Vila Florica, leagănul Brătienilor, va fi reabilitată din temelii. Când vor începe lucrările
0Vila Florica de la Ştefăneşti-Argeş, locul unde s-a născut şi a trăit familia Brătienilor și unde funcționează, de aproape trei ani, Muzeul Naţional „Brătianu”, va fi reabilitată din temelii.
Reabilitarea va fi realizată grație unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu ajutorul căruia vor fi reabilitate și modernizate în total opt clădiri culturale majore. Acordul-cadru de împrumut a fost semnat pe 9 iunie 2022, iar lucrările trebuie terminate cel târziu în 2029.
Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane de euro, din care 216 milioane euro din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei și 54 milioane euro, contribuție de la bugetul de stat.
Proiectul este împărțit în două secțiuni. Prima secțiune vizează restaurarea în profunzime a șase clădiri istorice: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti; Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca; Vila „Florica” de la Ștefănești – Argeș; Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – Suceava; Vila „Ion I.C. Brătianu” din București și Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.
A doua secțiune vizează reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală: reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.
Surse din Ministerul Culturii au precizat pentru „Adevărul” că lucrările de reabilitare la Vila Florica de la Ștefănești, unde funcționează din iunie 2020 Muzeul Național „Brătianu”, vor începe cel târziu spre finalul anului 2024.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializată - Unitatea de Management a Proiectului.
Muzeul Național ”Brătianu” a depus deja primele documente. Este vorba de ”Nota Conceptuală” și ”Tema de Proiectare”, ce descriu în linii generale care trebuie să fie evoluția imobilului Vila Florica în procesul de reabilitare.
„Aceste documente se redactează conform Hotărârii nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. În această etapă, este prematur să fie avansate sume privind reabilitarea, dar noi sperăm că vor fi suficiente pentru o reabilitare de calitate. Astfel, prima etapă, destul de importantă, a fost parcursă, iar la acest moment sunt în lucru diverse măsuri administrative și de analiză la Ministerul Culturii. Aici trebuie spus că este o măsură extrem de importantă pe care statul român o ia cu privire la o serie de monumente istorice de importanță majoră”, a declarat pentru „Adevărul” Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Național „Brătianu”.
Reprezentanți ai Ministerului Culturii au dezvăluit pentru „Adevărul” că suma minimă alocată pentru reabilitarea Vilei Florica va fi de 15 milioane de euro. Reabilitarea va include și consolidarea clădirii ce are o vechime de peste 160 de ani. În proiect vor fi cooptați și arhitecți cu experiență în reabilitarea de clădiri istorice.
Istoria Vilei Florica
Construirea casei de la Florica a început în 1858, după ce Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia Pleşoianu, noua familie stabilindu-şi căminul la ţară.
După 1948, biblioteca de la Vila Florica a fost risipită şi distrusă de comuniști, doar o parte infimă de cărţi fiind donată Academiei Române şi altor biblioteci.
Vila Florica a fost retrocedată în 2013 moştenitorilor Brătienilor. Pe 13 noiembrie 2017, vila a fost achiziţionată cu 1,82 milioane de euro de către Ministerul Culturii de la moştenitorii Brătienilor. Pe 14 noiembrie 2017, imobilul a intrat în administrarea CJ Argeş, în urma încheierii unui contract de comodat între Minister şi Consiliul Judeţean. Vila Florica a revenit în administrarea Ministerului Culturii în ianuarie 2020.