Metode de supravieţuire pentru fumătorii înrăiţi: ţigaretele confecţionate acasă
0Culmea ironiei face ca într-un judeţ al contrabandei cu ţigări, mulţi severineni să adopte măsuri de criză şi să-şi confecţioneze acasă ţigarete. Este o soluţie ieftină şi la îndemână, iar preţul este la jumătate faţă de cel practicat în magazine.
Preţul tot mai mare al ţigărilor face ca mulţi fumători înrăiţi, care nu pot sub niciun chip să renunţe la acest viciu, să caute soluţii mai ieftine. Pare greu de crezut şi totuşi există fumători care nu scot bani mulţi din buzunar pentru mult râvnita ţigaretă. Cum preţurile au crescut şi pe piaţa neagră, iar de la sârbi nu pot să mai aducă mai mult de două pachete de ţigări la şapte zile, severinenii au căutat alternative.
Iată că sărăcia i-a întors cu mulţi ani în urmă, când oamenii îşi fabricau singuri acasă ţigaretele. Aşadar, metoda nu este nicidecum una nouă, inventată acum, ci dimpotrivă, odinioară, fumătorii obişnuiau să-şi confecţioneze singuri ţigări din tutun vrac cu nişte foiţe speciale, unii chiar cu hârtie de ziar. Evident că acum, metoda este îmbunătăţită, şi în locul clasicelor foiţe, acum fumătorii folosesc nişte aparate speciale pentru injectat tutun, al căror preţ variază în funcţie de marcă şi de numărul ţigaretelor confecţionate. Aceste aparate de injectat tutun pot fi manuale sau electrice.
Fumătorii spun că cele manuale sunt mai bune deoarece presează mai bine tutunul şi nu se strică spre deosebire de cele electrice. Un aparat manual pentru injectat tutun costă între 5 lei şi 100 de lei, iar cel electric costă între 40 de lei şi 500 de lei.
Pentru confecţionat ţigarete, fumătorii au nevoie evident în afara acestui aparat, de nişte tuburi pentru injectat tutunul, care sunt compuse din filtru şi foiţă şi, bineînţeles, de tutun vrac. Cum la vecinii sârbi, tutunul vrac este mult mai ieftin, principala sursă de aprovizionare sunt magazinele din Kladovo, micul orăşel sârbesc aflat în apropierea vămii româno-sârbe. Autorităţile vamale permit oricărei persoane introducerea în ţară a 250 de grame de tutun vărsat. La sârbi se găseşte tutun vărsat de diferite calităţi (Bond, Viceroy, Burger, Philip Morris)
De exemplu:
Bond – cutie 80 grame – 500 de dinari (20 de lei)
Viceroy – plic 15 grame – 100 dinari - 4 lei (calitate bună)
Burger – cutie 80 grame – 530 dinari (calitate slabă) - 21 lei
Philip Morris – 20 grame – 280 de dinari - 4,3 lei
Tuburile pentru injectat tutun sunt achiziţionate de la vecinii sârbi sau de pe internet, cutia de 200 de tuburi (ţigarete) costă în funcţie de marcă: OCB- 2,7 lei, Viceroy- 5 lei, LM – 8,5 lei. Una peste alta, fumătorii spun că un pachet de ţigări făcut acasă costă între 5 şi 6 lei, mult mai puţin faţă de pachetul cumpărat de la colţ de stradă cu 10 lei sau la tutungerie de la 14 lei în sus.
Tutunul din ţigaretele confecţionate manual este de mai bună calitate fiindcă nu ar conţine aditivi, susţin fumătorii. În ultima vreme, preocupaţi de confecţionarea ţigaretelor au devenit şi pensionarii care îşi întregesc veniturile confecţionând ţigări, pe care le vând ulterior la bucată în faţa scărilor de bloc. Practic manufacturarea ţigărilor a devenit şi noua îndeletnicire a contrabandiştilor severineni, care au găsit o oportunitate să-şi crească veniturile ilicite.
Dar una peste alta, într-un oraş în care rata şomajului este cea mai mare din ţară oamenii se agaţă de orice formă de supravieţuire şi mereu într-o formă sau alta, într-un oraş de graniţă, indiferent de timpuri ori de guvernări, contrabanda va fi prezentă mereu.
Citeşte şi:
Podeaua unui autoturism de peste Prut, „dublată” cu 10.000 de ţigarete de contrabandă