Deputatul acuzat de corupţie, la Apele Române, a fost achitat de judecători. Cum au justificat aceştia decizia
0Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis achitarea unui deputat liberal, dar şi a altor două persoane, acuzaţiile din dosar fiind de corupţie.
Deputatul Mugur Cozmanciuc, fost preşedinte al PNL Neamţ, a fost achitat luni, 2 mai 2022, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, într-un dosar în care era acuzat de fapte de corupţie. Aceeaşi decizie îi vizează şi pe alţi doi inculpaţi din speţa penală.
„În temeiul art. 396, alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16, lit. a Cod penal achită pe inculpatul Cozmanciuc
Corneliu Mugurel pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de
influenţă, întrucât fapta nu există. (...) Achită pe inculpatul Marcoci Vlad pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă întrucât fapta nu există“, se arată în sentinţa Înaltei Curţi.
Judecătorii au dispus aceeaşi sentinţă şi în cazul omului de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, care fusese inculpat pentru instigare la cumpărare de influenţă, prevăzută la articolul 47 din Codul penal. Toate aceste hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Potrivit unui comunicat al DNA BAcău, din martie 2020, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mugurel Cozmanciuc pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, pentru cumpărare de influenţă şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la cumpărare de influenţă.
Procurorii anticorupţie precizau că, în perioada 04 - 27 noiembrie 2019, Cozmanciuc ar fi pretins de la Marcoci 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale Apele Române o persoană apropiată de omul de afaceri.
Banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri.
Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie, în funcţia de director general al ANAR a fost numită o altă persoană, arătau anchetatorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Bacău.
„Am luat la cunoştinţă cu surprindere, din comunicatul de presă, că procurorii DNA - Serviciul teritorial Bacău - au dispus trimiterea mea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Nu am săvârşit nicio infracţiune. Sunt nevinovat“, scria liderul PNL Neamţ, Mugurel Cozmanciuc, pe pagina sa de Facebook, după trimiterea în judecată.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Slatina de pe Culmea Pleşului, cea mai veche exploatare din Europa, victimă a „civilizaţiei“. Are 8.000 de ani
Un student român din Lisabona, cel mai tânăr consilier local din UE. Cine este Sergiu Senciuc