Eliminarea emisiunii „Adevăruri despre trecut”, un act de cenzură?

0
0
Publicat:

Am depus miercuri, 5 aprilie, o întrebare parlamentară adresată Președintelui Director-General al TVR, Dan Turturică, demers prin care postul public, supus controlului parlamentar, trebuie să ofere niște explicații privind modificările aduse grilei de programe.

Intervenția mea nu este numai din poziția mea de senator. Este justificată de calitatea de profesor de istorie, cât și reprezentant al unei generații care nu a cunoscut dictatura.

În șapte ani de existență, „Adevăruri despre trecut” a relevat într-un mod profesionist aspecte privind cotidianul și cultura populară din timpul regimului comunist. Tinerii care au deschis ochii într-o lume libera au descoperit prin intermediul emisiunii traumele unei societăți subjugate de dictatură. Emisiunea a beneficiat de o echipă de profesioniști dedicați, documentarea fiind realizată cu ajutorul unor istorici de marcă.

În luna septembrie 2022, emisiunea „Adevăruri despre trecut” nu a fost inclusă în grila de toamnă în urma unei somații a CNA cu privire la un episod despre femeile din fosta Securitate. O sancțiune discutabilă, ce a fost aplicată la presiunea unei campanii negative pornite în mass-media. Episodul respectiv a fost realizat printr-o tehnică numită storytelling, procedeu care nu a fost înțeles de unele minți poate prea înfierbântate și obtuze.

Cunoscând rolul noilor media și impactul pe care această producție l-a avut pe YouTube, a fost o decizie luată în detrimentul stației de televiziune, validată doar de audiențe și de aprecierile publicului. „Adevăruri despre trecut” era cea mai populară producție TVR de pe YouTube, ceea arăta că se bucura de un public tânăr.

Suprimarea unei emisiuni este un precedent periculos și poate fi interpretată drept cenzură. Deciziile postului public de televiziune trebuie să țină cont și de preferințele telespectatorilor, ba chiar ar fi nevoie de consultarea lor în ceea ce privește întocmirea grilei de programe.

Chiar dacă răspunsul conducerii TVR la oricare întrebare parlamentară va fi sub forma unui comunicat sec, fără substanță, există o întrebare legitimă care cu greu poate fi evitată de limbajul de lemn: suprimarea unui producții de succes este un act de cenzură?

Atașez la final cele trei întrebări adresate PDG-ului TVR:

1. Care au fost rațiunile aflate în spatele deciziei de scoatere a producției “Adevăruri despre trecut” din grila de programe, deși aceasta se bucura de cifre mulțumitoare privind audiența atât live, cât și după postarea ulterioară a episoadelor pe YouTube?

2. Considerați că această decizie este un act de cenzură?

3. Există un proiect similar, cu rol educativ, care poate înlocui vechea emisiune, considerată ca fiind una care nu și-a respectat latura educativă?

Cu deosebită considerație, senator Costea Adrian.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite