotipurilor sociale care ne umilesc, pentru că sperăm să câştigăm ceva de pe urma lor. Ne declarăm după aceea femei de succes şi uităm că prin ceea ce facem contribuim la perpetuarea aceloraşi situaţii nefericite, ca acum o sută de ani. Adevărul e că nu e nevoie să ne eliberăm de sub vreo dictatură masculină. E nevoie să ne eliberăm de prejudecăţile din minţile noastre. Aşa cum şi bărbaţii ar trebui să facă acelaşi lucru cu ale lor şi atunci am trăi într-o lume mai bună. Să trecem cu o privire lipsită de dorinţă exhaustivă, peste imaginile cele mai neplăcute despre ce înseamnă statutul de femeie publică în aceste zile.

Vedeta TV amatoare


De la trei apariţii în sus la vreo televiziune, strânse toate într-o perioadă relativ scurtă de timp, ai dreptul să te numeşti vedetă TV. Ca îndrumar în devenirea carierei de vedetă TV, e bine de ştiut că dacă apari la ştiri nu se cheamă că eşti vedetă ci mai degrabă victimă sau inculpată, aşa că staţi deoparte de programele cu potenţial serios. Destinaţiile corecte sunt Capatos, Măruţă, Kanal D sau orice altceva din zona de „late night naked show”. Indicaţiile preţioase pentru zona de can-can sunt minimale ca şi vestimentaţia, dar nu uitaţi: cu cât sunteţi mai îmbrăcate, cu atât e mai greu să vinzi produsul. La urma urmei, cine ar cumpăra ceva supra ambalat, pe care nu poate pune mâna sau măcar să arunce o privire.

Acum să trecem la partea serioasă. Nu daţi atenţie gramaticii petru că pierdeţi timp preţios. Important e să vă aflaţi în mijlocul unui scandal. Unul sexual ar fi perfect, dar cum nu le poţi avea pe toate e suficient să existe două părţi care să se certe pe ceva: o moştenire, un adulter, o fustă ruptă, o mică agresiune, o despărţire. Ceva, orice, asiguraţi-vă că nu e linişte. Pentru că LINIŞTEA e cel mai mare duşman al oricărei vedete TV. Fetelor, doamnelor, liniştea omoară orice carieră, indiferent de măsura cupei sau de atractivitatea discursului. Aţi văzut-o pe Ana Blandiana la Capatos?

Exact, cine e Ana Blandiana? Bun nume de scenă, seamănă cu Ileana Cosânzeana, păcat că nu îl foloseşte. Cum ar suna un titlul ca: Ana Blandiana îl provoacă pe Irinel Columbeanu la o partidă de versificaţie?

Vedeta TV profesionistă

Diferenţa importantă între amatoare şi profesionistă e cea pe care o face trecerea de la invitată în platoul de televiziune, la prezenţa constantă pe baza unui contract, oricât de mic ar fi el. Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, la capitolul de vedetă TV profesionistă se încadrează Bianca Drăguşanu. Era amatoare când o plimba Cătălin Botezatu prin pădurile din jurul Bucureştiului pentru o partidă de sex fotografic. Dar când a început să leşine în platou la Capatos, ei atunci a trecut la profesionism. Pentru că atunci când ai contract la televiziune eşti colegă cu fetele de la ştiri, cu domnii în costum care prestează în talk show-urile de seară, poţi să răspunzi la întrebarea ”cu ce te ocupi?”. Lucrezi la TV!

Odată ajuns la acest statut, trebuie să te gândeşti ce faci în continuare. Salariul e totuşi micuţ, pentru că televiziunea îţi dă spaţiu de emisie, nu şi bani cu nemiluita, aşa cum cred naiv telespectatorii. Aşa că îţi construieşti un „side business” cum a făcut Daniela Crudu, dacă eşti aventuroasă şi eşti capabilă să organizezi un serviciu de livrare la domiciliu în mod profesionist.

Dacă nu te interesează businessul proteic, te poţi îndrepta spre raw veganism şi să urmezi calea deschisă de Olivia Steer. Nu te lăsa intimidată de faptul că îţi lipsesc studiile de specialitate.

Singurul lucru care contează e să ai o poveste şi dacă deja eşti la televizor sigur ai o poveste, că doar la TV nu apar oamenii fără poveşti. Indiferent de ce variantă alegi, important e să o faci profesionist, să trăieşti experienţa, să o interiorizezi şi să nu laşi niciodată garda jos, pentru că vedeta TV profesionistă e o femeie puternică. Ai grijă la detalii, învaţă din greşelile Oliviei Steer, care a fost neatentă şi şi-a pozat copilul cu urmă de vaccin pe umăr. Trăieşte-ţi povestea ca şi când ar fi adevărată.

Femeia accesoriu

Feministele îţi spun că nu trebuie să trăieşti în umbra unui bărbat. Că ar trebui să îţi alegi singură drumul în viaţă şi să nu te laşi manipulată de misoginismul latent al societăţii în care trăim. Greşit. Când femeile astea, care trăiesc din ce produc ca angajate, care abia îşi fac timp de un film de 20 de minute, în timp ce bărbatul le cere de mâncare, iar copilul plânge printre picioarele ei, ei bine, când femeile astea vor înţelege că manichiura, pedichiura şi coafura sunt prioritare, abia atunci vom conduce lumea.

Să explicăm înainte de a tulbura conştiinţa luptei de clase a celor câtorva femei care cred că libertatea înseamnă să îţi iei fond de ten din banii tăi. Nu dragele mele, atârnatul la braţul unui domn fericit că vă poate prezenta cu mândrie prietenilor săi ca pe ultima sa cucerire este tot ce contează. Cearcănele trezirii de dimineaţă dispar. Balonarea din cauza stresului se duce şi ea şi nu mai e nevoie să auzi de bifidus essensis niciodată. Caietul cu reţete de la maică-sa poate să-l păstreze chiar doamna mamă şi să îl expună într-un muzeu al obiceiurilor de mult apuse. Să îl ducă la Muzeul Satului şi să îi facă meşterii tradiţionali tocăniţă ca la mama acasă.

Dubai, deschide cluburile că venim. Domnul plăteşte.

Diva. Adevărata divă  

O divă e tot ce am scris mai sus şi mult, dar mult mai mult decât atât. Diva îţi poate răspunde la o întrebare râzând cristalin, pentru că ea nu mai are nevoie de cuvinte. Diva poate confunda prompterul cu jurnalismul şi are dreptul divin de a-şi însuşi munca oricui. Diva poate să aibă câte mariaje eşuate doreşte şi apoi să îţi dea sfaturi despre căsnicie, pentru că ea a experimentat pentru tine. Diva poate spune orice, iar tu nu te poţi supăra, pentru că ea a descoperit, precum alchimiştii, reţeta secretă a transformării prostiei în aur. Şi cu reţeta a venit şi justificarea: dacă nu te înclini înseamnă că sfidezi autoritatea şi nu eşti altceva decât o frustrată îndrăgostită de cină târzie. O femeie care nu înţelege cum funcţionează carbohidraţii şi de ce sunt ei importanţi în carieră.

Găzduim acest articol pentru colegele noastre de la Sereniti. Pentru continuarea articolului vă invităm pe sa daţi click aici.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite