Marea minciună a infecţiilor descoperite în spital. Pe hârtie, stăm mai bine decât în Europa, însă cifrele cresc alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

În judeţul Iaşi, numărul pacienţilor cu infecţii asociate asistenţei medicale a crescut cu aproape 42% în ultimii trei ani. În 2016, zilnic, în medie, şase pacienţi au aflat că mai au o problemă de sănătate pe lângă boala pentru care au fost internaţi într-unul dintre cele 15 spitale de stat din Iaşi.

Dacă în 2014 spitalele ieşene raportau 1.584 de pacienţi cu infecţii asociate asistenţei medicale, în 2016 unităţile medicale au înregistrat 2.247 de bolnavi identificaţi cu astfel de infecţii. Conform conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu toate că Iaşul medical a înregistrat în 2016 o creştere semnificativă a raportării infecţiilor asociate actului medical, spitalele încă nu declară toate infecţiile identificate.

„Faţă de media europeană a incidenţei infecţiilor asociate asistenţei medicale, care este între 5-9%, chiar şi în spitalele noastre unde avem incidenţă de peste 2% este subraportare, adică este loc de mai mult. De reţinut că infecţii asociate actului medical înseamnă, pe de o parte, infecţii comunitare - atunci când omul vine cu infecţia în spital - infecţii asociate asistenţei medicale - aici vorbim inclusiv de infecţii luate în cabinetul cuiva, nu neapărat în spital - şi infecţii nosocomiale - cele provocate de germeni polichimiorezistenţi“, a nuanţat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi se află pe primul loc la această raportare, cu 1.064 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale şi cu o incidenţă de 2.26%. Zilnic, în medie, trei pacienţi internaţi în cel Moldova  au aflat că au încă o problemă de sănătate, pe lângă boala pentru care au venit să se trateze. 

„Spitalul «Sfântul Spiridon» a fost cuprins în sistemul de supraveghere de tip sentinelă, prin Ordinul MS 1101/2016 - privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare. Asta înseamnă o supraveghre mai atentă acestor infecţii, lucru care s-a extins din 2017. Acum, 10 spitale din Iaşi au fost cuprinse în acest sistem de raportare. Acestea fac raportarea după o anchetă de prevalenţă desfăşurată în lunile iulie - septembrie“, a adăugat şeful DSP.

Creşteri semnificative a numărului de pacienţi infectaţi în spitalele din judeţul Iaşi au fost înregistrate la Spitalul de Pneumoftiziologie, la Spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, la Institutul Regional de Oncologie şi la Spitalul de Recuperare. În 2016, jumătate din spitalele din Iaşi au raportat cel puţin 100 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale: Spitalul de Psihiatrie Socola, 108 cazuri, Spitalul „C.I. Parhon“,112 cazuri, Maternitatea „Cuza Vodă“,115 cazuri, Institutul Regional de Oncologie,130 de cazuri, Spitalul de Neurochirurgie, 139 de cazuri, Spitalul de Copii „Sf. Maria“, 124 de cazuri.

Citeşte şi:

Un student a murit la prima internare din viaţa lui, iar o bacterie din spital ar putea fi cauza. Medic: „A fost o complicaţie extraordinar de rară“