De ce nu va funcţiona coaliţia PSD-PNL. „În pat cu duşmanul” poţi reuşi ceva?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată presa şi suflarea de pe facebook se arată uluită şi indignată de opţiunea lui Cîţu pentru PSD, ca partener în viitoarea guvernare. Multe tv-uri reiau discursurile lui Cîţu care acum o lună înfiera, demoniza PSD ca „duşman” al poporului. Iar acum, Cîţu îi vede pe cei de la PSD numai buni de parteneri la guvernare. Banii din PNRR şi din buget reprezintă motivul pentru care PSD vrea la guvernare. Nu altul.

Coaliţia PSD-PNL nu va funcţiona din multe motive, unele expuse în articol.

Reacţia populaţiei şi, mai ales, a activului PNL

Nu am văzut aproape nicio reacţie pozitivă, de aprobare, a coaliţiei PSD-PNL care se coace în aceste zile. Pe facebook şi în presă domină reacţiile care condamnă şi critică vehement conducerea liberală pentru virajul de 180 de grade din ultimele zile, vis-à-vis de poziţia faţă de PSD.

Cei mai duri sunt membri de frunte ai PNL. Dacă Florin Cîţu îşi imaginează că poate guverna având populaţia şi membri PNL împotrivă, se înşeală amarnic! A câta oară? Cât îi mai trebuie să înţeleagă realităţile politice de la noi şi de aiurea? Doar pentru că l-a jignit afirmaţia lui Cioloş că este o glumă continuarea guvernării cu Cîţu premier. Chiar dovada că a avut dreptate este dată de reacţia lui Cîţu.

PSD are tot interesul să-şi mufeze primarii şi activul din teritoriu la banii din buget şi PNRR care vin prin pixul premierului şi ministrului de Finanţe. Altă motivaţie nu are. Dimpotrivă, are multe de pierdut, dacă şi viitoarea guvernare va eşua un faţa provocărilor cu care se confruntă România.

Tabăra Orban, care se va mări considerabil dacă Florin Cîţu chiar bate palma cu PSD, va fi principalul critic al guvernării PSD-PNL. Orban o avea el păcatele lui, dar s-a opus şi la USL, cu atât mai mult se va opune şi acum la USL 2.0

Iată câteva reacţii ale unor personaje importante din PNL.

Ciprian Ciucu, şeful PNL Bucureşti: „Eu, în acest moment, nu susţin formarea acestei alianţe (PNL-PSD - n.r.). Sunt unul dintre cei mai vehemenţi membri ai Biroului Politic Naţional care a spus acest lucru. Deci, nu îmi doresc refacerea USL, ca să fie foarte clar”.

Deputatul PNL Cristian Băcanu, membru în Biroul Executiv al PNL şi membru în „echipa câştigătoare” a lui Citu, îşi manifestă revolta faţă de posibilă alianţă cu PSD.

„Avem arborele ‘genealogic’ PSD – FSN – PCR, îi avem pe Dragnea, Ponta, Carmen Dan, Andrusca, îl avem pe premierul OUG 13 (foarte activ). Cum să uit toate lucrurile astea? Cum aş putea să-mi privesc prietenii sau familia în ochi? Cum să mai merg să vorbesc în public despre schimbarea României în bine?”

Alexandru Muraru, deputat PNL.

„Nu există garanţii de schimbare şi reformă pentru metehnele PSD, în teritoriu, în privinţa cooperării cu ei, lucrurile arată foarte rău şi nu vor putea fi nici reglementate, nici gestionate. Suntem pur şi simplu incompatibili. Istoria ne-a demonstrat asta”.

Aş putea adăuga opinia unor ziarişti, formatori de opinie, oameni din elita intelectuală a ţării. O menţionez pe Mihaela Miroiu, profesoară universitară de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

„Jalnice discursurile penelistilor: ‘Noi nu am vrut, dar ne gândim la ţărişoara noastră, la Rrrromaniaaaaaa!’ (Urmează sfâşierea cămăşii şi batutul cu pumnu’n peptu’ de aramă). Măcar tăceţi, farsori neruşinaţi!”

