Aderarea la Schengen – aproape de finalul corect

0
0

Aderarea la spațiul Schengen a fost, de ani buni, un obiectiv național. Păstrând proporțiile, îl putem asemăna aderării la Uniunea Europeană, un efort colectiv extraordinar de ambițios.

Zona Schengen are la bază acordul cu același nume, semnat la 14 iunie 1985 de către Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Olanda. În prezent, spațiul Schengen este format din 26 de state, din care patru sunt non-UE.

Beneficiile aderării la acest spațiu sunt multiple, esențiale și de impact pentru cetățenii români fiind eliminarea controalelor la frontierele dintre statele membre, precum și o cooperarea polițienească și judiciară mult mai avansată.

Pentru România, aderarea la Schengen reprezintă atât o obligație de jure, asumată prin Tratatul de Aderare la UE, cât și o obligație morală pe care România o are față de cetățenii săi.

Cu toate că bifăm toate condițiile tehnice încă din 2011, toate misiunile anterioare de evaluare având rezultate pozitive, din considerente pur politice, accesul României a fost blocat de-a lungul timpului.

Acum suntem într-un context prielnic, în care am arătat ca suntem exact ce trebuie. Un efort colectiv amplu, derulat în ultima perioadă de toate forțele politice democrate din România - de la nivelul Președinției la nivelul Guvernului și la nivel de diplomație parlamentară - este foarte aproape final. Sper că cel care trebuie!

Am încredere că soluția cu privire la aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen va fi cea corectă. Formalizarea intrării României în Schengen, este nu doar un drept al nostru, este și o obligație a partenerilor noștri europeni față de România.

Pentru că România a demonstrat, chiar și în cele mai grele și dificile condiții - cele ale unui război în proximitate - că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene.

Cu România în Schengen, nu încape îndoială că Uniunea Europeană va fi mai puternică, iar securitatea sa sporită!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite