Unul dintre cele mai moderne spitale din zona Moldovei, funcţionează în ilegalitate de 7 ani, pe răspunderea managerului. Riscurile şi motivele expuse de pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Huşi a fost finalizat în 2010

Spitalul Municipal ”Dimitrie Castroian” Huşi, unitate medicală nou-construită în judeţul Vaslui, funcţionează fără aviz şi fără autorizaţie pentru securitate la incendiu de 7 ani, de când a fost dat în folosinţă. ISU Vaslui afirmă că neregulile găsite la acest spital sunt mai multe şi nu doar holurile prea înguste, aşa cum au invocat autorităţile locale, care ameninţau în anii trecuţi că închid unitatea dacă ISU refuză să emită avizele necesare.

Considerat a fi una dintre cele mai moderne unităţi sanitare de stat din zona Moldovei, Spitalul Municipal ”Dimitrie Castroian” Huşi funcţionează din 2010 în cădirea nouă fără a avea niciun aviz din partea reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, privind securitatea la incendiu. 

Noul spital, a cărui construcţie a fost începută înainte de Revoluţia din 89, a fost finalizat în 2009. Un an mai târziu, pacienţii şi întreaga activitate medicală a fost mutată din clădirile vechi şi dărăpănate în noua construcţie, deşi unitatea nu primise avizele necesare.

Primăria Huşi, care a preluat administrarea spitalului în anul 2010, a invocat că de vină ar fi anumite holuri din spital, care au fost construite mai mici decât prevăd normativele. La rândul lor, reprezentanţii spitalului au motivat că spitalul a fost construit în timp ce erau în vigoare alte normative şi acesta ar fi fost motivul pentru care respectivele holuri nu corespund actualelor standarde.

Reprezentanţii ISU Vaslui au fost acuzaţi de exigenţă exagerată şi chiar rea-voinţă, primarului Huşului, Ioan Ciupilan, ameninţând chiar cu închiderea spitalului. Autorităţile huşene s-au adresat şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, însă răspunsul a fost tot negativ: spitalul nu îndeplineşte condiţiile necesare avizării pentru securitatea la incendiu. Iar în contextul în care la spitalul din Huşi s-au înregistrat trei mari incendii în anii 2000, reprezentanţii ISU nu admit nicio abatere de la normativele ISU, în joc fiind siguranţa pacienţilor dar şi a cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea.

Motivele pentru care nu a fost avizat spitalul

Într-un răspuns comunicat ”Adevărul”, reprezentanţii ISU Vaslui arată că neavizarea spitalului din Huşi are la bază mai multe nereguli şi nu doar holurile construite mai mici decât ar fi trebuit pentru a asigura evacuarea pacienţilor în siguranţă, în caz de incendiu. 

”Printre principalele nereguli care au stat la baza neavizării/neautorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu a unităţii medicale se regăsesc: din documentaţia depusă de Spitalul municipal Huşi lipsesc scenariul de securitate la incendiu, proiectul cu piese scrise şi desenate întocmit în baza raportului de experităză, în care sunt incluse măsurile de securitate la incendiu, raportul de expertiză tehnică şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială ”securitate la incendiu”, secţiunile transversale nu corespund cu regimul de înălţime al clădirilor, lipsesc agrementele tehnice ale produselor pentru construcţii cu rol de securitate la incendiu (sistem de detecţie şi semnalizare incendiu. hidranţi interiori etc), lipsesc procesele verbale de lucrări ascunse în care să fie incluse măsurile, realizate privind îndeplinirea cerinţei esenţiale- securitate la incendiu”, se arată în răspunsul comunicat de ISU Vaslui ziarului Adevărul. 

14 avertismente şi o amendă

În urma  verificări efectuate în ultimii ani de cei de la ISU Vaslui la spitalul din Huşi au fost aplicate 14 avertismente, iar anul trecut şi o amendă contravenţională în cuantum de 5.000 lei. Potrivit oficialilor ISU, în perioada funcţionării fără avizele ISU, răspunderea exclusivă, în cazul unui incendiu, aparţine managerului unităţii.

Potrivit ultimelor reglementări, spitalul din Huşi are obligaţia de a intra în legalitate în privinţa securităţii la incendiu până la 30 septembrie. Iniţial, termenul a fost stabilit pentru 30 iunie, însă a fost prelungit recent prin modificarea legii.

Incendiile care au fost la un pas să mistuie spitalul Huşi

Cel mai grav incendiu înregistrat la spitalul din Huşi a avut loc în noaptea de 24 iunie 2006, la Secţia Neonatologie. Un nou-născut a fost găsit carbonizat, iar alţi doi au fost salvaţi în ultima clipă. Deşi medicii legişti au stabilit drept cauza a decesului intoxicaţia cu fum, medicii huşeni au invocat atunci că de fapt nou-născutul, un prematur, decedase înainte de izbucnirea incendiului, iar acest lucru ar fi fost consemnat în documente. Ba mai mult, surse din spital au vehiculat că incendiul ar fi fost provocat de o lumânare lăsată la căpătâiul pruncului ce tocmai murise. Oficial, pompierii au stabilit drept cauză a incendiului un scurt circuit la un aparat medical. În urma incendiului, un incubator a ars complet, ferestrele au fost distruse, iar tencuiala din salon a fost afectată. 

Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea nou-născutului. Mama pruncului, a cărei sacină nu fusese monitorizată, a declarat atunci că medicii o atenţionase, încă dinaintea incendiului, că nou-nascutul nu are şanse de supravieţuire. 

Un alt incendiu a afectat Secţia Boli Interne a spitalul din Huşi în noaptea de 17 aprilie 2010, în camera de gardă a medicilor. Un fum negru şi înecăcios a cuprins atunci întreaga secţie, 70 de bolnavi fiind evacuaţi.

”Cu toate că intervenţia s-a desfăşurat în condiţii de vizibilitate redusă, din cauza cantităţilor mari de fum şi gaze toxice, echipajele de pompieri, împreună cu personalul de pe locul de muncă au reuşit salvarea a 20 de persoane aflate în acel moment în secţie, evacuarea a 50 de bolnavi de la etajele superioare ale spitalului, precum şi protejarea bunurilor materiale, în valoare de 2.500.000 lei. Cauza producerii incendiului a fost un scurtcircuit la un televizor lăsat în funcţiune nesupravegheat. Flăcările au distrus un televizor, un frigider, instalaţia de aer condiţionat şi zugrăveala interioară” se arătă într-un raport al ISU înaintat Prefecturii Vaslui.