Eroarea acestor zile vine de la Cîţu şi de la Iohannis. De la Iohannis, pentru că nu i-a spus lui Cîţu să nu se urce „în pat cu duşmanul”!

Iar Cîţu nu poate înţelege contextul şi consecinţele acţiunii sale. A ajuns prin accident şeful PNL şi acum obligă o ţară întreagă să-i suporte aberaţiile şi prostiile.

Cum vor reacţiona parlamentarii PNL?

Cîţu crede, cu mintea lui necoaptă, că parlamentarii PNL vor bate din călcâie şi vor acţiona la ordinul şefului. Tare mi-e teamă că va avea surpriza vieţii, inclusiv la votarea unui eventual guvern PSD-PNL. Şi nu e vorba doar de tabăra Orban, ci şi de mulţi alţi parlamentari care până în prezent l-au susţinut. Da, dar nu şi cu predarea guvernării către PSD. Cîţu confundă parlamentarii PNL cu cei ai PSD, obişnuiţi să execute orbeşte ordinele şefilor.

Principiile, filosofia de guvernare, programele PSD şi PNL nu sunt doar diferite. Sunt incompatibile

Cum să se înţeleagă PSD si PNL într-un guvern? Vor fi certuri infinite, nimeni nu va asculta de nimeni, premierul, fie el de la PSD sau de la PNL, va osteni cu remanierile de miniştri. Într-o ţară care nu ştie cum va scăpa de pandemie şi de frigul iernii. Critici reciproce, în spaţiul public, vor curge de dimineaţa până seara. Mai mult, tabăra Orban şi USR vor sta cu ochii aţintiţi pe cum se cheltuie banii publici şi vor devoala toate furtişagurile şi contractele cu dedicaţie. Au incă multe legaturi în ministere care sa le vândă „ponturi”. Cele două partide vor ajunge în 2024 cu imaginea praf şi pulbere.

Orice HG, orice iniţiativă guvernamentală va fi altfel privită în cele două tabere, PSD şi PNL. PSD va profita de ministerele avizatoare pe care deja le pretinde şi va bloca orice nu e conform cu filosofia sa de guvernare. În plus, ambele partide vor alimenta presa cu subiecte de scandal venite din actul de guvernare. Asta îi trebuie României acum? Iar scandalul cel mai mare va apărea la împărţitul banilor. Atunci să vezi scandal!

Ce reforme visează să facă Florin Cîţu? Ale PSD sau ale PNL? Dar cele cerute de PNRR? Că se contrazic până la ultima virgulă. La întâlnirea PSD-PNL, Cîţu, exasperat, le-a spus celor de la PSD: faceţi voi programul de guvernare! Aşa deci! Şi cât timp se va pierde pentru armonizarea celor două programe, ale PSD şi PNL? Avem timp de aşteptat? Că vine iarna! Şi foarte mulţi cetăţeni depind de guvern să aibă căldură în case.

Imaginea externă a României cu un astfel de guvern

Va fi praf şi pulbere. Dar de percepţia investitorilor şi a CE depind banii care ar urma să vină în România. Deja ultimul împrumut s-a făcut la o dobândă foarte mare, 5,12%! Am uitat ce s-a întâmplat în 2010. Cine uită, riscă să repete istoria! Iată şi opinia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană: „E de neînţeles cum pot fi purtate dispute politice în acest moment!”

E de neînţeles pentru oameni cu judecată normală. Pentru conducătorii noştri nu se pune problema!

Încă mai sunt şanse să nu se producă coaliţia PSD-PNL. Să vedem ce va zice BPN al PNL de luni asupra acestei variante. Poate acolo se află oameni cu mintea întreagă!

PNL să ia în considerare cu ce imagine va ajunge la alegerile din 2024, şi la ce manifestaţii de stradă să se aştepte în plină iarnă! Şi să-l lase pe Cîţu în visele sale de „wishful thinking”!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite