Remus Tanasă

Cercetător istorie

Deşi puţini au avut ocazia să vadă o nevăstuică în carne şi oase, destui ştiu de existenţa acestui animal. Cu toate acestea, oare câţi ştiu de existenţa „cuvintelor-nevăstuică”? Acestea se asemănă cu animalul prin faptul că sunt la fel de prolifice în a face „victime”, nu fizic, ci din punct de vedere intelectiv.

Miercuri, 23 octombrie 2019, în Aula Academiei Române, a avut loc simpozionul „Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene”; sesiunea festivă a reprezentat continuarea firească a evenimentelor pe care armenii din România le-au organizat cu ocazia „Zilei limbii, alfabetului şi culturii armene”, care, începând din acest an, se sărbătoreşte la data de 12 octombrie.

Există două categorii de indivizi pentru care orice discuţie, mai devreme sau mai târziu, deraiază spre politică, şi pentru care, mai trist, aproape orice problemă îşi găseşte soluţionarea în politică.

Atunci când vine vorba despre ideologie, cea mai fatală greşeală pe care societatea poate să o facă, este de a nu ţine cont de avertismentele experienţei, de a marşa pe ideea că „merge şi aşa”, de a neglija sapienţa generaţiilor dinainte. Cu alte cuvinte, atunci când raţiunea este închisă în lagărele şi gulagurile comodităţii de toate zilele, mai ales dacă ziua este mai nouă.

După tragedia de la Colectiv, pe baricadele cetăţii, încet, dar sigur, s-a cocoţat o mai veche cunoştinţă a cerbiciei umane: activistul.