Primul muzeu al Masoneriei, la Oradea. Va deveni unul dintre principalele puncte de atracţie turistică ale oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea a fost pusă pe harta oraşelor unde masonii au avut o activitate intensă. Clădirea care şi astăzi se află la intrarea în parcul Bălcescu aminteşte de loja masonică a regelui Ladislau, iar în viitor aceasta ar putea găzdui primul Muzeul al Masoneriei.

 “Este un proiect legat de patrimoniul orădean, acela de a amenaja în Oradea Muzeul masoneriei. Clădirea Vămii Oradea, din strada Armatei Române nr. 4, este goală, este abandonată, avem un acord de la Ministerul de Finanţe pentru transferul acestei clădiri şi având în vedere că această clădire a fost construită în 1901-1902 şi a fost sediul unei loji masonice, noi vom încerca, fiind în zona de monumente, să depunem un proiect pentru a o reabilita prin fonduri europene. Oricum, cred că ar fi primul muzeu din România de acest tip. Ar fi unul din punctele de atracţie ale oraşului Oradea”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Clădirea ce va fi reabilitată a fost proiectată în anul 1901 de doi arhitecţi, Balint Zoltan şi Jambor Lajos, membri ai Lojei Masonice din Budapesta, şi a fost inaugurată în 1902. Cei doi arhitecţi au construit în acelaşi an Palatul Fuchsl, considerată prima clădire Art Nouveau din Oradea.

Potrivit criticului de artă Ramona Novicov, în Oradea Loja masonică a luat fiinţă în 1876, şi s-a aflat în subordinea Marii Loje a Ioaniţilor. În cartea sa “Memoria Caselor”, regretatul istoric Liviu Borcea menţionează că Loja “a sprijinit crearea, în cartierele oraşului, a unor biblioteci populare publice, a militat pentru reglementarea situaţiei sociale şi juridice a copiilor nelegitimi, pentru igienizarea şi salubrizarea urbei”.

Conform aceluiaşi autor, Loja îşi încetează activitatea în 1919, încercându-se o reactivare a ei în 1926 prin intermediul unuia din fruntaşii mişcării masonice româneşti, Constantin Costa-Foru. În perioada interbelică a funcţionat ca sediu al unei creşe pentru copii orfani sau abandonaţi, creşă inaugurată în 1924 de către Regina Maria. În timpul regimului comunist a funcţionat ca grădiniţă de copii, pentru ca în 1991 sa devină sediul Direcţiei Vămilor.

“Clădirea fostei Loji masonice are o valoare arhitecturală deosebită pentru că are la bază un concept unicat în arhitectura orădeană. Datorită caracterului ermetic al compoziţiei arhitectonice, a elementelor decorative insolite, de inspiraţie orientală (greco-iudaico-egipteană), precum şi mixajului acestora cu traseele curbilinii ale arhitecturii moderne Art Nouveau, clădirea şi ambientul ei (gardul) merită cu prisosinţă să fie aduse în starea iniţială şi astfel reintegrate circuitului turistic cultural al urbei,” a declarat Ramona Novicov.

La reabilitarea clădirii şi transformarea acesteia în muzeu vor contribui în mod semnificativ specialiştii Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, care sunt implicaţi în programul multianual pentru reabilitarea faţadelor din Oradea.