Săpunăreasa care nu foloseşte aditivi, coloranţi sau conservanţi. Şi-a vindecat soţul de o boala dermatologică agasantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lume tot mai interesată de produse bio şi de un stil de viaţă sănătos, o sălăjeancă a pornit o afacere în care nu foloseşte nici aditivi, nici conservanţi şi nici coloranţi artificiali.

Când nu o găseşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde este consilier juridic şi purtător de cuvânt, Codruţa Andrei (40 de ani) munceşte în atelierul pe care l-a amenajat acasă, unde produce săpunuri din ingrediente naturale. Acolo se relaxează şi îşi încarcă bateriile. Ideea de a face săpunuri a pornit de la o plantaţie de lavandă pe care a avut-o şi care a determinat-o să studieze beneficiile acestei plante şi posibilităţile ei de valorificare.

„Căutând informaţii despre lavandă, am descoperit săpunurile naturale cu lavandă şi mi-am zis: «Ce-ar fi să fac şi eu unul?»“, îşi aminteşte Codruţa.

Prima încercare, primul succes

Se întâmpla în 2014 şi rezultatul a fost un săpun simplu, cu lavandă, de ale cărui efecte a fost extrem de încântată după ce l-a folosit:

"Nu mi-a venit să cred cât de mare este diferenţa dintre acest săpun şi produsele pe care le foloseam înainte. Eram aşa de încântată de calităţile lui, încât am făcut mai multe tranşe şi le-am oferit familiei, colegilor, prietenilor, cu intenţia de a le arăta şi lor cât de minunat este. La scurt timp după ce le-au încercat, m-am trezit că îmi cer săpunuri şi alte rude şi prieteni".

Când o afecţiune dermatologică a soţului s-a vindecat ca prin minune cu săpunul făcut de Codruţa, zălăuanca nu a mai avut nicio îndoială cu privire la calităţile terapeutice ale produsului natural şi a început să studieze cu mai mare atenţie beneficiile cosmeticelor naturale.

Cum cererea era în creştere, s-a născut şi ideea unei mici afaceri de profil. „Şi pentru că una este să produci cosmetice naturale pentru tine şi familia ta şi cu totul altceva să le comercializezi, am început să caut cât mai multe informaţii pe acest subiect“, susţine Codruţa. S-a documentat mult, folosidu-se de toate sursele pe care le avea la îndemână: de la site-uri şi cărţi de specialitate, la colegii ei de serviciu – medici, biologi, chimişti, farmacişti – pe care i-a întrebat despre beneficiile acestor produse.

Alegerea reţetelor potrivite pentru o producţie mai mare a presupus multe teste, eşecuri şi alte încercări. Într-un final, a ales opt sortimente de săpun, toate creaţii proprii. Producerea unui săpun artizanal nu este dificilă, precizează Codruţa Andrei. În cazul tranşelor mici, fabricarea în sine durează maximum o oră. Mai mult timp implică pregătirea ustensilelor, cântărirea ingredientelor, revizuirea reţetelor ori curăţenia de după. „Cu o bună organizare, a face săpun este ceva frumos şi mă bucur că am descoperit această activitate sănătoasă“, adaugă zălăuanca.

Opt sortimente de săpun

Toate cele opt tipuri de săpun care ies din mâinile întreprinzătoarei sunt testate dermatologic şi au ca bază de saponificare uleiul de măsline, de cocos şi cel de palmier. Apoi sunt adăugate ingredintele specifice fiecărui produs în parte: flori de lavandă, cacao şi scorţişoară, ricin şi spirulină, germeni de grâu şi gălbenele, urzică şi rozmarin, lavandă şi argilă albă, curcuma şi vitamina E, argilă albastră şi gălbenele. Fiecare săpun este realizat în tranşe mici, prin tehnica saponificării la rece, numai din uleiuri vegetale pure, bogate în glicerină naturală şi uleiuri esenţiale de înaltă calitate, care potenţează acţiunea ingredientelor de bază.

În fabricarea săpunurilor, Codruţa are un ajutor de nădejde, soţul ei, dar se bazează şi pe sprijinul celorlalţi membri ai familiei, care se implică în partea de ambalare şi de promovare.

Din luna martie, când produsele ei au fost lansate pe piaţă, antreprenoarea susţine că a comercializat, la târguri, în magazinele de cosmetice şi în cele naturiste, aproximativ 2.000 de săpunuri. Preţul unuia variază între 6 şi 12 lei.

Codruţa este hotărâtă să-şi dezvolte afacerea, cu paşi mărunţi, dar siguri. Pentru că a primit cereri şi pentru alte tipuri de produse, şi-a propus să le onoreze. Astfel, în curând, ea va scoate pe piaţă nu doar noi sortimente de săpunuri, cum ar fi cele cu lapte de capră, tărâţe sau cafea, ci şi balsam de mâini, de buze, deodorant natural ori scrub de faţă. „Acum fac un mic studiu de piaţă privind oportunitatea realizării acestor produse, urmând să decid pe care le voi fabrica“, mai spune zălăuanca.

O piaţă cu potenţial

În opinia Codruţei Andrei, cumpărătorii români sunt tot mai receptivi la produsele naturale artizanale şi tot mai mulţi conştientizează că, pentru a rămâne sănătoşi, trebuie să acorde importanţă nu doar modului în care se hrănesc, ci şi produselor destinate igienei corporale.

"Săpunurile comerciale, produse industrial, conţin o serie de compuşi chimici care pot dăuna sănătăţii. La polul opus se află cele naturale, care au în compoziţie, aşa cum este normal, glicerina, uleiurile volatile, ierburile naturale, care îngrijesc pielea, o menţin suplă şi sănătoasă. Produsele către care ne îndrumă dermatologii sunt cele care conţin ingrediente naturale, prietenoase cu pielea, aşa cum sunt uleiul de gălbenele, uleiul de măsline, uleiul de cocos, untul de cacao, lavanda, uleiul de germeni de grâu, uleiul de ricin", explică producătoarea din Sălaj.

Pentru că numărul celor care produc cosmetice artizanale este tot mai mare, Codruţa Andrei le recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţiile pe care le fac. În acest sens, trebuie verificat dacă pe ambalaj este menţionat numărul notificării CPNP (portalul Comunităţii Europene, unde sunt autorizate toate produsele cosmetice fabricate sau importate pe teritoriul comunităţii europene), lista ingredientelor folosite, pentru a putea aprecia dacă produsul li se potriveşte, dar şi termenul de valabilitate.

Vă mai recomandăm:

Românul care confecţionează şi vinde papioane de lemn: „Un astfel de accesoriu este, practic, o piesă de artă“

Povestea artistului plastic care dă viaţă fierului cu ciocanul şi forja

La vânătoare de trufe. Povestea omului şi a câinelui care scormonesc de 14 ani pădurile în căutarea „diamantelor negre“

Mai multe pentru tine:
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”