Sfaturile medicilor pentru perioadele caniculare. „Românii pot adopta obiceiurile locuitorilor din Grecia, Spania sau Italia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem temperaturi crescute şi în România FOTO 123.fr

Medicul timişorean Dan Crişan avertizează pacienţii vârsnici, cei care au probleme cardiace sau neurologice să aibă grijă în perioada de caniculă.

Perioada caniculară înseamnă de multe ori şi o activitate intensă pentru medicii ortopezi. Deşi sezonul zăpezii şi gheţuşurilor e departe, persoanele în vârstă se prezintă la clinică cu fracturi, contuzii şi probleme musculare. Problemele apar în cazul celor care leşină din cauza căldurii, explică medicul Dan Crişan.

„Ne interesează pe noi, ortopezii, efectul căldurii, pentru că avem foarte mulţi pacienţi vârsnici. Din cauza caniculei, ei pot să facă lipotimii, accidente vasculare celebrale, căderi de la aceaşi înălţime urmate de fracturi de membre, de coloană vertebrală şi aşa mai departe. Ei ajung în grija noastră, pe secţiile de Ortopedie”, a declarat Dan Crişan, pentru „Adevărul”.

Medicul are şi câteva recomandări pentru persoanele vârstnice, cât şi pentru cele care ştiu că au probleme medicale. 

„În afară de importanţa hidratării, vara se pot bea şi patru litri de apă, e bine să avem haine comode, largi, de culoare deschisă. Capul trebuie să fie acoperit”, a mai spus Dan Crişan. 

  

În perioada în care temperaturile sunt caniculare, putem adopta obiceiurile locuitorilor din zonele tropicale sau sudtropicale, unde „oamenii ies din casă pentru activităţle curente dimineaţa şi după-amiază, după ora cinci. Aşa cum se obişnuieşte prin Grecia, Italia şi Spania”, susţine Dan Crişan. 

Ce fac însă cei care au efectiv de lucru şi când temperaturile depăşesc 36 de grade Celsius?

„Unii suntem obligaţi să fim afară, să ne deplasăm, să muncim în aer liber, pe căldură. E foarte important să avem grijă cum folosim mijlocele de răcorire. Deşi este foarte cald, în această perioadă sunt frecvente afecţiunile respiratorii, durerea de gât sau gâtul roşu, cum este cunoscut popular, din cauza consumului de băuturi reci. Aerul condiţionat este un bun mijloc de răcorire, dar trebuie mare atenţie. Pacienţii vârsnici, cei care au probleme cardiace sau neurologice, trebuie să fie atenţi la expunerea intermitentă la aer condiţionat; intrarea sau ieşirea din maşină sau din încăpere. Pacienţii tineri se pot adapta la aceste şocuri, dar cei care se ştiu se sensibili, mare grijă”, a mai declarat Dan Crişan. 

Mai multe pentru tine:
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”